Genel dahiliye polikliniğine başvuran yaşlı hastalarda potansiyel uygunsuz ilaç kullanımı ve tedaviye uyumun araştırılması
Analysis of potentially inappropriate medication useand treatment compliance in elderly patients admitted togeneral internal medicine outpatient clinic
  1. Tez No: 759121
  2. Yazar: ULVIYYA HASANZADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALEDDİN DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, polifarmasi, potansiyel uygunsuz ilaç kullanımı, Elderly, polypharmacy, potentially inappropriate medication use
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Yaşlanma ile birlikte eşlik eden kronik hastalıklar ve geriatrik sendromlar artmakta, bunlara bağlı olarak kullanılan ilaç sayısı da artmaktadır. Bu çalışmada yaşlı hastalarda polifarmasi, ilaç kullanım hataları ve potansiyel ilaç kullanım oranlarının belirlenmesi amaçlandı. Bu prospektif kesitsel çalışmada Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Dahiliye Polikliniğine başvuran yaşlı hastalarda mevcut kronik hastalıkları, kullandıkları ilaçlar, ilaç kullanım hataları ayrıntılı olarak kaydedildi. Daha sonra 5 farklı ölçekle potansiyel uygunsuz ilaç kullanımının belirlenmesi planlandı. Çalışmaya 190 kadın ve 125 erkek olmak üzere toplam 315 hasta alındı. En sık eşlik eden kronik hastalıklar hipertansiyon (%77,4), diyabetes mellitus.(%47,9) ve dislipidemi (%39,3), geriatrik sendromlar ise kronik ağrı (%31,4), depresyon (%29,2) ve inkontinanstı (%25,1). Hastaların günlük kullandıkları ortalama ilaç sayısı: 5,5, polifarmasi oranı: %59,4, hiperpolifarmasi oranı: %10,5, ilaç kullanım hatası oranı: %25,7 idi. Hastaların verileri potansiyel uygunsuz ilaç kullanımı açısından PRISCUS Listesi, EU (7) PIM Listesi, Beers 2019 Kriterleri ve STOPP/START Kriterleri versiyon 2 olmak üzere 5 farklı ölçekle değerlendirildi ve sırasıyla %15,9, %45,1, %48,9, %44,8 ve %73,9 saptandı. PRISCUS listesi ile saptanan potansiyel uygunsuz ilaç kullanımı diğer ölçeklere göre daha düşüktü. START kriterleri ile saptanan yüksek uygunsuzluğun en önemli nedeni pnömoni ve yıllık influenza aşılarının ihmal edilmesiydi. Polifarmasi alanlarda günlük 1-4 ilaç alan gruba göre potansiyel uygunsuz ilaç kullanımı yüksekti. Sonuç olarak, bu çalışmada yaşlı hastalarda polifarmasinin sık olduğunu ve buna bağlı olarak potansiyel uygunsuz ilaç kullanımının arttığını gözledik.
Özet (Çeviri)
Concomitant chronic diseases and geriatric syndromes increase with aging, and the number of drugs used accordingly increases. In this study, it was aimed to determine the rates of polypharmacy, medication use errors and potential inappropriate medication use in elderly patients. In this prospective cross-sectional study, the existing chronic diseases, drug used, and medication errors were recorded in detail in elderly patients who applied to Bursa Uludağ University Medical Faculty Hospital General Internal Medicine Outpatient Clinic. Then, it was planned to determine the potential inappropriate medication use with 5 different scales. A total of 315 patients, 190 female and 125 male, were included in the study. The most common concomitant chronic diseases were hypertension (77,4%), diabetes mellitus (47,9%) and dyslipidemia (39,3%), while geriatric syndromes were chronic pain (31,4%), depression (29,2%) and incontinence (25,1%). The mean number of drugs used daily by the patients was 5,5, the rate of polypharmacy: 59,4%, the rate of hyperpolypharmacy: 10,5%, the rate of medication use error: 25,7%. The data of the patients were evaluated in terms of potential inappropriate drug use using 5 different scales, namely the PRISCUS List, EU (7) PIM List, Beers 2019 Criteria and STOPP/START Criteria version 2, and it was found 15,9%, 45,1%, 48,9%, 44,8% and 73,9%, respectively. Potentially inappropriate drug use detected with the PRISCUS list was lower than the other scales. The most important reason for the high value with the START criteria was the neglect of pneumonia and annual influenza vaccinations. Potentially inappropriate medication use was higher in those who received polypharmacy compared to the group that took 1-4 drugs daily. vi In conclusion, in this study, we observed that polypharmacy is common in elderly patients and accordingly, potentially inappropriate drug use is increased.