Eğitim fakültesi öğrencilerinin epistemolojik inançları ve akılcı olmayan inançları ile kariyer geleceği arasındaki ilişki
- Tez No: 758740
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. F. SÜLEN ŞAHİN KIRALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Psychology, Social Work, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Epistemolojik İnanç, Akılcı Olmayan İnanç, Kariyer Planlama, Kariyer Geleceği, Öğretmen Adayları, Epistemological Beliefs, Irrational Beliefs, Career Future, Teacher candidates
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmada eğitim fakültesi öğrencilerinin Epistemolojik inançları ve akılcı olmayan inançları ile kariyer geleceği algısı arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Lefke Avrupa Üniversitesi'nde öğrenim gören Eğitim Fakültesi öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada genel tarama modeli kullanılmış olup verilerin toplanmasında ise tarama modellerinden sıklıkla kullanılan tekniklerden birisi olan anket tekniği kullanılmıştır. Araştırma verileri“Epistemolojik İnanç Ölçeği”,“Akılcı Olmayan İnanç Ölçeği”ve“Kariyer Geleceği Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonucunda Eğitim Fakültesi öğrencilerinin Epistemolojik inanç alt boyutlarından öğrenmenin çaba ve yeteneğe bağlı olduğuna yönelik inanç düzeyi“yüksek”, tek bir doğrunun var olduğuna yönelik inanç düzeyinin ise“düşük”, kariyer geleceği ve alt boyutları; kariyer uyumluluğu, kariyer iyimserliği, iş piyasasına ilişkin algılanan bilgi düzeyinin“yüksek”ve akılcı olmayan inanç düzeyinin“düşük”olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmada ayrıca epistemolojik inanç, akılcı olmayan inanç ve kariyer tutumu cinsiyet, sınıf, bölüm, aile tipi, anne ve babanın eğitim durumu, akademik başarı düzeyi, kendi kariyerine karar verme değişkenlerine göre analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda Epistemolojik inanç ve tek bir doğrunun olduğuna yönelik inanç alt boyutunun akılcı olmayan inançları anlamlı şekilde yordadığı belirlenmiştir. Kariyer geleceği alt boyutlarından kariyer iyimserliği ve iş piyasasına ilişkin algılanan bilgi boyutunun akılcı olmayan inançları anlamlı şekilde yordadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine faculty of education students'epistemological beliefs and irrational beliefs with career planning attitudes. This research is achieved with faculty of education students studying in European University of Lefke. The general scanning method was used and data was collected by using questionnaire technique. The research data consist of three different scale which are“Epistemological Belief Scale”,“Irrational Belief Scale”,“The Career Future Scale”. The result of research showed that the belief that learning from epistemological belief sub-dimensions depends on effort and ability is high, the belief that consisting of people who believe the existance of only one truth is low, the knowledge level of career future and its sub-dimensions, knowledge level of career compatibility, career optimism, and job market is high and the level of irrational belief is low.In this research, in addition with epistemological beliefs, irrational beliefs and career planning attitudes, gender, education class, student department in university, family type, parents'educational status, academic success and their career desicions were analyzed. As a result of the survey, epistemological belief and belief that there is only one truth sub-dimension significantly predicted irrational beliefs has been determined. Career optimism and perceived knowledge about the job market, which are among the subdimensions of career future, significantly predicted irrational beliefs has been determined.