Dental implant uygulamalarında farklı frezleme sistemlerinin implant çevresi kemik dokusunun trabeküler yapısına etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of different drilling systems on the trabecular structure of the peri implant bone tissue in dental implant applications
  1. Tez No: 758715
  2. Yazar: ZEHRA BETÜL ERÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İNCİ DEVRİM
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Densah frez, Fraktal Analiz, Osseodensifikasyon, Densah Burs, Fractal Analysis, Osseodensification
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Osseointegrasyon canlı kemik dokusu ile implant yüzeyi arasında, fibröz bağ dokusu bulunmayan ve ışık mikroskobu düzeyinde gözlemlenebilen direkt bağlantı olarak tarif edilmiştir. Yeterli yoğunlukta ve miktarda trabeküler kemik yoksa implant osseointegre olamaz ya da zamanla osseointegrayonunu kaybeder. İyi bir implant stabilitesi osseointegrasyona yardımcı olmaktadır. İmplant primer stabilitesini artırmaya yönelik önceki yöntemlerdeki eksiklikler nedeniyle osteotomi bölgesinin yoğunluğunu arttırmak için Huwais tarafından“Osseodensifikasyon”isimli yeni bir teknik tanıtılmıştır. Geliştirilen bu teknikte osteotomi sırasında kemik yoğunluğunu artırmak için özel olarak tasarlanmış frezler kullanılır. Çalışmamızın amacı; implant ameliyatı öncesi, osseointegrasyon evresinde ve implantlar fonksiyona geçtikten 1 yıl sonra (postoperatif 15.ay), 2 farklı frezleme sisteminin (konvansiyonel frezleme ve osseodensifikasyon yöntemi), implant çevresi trabeküler kemik yoğunluğunda oluşturdukları değişimlerin panoramik röntgenler üzerinden Fraktal Analiz yöntemiyle değerlendirilmesidir. Çalışmamız retrospektif özellik taşıyan bir araştırmadır. Çalışmamızda faydalanılan radyografiler; tedavisi fakültemiz Erciyes Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı'nda, 2018 ve 2020 yılları arasında gerçekleştirilmiş hastaların panoramik röntgenleridir. Çalışma gruplarımız Densah frezleri kullanılarak, implant yerleştirilen test grubu ve konvansiyonel frezler kullanılarak implant yerleştirilen kontrol grubudur. 32 adet sağ ve 32 adet sol; toplamda 64 adet implant Fraktal Analiz ile değerlendirilmiştir. Fraktal Analiz' de elde edilen veriler istatistiksel açıdan değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonucuna göre implantların protetik yüklemesinin 1. yılında Osseodensifikasyon yöntemi ve konvansiyonel frezleme yöntemi arasında istatistiksel açıdan fark bulunamamıştır. Ayrıca elde edilen diğer bir bulguya göre kemiğin preoperatif fraktal değerlerine göre implantların protetik yükleme sonrası 1. yılda alınan panoramik röntgenden elde edilen Fraktal Değerler her iki frezleme tekniğinde de operasyon öncesi değerlerden daha düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Osseointegration has been described as a direct connection between living bone tissue and the implant surface, devoid of fibrous connective tissue and observable with a light microscope. If there is not enough density and amount of trabecular bone, the implant cannot osseointegrate or lose its osseointegration over time. Good implant stability aids osseointegration. Due to the shortcomings of previous methods to increase implant primary stability, a new technique called“Osseodensification”was introduced by Huwais to increase the density of the osteotomy site. In this developed technique, specially designed burs are used to increase bone density during osteotomy. The aim of this study is to evaluate the changes in trabecular bone density around the implant with the Fractal Analysis method using panoramic x-rays, before the implant surgery, in the osseointegration phase and 1 year after the implants come into function (15th month postoperatively). Our study is a retrospective study. The radiographs used in our study; these are the panoramic radiographs of patients who were treated between 2018 and 2020 in our faculty, Erciyes University Faculty of Dentistry, Department of Periodontology. Our study groups are the test group in which the implant was placed using Densah burs, and the control group in which the implant was placed using conventional burs. 32 right and 32 left; a total of 64 implants were evaluated with Fractal Analysis. The data obtained in Fractal Analysis were evaluated statistically. According to the results of our study, no statistically significant difference was found between the osseodensification method and the conventional milling method in the 1st year of prosthetic loading of the implants. In addition, according to another finding, the fractal values obtained from the panoramic x-ray taken in the 1st year after the prosthetic loading of the implants according to the preoperative fractal values of the bone were found to be lower than the preoperative values in both milling techniques.