Siyasal tutumları oluşturan ve değiştiren faktörler: Muğla örneği
Factors that create and change political attitudes: The case of Muğla
- Tez No: 759234
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KIRLI BAYDUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Tutum, Siyasal Katılım, Birey, Demokrasi, Muğla, Political Attitude, Political Participation, Individual, Democracy, Muğla Province
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Birey kavramı açılımları ve siyasi önemi açısından; günlük dilde oldukça geniş bir anlam ifade etmesine rağmen genellikle ihmal edilmekte ve tek bir insan olarak algılanmaktadır. Ancak kavram tek bir insandan fazlasını içermektedir. Bireyler yaşadığı çevresindeki varlığını ve etkinliğini kanıtlama ihtiyacı duydukları için doğdukları andan itibaren başta aileleriyle başladıkları daha sonra ise genişleyen çevreleri doğrultusunda tutumlarını belirlemektedir. Bireylerin zaman içerisinde değişen ve değişmeyen tutumları oluşabilmektedir. Siyaset alanında bireyin rolü büyüktür. Birey varsa siyaset vardır. Bu anlamda siyasetin psikolojisini ele almak büyük önem taşımaktadır. Çünkü bireyin psikolojisi siyasi davranışlarını, tutumlarını ve katılımlarını etkilemektedir. Siyasi katılımdaki tutumları değiştiren farklı nedenler vardır. Bireyin karakteristik özellikleri doğrultusunda belirlediği tutumlar dışında cinsiyetinin, yaşının, eğitiminin, mesleğinin, medya ve kitle iletişim araçlarının yani çevresinin etkisiyle belirlediği ve değiştirdiği tutumları da bulunmaktadır. Geniş bir alanı kapsayan siyaset alanında siyasal tutumları inceleyebilmek adına öncelikle siyasal katılım kavramı incelenmelidir. Çalışmada da buna önem verilmiş, siyasal katılım sonrasında siyasal tutumlar incelenmiştir. Çalışmayı desteklemek amacı ile de Muğla ili ölçeğinde anket yapılmıştır. 2019 Yerel Seçimleri örnek alınarak siyasal tutumların oluşumu ve değişiminde etkili olan faktörlerin neler olduğuna dair bir çalışma yapılmıştır. Çalışmada karşılaştırmalı bir yöntem benimsenmiştir. Hedef kitlenin belirlenmesinde rassal yöntem ve teknikler kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In terms of the concept of the individual and its political importance; Although it has a very broad meaning in everyday language, it is often neglected and perceived as a single person. However, the concept includes more than a single person. Individuals need to prove their existence and effectiveness in the environment they live in, so from the moment they are born, they determine their attitudes in line with their families and then their expanding environment. Individuals may have changing and unchanging attitudes over time. In the field of politics, the role of the individual is great. Where there is an individual, there is politics. In this sense, it is of great importance to consider the psychology of politics. Because the psychology of the individual affects their political behavior, attitudes and participation. There are different reasons for changing attitudes in political participation. Apart from the attitudes that individuals determine in line with their characteristic features, there are also attitudes that are determined and changed by the influence of their gender, age, education, profession, media and mass media, that is, their environment. In order to examine the political attitudes in the concept of politics, which covers a wide area, the concept of political participation should be examined first. In the study, this was given importance, and political attitudes were examined after political participation. In order to support the study, a survey was conducted on the scale of Muğla province. Taking the 2019 Local Elections as an example, a study was conducted on the factors that are effective in the formation and change of political attitudes. A comparative method was adopted in the study. Random methods and techniques were used to determine the target audience.