Kuruluş, gelişim ve faaliyetleri açısından Sivas'ta zaptiye birlikleri
Conservation units in Sivas governorate, development and activities
  1. Tez No: 758956
  2. Yazar: FADİME KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas, Zaptiye, Alay, Birlik, Güvenlik, Sivas, Zaptiye, Regiment, Union, Safety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
“Kuruluş, Gelişim ve Faaliyetleri Açısından Sivas'ta Zaptiye Birlikleri”başlıklı bu tez Sivas Vilayeti'nde kurulmuş olan zaptiye alayının çekirdeğini oluşturan ilk birliklerden itibaren tüm Sivas'taki zaptiye faaliyetlerini kapsamaktadır. Çalışma; arşiv vesikaları, vilayet ve askeri salnameler ve bu alandaki literatür ile ortaya çıkmıştır. Tez başlığından da anlaşılacağı üzere zaptiye birliklerinin Sivas'ta kurulmaya başlandığı yıl olan 1841'den itibaren jandarmaya dönüştürüldüğü tarihe kadar geçen zaman ele alınmıştır. Zaptiye birliklerinin oluşturulmaya başlandığı ilk andan teşkilatlı bir alay yapısına kavuşana kadar geçen zaman ve ondan sonraki süreçte de alayın yapısı ve yönetimi irdelenmiştir. Zaptiyelerin nasıl istihdam edildikleri hangi şartlarda zaptiye yazılabileceği, bu zaptiyelerin ödemelerinin ne şekilde ve hangi miktarlarda yapılacağı anlatılmıştır. Bunların yanı sıra teşvik edici olması için ödüller ve caydırıcılık açısından verilen cezalar değerlendirilmiştir. Ayrıca hangi teçhizatları ne şekilde kullandıkları ve barınmalarının nasıl olduğu üzerinde durulmuştur. Üzerinde durulan bir başka konu ise faaliyetlerinin kuruluştan kaldırıldığı tarihe kadar geçen zamanda nasıl bir değişim geçirdiği olmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis titled“Conservation Units in Sivas Governorate, Development and Activities”, covers all Sivas captivity activities from the first units to from the core of the Zaptiye regiment established in Sivas province. Work; archival documents, county and military shellings and literature in the field. As the thesis title suggests, it was discussed from 1841 the year when the prison units were formed in Sivas to the time they were converted into gendarmes. The structure and management of the regiment was also discussed, from the time it took to establish the Zaptiye troops, until they became an organized regiment. İt has been explained how the captives were employed in what circumstances could be contracted, how and in what amounts the payments would be made for these contractors. As well as incentives for incentives, the penalties for deterrence have been assessed. It also focuses on what equipment they are using and what their accommodation. Another issue was how his activities changed in the years leading up to the elimination of his organization.