Sanatın 'Snob' tavrını eleştirmek: Jeff Koons
Criticizing the Snob advice of art: Jeff Koons
  1. Tez No: 758955
  2. Yazar: MUHAMMET BURHAN AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE DİDEM ÖZIŞIK KAKHİA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Nesnesi, Dadaizm, Hazır Nesne, Kavramsal Sanat, Pop Sanat, Snob, Jeff Koons, Art Object, Dadaizm, Ready Made, Conceptual Art, Pop Art, Snob, Jeff Koons
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: Bu çalışmada toplumsal ve sosyolojik birçok etkenle değişkenlik gösteren sanatın insan ihtiyaçlarını yansıtmadaki araç rolü ile Sanayi Devrimi'nin beraberinde getirdiği endüstriyel ürünlerin sanata dâhil oluş süreci ele alınarak ihtiyaç dışı beğeni ve zevke dayanan 'snob' kavramı irdelenmiş ve hazır nesnenin Pop Art akımına etkisi ele alınmıştır. Son bölümde ise tezin asıl konusunu oluşturan 'Sanatın Snob Tavrını Eleştirmek: Jeff Koons' başlığı altında sanatçının sanat anlayışı ve eserleri incelenerek 'snob' kavramına bakış açısını ortaya koymak amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada Dada, sanayileşme, hazır nesne, snob ve Pop Art kavramlarına ilişkin tanım, tarihçe, kapsam gibi genel bilgilere yer verilmiş ve içerikleri örneklerle genişletilmiştir. Jeff Koons'un sanat anlayışı ve eserlerine ilişkin kitap, dergi, makale gibi kaynaklardan da bilgiler derlenerek sanat eserlerine ilişkin analizler yapılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda temel ihtiyaçların yerini zamanla 'snob' olarak nitelendirilen zevk ve beğeniye dayalı ihtiyaçlara bıraktığı, sanata erişimin kitle iletişim araçlarıyla basite indirgendiği, sanayileşmenin dada ve pop art gibi birçok akım ve sanatçıyı etkilediği saptanmıştır. Sonuç: Varoluştan beri değişim halinde olan sanat, insan ihtiyaç ve isteklerini dışa vurumda etkin rol oynamıştır. Başta Sanayi Devrimi olmak üzere ekonomik ve teknolojik birçok gelişme her alanı olduğu gibi sanatı da etkilemiştir. Jeff Koons yergisel bir tavırla sıradan nesneleri kopyalayıp ticari araca dönüştürerek kitsch'e göndermede bulunmuş ve snob tavrını alaya almıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the role of art in reflecting human needs, which varies with many social and sociological factors, and the process of inclusion of industrial products brought with it by the Industrial Revolution into art, the concept of 'snob' based on non-necessary appreciation and pleasure is examined and the effect of ready-made objects on the Pop Art movement is discussed. Method: In this study, general information such as definition, history, scope of the concepts of Dada, industrialization, ready-made object, snob and Pop Art are included and their contents are expanded with examples. analyzes of his works were made. Findings: As a result of the study, it was determined that the basic needs were replaced by the needs based on taste and liking, which were described as 'snob' over time, access to art was simplified with the mass media, and industrialization affected many movements and artists such as Dada and Pop Art. Results: Art, which has been in a state of change since its existence, has played an active role in the expression of human needs and desires. Many economic and technological developments, especially the Industrial Revolution, have affected art as well as every field. Jeff Koons satirically copied ordinary objects and transformed them into commercial vehicles and referred them to kitsch. found and ridiculed his snobbish attitude.