Betonarme perdelerde boşluk oranlarının eğilme davranışına etkisinin analitik ve deneysel olarak incelenmesi
Analytical and experimental investigation of the effect of space ratio on bending behavior in reinforced concrete shears
  1. Tez No: 759087
  2. Yazar: CANSU ERGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ALTUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme perde, eğilme davranışı, tersinir tekrarlanır yükleme, boşluklu perdeler, eğilme rijitliği, enerji tüketimi, Reinforced concrete shear, bending behavior, reversible repeated loading, shear walls, bending stiffness, energy consumption
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu çalışmada, depremi benzeştirir etki altındaki betonarme perdelerde boşlukların değişimi sonucu oluşacak eğilme etkilerinin ve buna bağlı kuvvet-deplasman ilişkileri arasındaki değişimin deneysel ve analitik olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya konu olan perdeler TBDY 2018'e göre yükseklik/boy (Hw/ℓw) oranı 2,5-3,0'ten yüksek olan etkin eğilme davranışı gösteren narin perdeler ve boy/en oranları iki limit arasında kalan bileşik kesme-eğilme davranışı gösteren orta narinlikte perdeler olarak verilmiştir. Betonarme perdelerin orta noktasında bırakılan boşluk oranlarına göre davranışa etkisi incelenmiştir. Bunun için ½ ölçekli toplam 4 adet; biri referans diğerleri de sırasıyla %20, %35 ve %50 boşluk oranına sahip betonarme perde üretilerek, deprem etkisi altında sonuçları karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda, referans numuneye göre perde boşluk oranı %20 olması durumunda yatay yük taşıma kapasitesi %13 azalmakta ve deplasman değeri %23 azalmaktadır. Perde boşluk oranı %35 olması durumunda yatay yük taşıma kapasitesi %45 azalmakta ve deplasman değeri %29 azalmaktadır. Perde boşluk oranı %50 olması durumunda yatay yük taşıma kapasitesi %73 azalmakta ve deplasman değeri %45 artmaktadır. Enerji tüketimi referans numunenin tükettiği değere göre %20 boşlukta %78'i, %35 boşlukta %45'i ve %50 boşlukta %37'si kadardır. Özellikle nümerik analiz sonuçlarının deneysel sonuçlarla uyumu çalışmanın etkinliğini artırmıştır. İstenilen perde performansı için boşluğun kenara yakın olmaması ve %20'den daha büyük seçilmemesi beklenen davranış ile kapasite davranışı için önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to experimentally and analytically determine the bending effects that will occur as a result of the change of voids in reinforced concrete walls under the effect of simulating earthquake and the change between the related force-displacement relations. The curtains that are the subject of the study are slender curtains with a height/height (Hw/ℓw) ratio higher than 2.5-3.0 according to TBDY 2018, and slender curtains with a combined shear-bending behavior with aspect ratios between two limits. are given as medium-delicate curtains. The effect on the behavior according to the void ratios left at the midpoint of the reinforced concrete curtains was investigated. For this, a total of 4 pieces with ½ scale; Reinforced concrete shears, one of which is a reference and the others with a void ratio of 20%, 35% and 50%, respectively, were produced and the results were compared under the effect of earthquakes. As a result of the study, if the wall void ratio is 20% compared to the reference sample, the horizontal load carrying capacity decreases by 13% and the displacement value decreases by 23%. If the curtain gap ratio is 35%, the horizontal load carrying capacity is reduced by 45% and the displacement value is reduced by 29%. If the curtain gap ratio is 50%, the horizontal load carrying capacity decreases by 73% and the displacement value increases by 45%. The energy consumption is 78% in 20% vacuum, 45% in 35% vacuum and 37% in 50% vacuum, according to the value consumed by the reference sample. It is important for the expected behavior and capacity behavior that the gap is not close to the edge and not larger than 20% for the desired curtain performance.