Effect of process parameters on physical and mechanical properties of RTM (resin transfer molded) parts
Süreç değişkenlerinin RAK (reçine aktarım kalıplaması) parçalarının fiziksel ve mekanik özellikleri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 75907
  2. Yazar: TİMUR AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT PARNAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Reçine Aktarım Kalıplaması (RAK), süreç değişkenleri, kompozit parçalar, doymamış polyester, ikincil pişirme, kalıp sıcaklığı. iv, Resin Transfer Molding (RTM), process parameters, composite parts, unsaturated polyester, postcure, mold temperature. iii
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZ SÜREÇ DEĞİŞKENLERİNİN RAK (REÇİNE AKTARIM KALIPLAMASI) PARÇALARININ FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ AKGÜL, Tiğmur Yüksek Lisans Tezi, Polimer Bilim ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levent PARNAS Ocak 1998, 77 sayfa Bu tezde Reçine Aktarım Kalıplaması (RAK) ile nitelikli kompozit parçaların elde edilmesinde süreç değişkenlerinin etkisi araştırılmıştır. Vakumun, kalıp sıcaklığının ve ikincil pişirme sıcaklığının son ürünün fiziksel ve mekanik özelliklerine etkisi ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Güçlendirici olarak çiftyönlü E-cam kumaş, bağlayıcı olarak doymamış izoftalik polyester reçine kullanılmıştır. Test panelleri bir RAK enjeksiyon cihazı ve özellikle test paneli üretimi için tasarlanmış bir yüzü enjeksiyon sırasında akışı izlemeye imkan veren bir kalıp kullanılarak üretilmiştir. Kompozit yapıyı teşkil eden malzemeler ve kompozit test panelleri, değişen süreç değişkenlerinin RAK parçalarının fiziksel ve mekanik özelliklerine olan etkilerini belirlemek amacıyla başlıca DSC, DMTA, TGA ve INSTRON üniversal test cihazları kullanılarak test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF PROCESS PARAMETERS ON PHYSICAL AND MECHANICAL PROPERTIES OF RTM (RESIN TRANSFER MOLDED) PARTS AKGÜL, Tiğmur M.S. in Polymer Science & Technology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levent PARNAS January 1998, 77 pages In this study, the effect of process parameters for Resin Transfer Molding (RTM) of quality composite parts was investigated. Effects of vacuum assistance, mold temperature, and postcure temperature on the physical and mechanical properties of the final product were studied in detail. E-glass bidirectional fabric was used as reinforcement and unsaturated isophthalic polyester resin was used as matrix. Test panels were manufactured by using an RTM injection equipment and a mold for test panel manufacturing which was specially designed to follow the flow during the injection which is dependent on process parameters. Constituent materials and composite test panels were tested mainly through DSC, DMT A, TGA, and a universal testing machine to define the effect of varying process parameters on the physical and mechanical properties of RTM parts.