Investigation of minimum fuel manemanelivers of TURKSAT 1B satellite with possible with possible use of its simulator
TÜRKSAT 1B uydusunun simülatörü kullanılarak en az yakıt manevralarının araştırılması
  1. Tez No: 75906
  2. Yazar: TOLGA ERDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YURDANUR TULUNAY, DOÇ. DR. OZAN TEKİNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yere Eş Zamanlı Yörünge Kontrolü, En İyi Manevra Planlama, Yakıt Eniyilemesi, Yere Eş Zamanlı Uydu iv, Geostationary Orbit Control, Optimum Maneuver Planning, Minimum Fuel Optimization, Geostationary Satellite in
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
oz TURKS AT IB UYDUSUNUN SİMULATÖRÜ KULLANILARAK EN AZ YAKIT MANEVRALARININ ARAŞTIRILMASI Erdal, Tolga Yüksek Lisans Tezi, Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Yurdanur Tulunay Ortak Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Ozan Tekinalp Kasım 1998, 127 sayfa Bu tezde, iki ayrı çalışma ele alınmıştır. Bunlardan ilki, TÜRKSAT Yer Kontrol İstasyonunda kullanılan yörünge kontrol programının bir benzerini geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda mevcut bir yazılım, geliştirilerek başka bir programlama dili ile tekrar yazılmış ve METUGEO olarak adlandırılmıştır. Yazılım grafiksel kullanıcı arabirimine ve uydu operatörlerine uygun ilave seçeneklerine sahiptir. İkinci olarak da TÜRKSAT gibi yere eş zamanlı uydular için en az yakıt tüketen yörünge manevraları eniyileme teknikleri araştırılmıştır. Elde edilen neticeler ile, METUGEO yazılımı kullanılarak TÜRKSAT İC uydusu için 1 yıllık yörünge manevraları yakıt eniyilemesi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen neticeler TÜRKSAT İC uydusunda uygulanan gerçek manevra değerleri ile karşılaştırılmıştır. Bu stratejinin, aynı uydu kriterleri sağlanırken daha az yakıt tüketimi ile sonuçlandığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF MINIMUM FUEL MANEUVERS OF TÜRKSAT IB SATELLITE WITH POSSIBLE USE OF ITS SIMULATOR Erdal, Tolga M. S. Department of Aeronautical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Yurdanur Tulunay Co-Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ozan Tekinalp November 1998, 127 pages. In this work, two different studies are carried out. The first one is developing a complete geostationary orbit control program package similar to the one used in TÜRKSAT Ground Control Station. For this purpose an existing computer code is improved and re-written in a different programming language and is named as METUGEO. The code has graphical user interface and additional options suitable for satellite operators. The second one is the investigation of an optimum maneuver planning strategy, which is based on the minimum fuel consumption for a TÜRKSAT like geostationary satellites. After necessary investigations, 1 year-long minimum fuel optimization experiment is performed using METUGEO for TÜRKSAT 1C. Results are compared with the real maneuver data used in TÜRKSAT 1C. It is shown that this strategy resulted in less fuel consumption while achieving same mission goals.