Sosyal hizmet uzmanlarının engelli bireylere yöneliktutumları ve özel eğitimde sosyal hizmetlerin rolüneilişkin görüşleri
The attitudes of social work experts towards disabled individuals and their opinions on the role of social works in special education
- Tez No: 758605
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK BAĞLAMA YÜCESOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Engellilik, özel eğitim, sosyal himet, sosyal hizmet uzmanı, uzmanların rol ve sorumlulukları, disability, special education, social service, social worker, roles and responsibilities of experts
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma sosyal hizmet uzmanlarının engelli bireylere yönelik tutumları ve özel eğitimde sosyal hizmetlerin rolüne ilişkin görüşlerinin alınması amacına yönelik karma bir araştırmadır. Araştırmanın nicel boyutunda sosyal hizmet uzmanlarının engelli bireylere yönelik tutumları değerlendirilmiştir. Araştırmada sosyal hizmet uzmanlarının engellilere yönelik tutum düzeyleri; yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, engelli bireyle çalışmış olma durumu, mesleki kıdem, daha önce engelli bir birey ile çalışma durumu, daha önce engelli bireylerin aileleriyle çalışma durumu, engelli bir yakını olma durumu ve engellilik ile ilgili bir eğitime katılma durumuna göre farklılık göstermekte midir? gibi bağımsız değişkenler temelinde analiz edilmiştir. Ve sosyal hizmet uzmanlarının Engellilere Yönelik Çok Boyutlu Tutum Ölçeği alt boyutlarından aldıkları puanların korelasyonuna bakılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise sosyal hizmet uzmanlarının özel eğitimde sosyal hizmetlerin rolüne ilişkin görüşleri detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir. Sosyal hizmetlerin özel eğitimdeki rolleri değerlendirilirken; özel gereksinimli bireylere yönelik uygulamalardaki rol ve sorumlulukları, özel eğitim kurumlarındaki mesleki uygulama alanları, özel eğitim hizmetleri kapsamındaki yeterlilikleri, özel gereksinimli bireylerle ve aileleri ile çalışırken yaşadıkları zorluklar ve bu zorluklara yönelik çözüm önerileri, özel eğitim hizmetleri kapsamında yeterli rol alıp almadıkları ve özel gereksinimli bireylerle çalışırken hakları konusunda koruyucu, önleyici, destekleyici, geliştirici tedavi ve rehabilite edici boyutuna yapabilecekleri üzerinde durulmuştur. 5 Araştırmada model olarak karma yöntem araştırmalarından yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Çalışmada nicel veriler ölçek yöntemi kullanılarak, nitel veriler ise görüşme sorularıyla elde edilmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda uygun örneklem temel alınarak, Türkiye Cumhuriyeti'nde kamu ve özel sektörde görev almakta olan 214 sosyal hizmet uzmanına ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise, sözü edilen uzmanlardan amaçlı ve kolay ulaşılabilir durum örneklemesine uygun olarak 21 uzmana ulaşılmıştır. Veri toplama araçları ise, nicel boyutta Engellilere Yönelik Çok Boyutlu Tutum Ölçeğidir. Ölçeğin Türkçe'ye uyarlanması Yelpaze ve Türküm (2018) tarafından gerçekleştirilmiştir. Nitel boyuttaise, araştırmacı tarafından geliştirilen özel eğitimde sosyal hizmetlerin rolüne ilişkin yarı yapılandırılmış görüşme formudur. Nicel veriler analiz edilirken ise normallik testi betimsel istatistikler, Mann Whitney U ve Spearman Korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Nitel veriler analiz edilirken içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda uzmanların engelilere yönelik çok boyutlu tutum ölçeğinden aldıkları puanlar değerlendirildiğinde, en düşük puanı davranış boyutundan aldıkları görülmüştür. En yüksek puan ise duygu boyutunda gözlenmiştir. Bağımsız değişkenlere göre tutum ölçeği değerlendirildiğinde ise, bir tek cinsiyetine göre ölçekte yer alan duygu alt boyutundan aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda sonuçlar değerlendirildiğinde, sosyal hizmet uzmanlarının özel eğitim ve engellilerle ilgili mesleki bilgi ve becerileri olsada destek eğitim almaları gerektiği, özel eğitim kurumlarındaki mesleki uygulama alanlarının yetersiz olduğu bu kurumlarda yeterince rol almadıkları ve bu sebeplede özel gereksinimli bireylerin ve ailelerin ihtiyaç duydukları hizmetlere zamanında erişemedikleri, üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is a mixed research aiming to get the views of social workers about the attitudes of disabled people and the role of social services in special education. In the quantitative aspect of the study, the attitudes of social workers towards disabled individuals were evaluated. In the research, the level of attitudes of social workers towards the disabled; Does it differ according to age, gender, education level, working with a disabled person, professional seniority, working with a disabled person before, working with a disabled person's family before, having a disabled relative and participating in a disability-related education? analyzed on the basis of independent variables such as. And the correlation of the scores of the social workers from the sub-dimensions of the Multidimensional Attitude Scale towards the Disabled was examined. In the qualitative aspect of the study, the views of social workers on the role of social services in special education were evaluated in detail. While evaluating the roles of social services in special education; Their roles and responsibilities in the practices for individuals with special needs, their professional practice areas in special education institutions, their competencies within the scope of special education services, the difficulties they experience while working with individuals with special needs and their families, and solution suggestions for these difficulties, whether they take a sufficient role within the scope of special education services, While working, it was emphasized what they could do to protect, prevent, support, develop, treat and rehabilitate their rights. Convergent parallel design from mixed method research was used as a model in the research. In the study, quantitative data were obtained using the scale method, and 7 qualitative data were obtained by interview questions. Based on the appropriate sample in the quantitative dimension of the research, 214 social workers working in the public and private sectors in the Republic of Turkey were reached. In the qualitative aspect of the research, 21 experts were reached from the above-mentioned experts in accordance with the purposeful and easily accessible case sampling. Data collection tools are the Multidimensional Attitude Scale towards Disabled Persons in quantitative dimension. The adaptation of the scale to Turkish was carried out by Yelpaze and Türküm (2018). In the qualitative dimension, it is a semi-structured interview form about the role of social services in special education developed by the researcher. While analyzing quantitative data, normality test, descriptive statistics, Mann Whitney U and Spearman Correlation coefficient were used. Content analysis was used while analyzing qualitative data. In the quantitative dimension of the study, when the scores of the experts from the multidimensional attitude scale towards the disabled were evaluated, it was seen that they got the lowest score from the behavior dimension. The highest score was observed in the emotion dimension. When the attitude scale was evaluated according to the independent variables, it was determined that there was a statistically significant difference between the scores they got from the emotion sub-dimension in the scale according to only one gender. When the results in the qualitative dimension of the research are evaluated, it is seen that social workers should receive support training even if they have special education and professional knowledge and skills about the disabled, they do not take a sufficient role in these institutions where the professional practice areas in special education institutions are insufficient, and therefore individuals and families with special needs cannot access the services they need in a timely manner. , has been emphasized.