İskemik ön koşullandırmanın tiyol disülfid dengesi üzerindeki etkisi, randomize kontrollü araştırma
Effect of ischemic preconditioning on thiole disulphide balance: A randomized controlled research
  1. Tez No: 759500
  2. Yazar: MEHMET NURULLAH ARIKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL KOZANHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan iskemik ön koşullandırma, iskemi-reperfüzyon hasarı, tiyol-disülfid dengesi, oksidatif stres, total diz artroplastisi, Remote ischemic preconditioning, ischemia-reperfusion injury, thiol-disulfide balance, oxidative stress, total knee arthroplasty
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu araştırmada primer amaç total diz artroplastisi (TDA) cerrahisinde turnike kaynaklı iskemi reperfüzyon hasarını (İRH)“uzaktan iskemik ön koşullandırma (UİÖK)”modeli ile azaltmak ve antioksidan dengeyi tiyol disülfid homeostazisi (TDH) ile değerlendirmektir. İkincil olarak, UİÖK'nin TDA klinik sonuçlar üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize, çift kör klinik araştırmaya elektif TDA uygulanan ASA I-III grubu 18-90 yaş arası olgular dahil edildi. Hastalar kapalı zarf randomizasyon yöntemine göre UİÖK uygulanan (Grup I) ve uygulanmayan (Grup K) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Preoperatif (T0), pnömotik turnike açılmadan hemen önce (T1), açıldıktan 1 (T2), 6 (T3) ve 24 (T4) saat sonra TDH parametreleri yeni otomatik ve spektrofotometrik yöntem kullanılarak ölçüldü. Postoperatif 3'er saatlik ara ile ağrı düzeyi Vizüel Analog Skala (VAS) ile değerlendirildi. Bulgular: Toplam 60 olgu değerlendirildi (Grup K; n=30, Grup I; n=30). Tüm zamanlarda, her iki grupta, T0 zamanına göre diğer tüm zamanlarda nativ tiyol, total tiyol ve disülfid değerlerinde azalma gözlendi. T0, T1, T2, T3 ve T4 zamanlarında Grup K ve Grup I'da nativ tiyol, total tiyol, disülfid değerleri ve disülfid/nativ tiyol, disülfid/total tiyol ve nativ tiyol/total tiyol oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (her biri için p>0,05). Ancak, nativ tiyol, total tiyol ve disülfid değerlerinin T0 ve T4 zamanlarındaki değişimi Grup K için istatistiksel olarak anlamlı iken Grup I için değildi (sırasıyla p=0.049, p=0.047, p=0.037 ve p=0.217, p=0.191, p=0.220). 15. saatte Grup I'da VAS değerleri Grup K'den anlamlı olarak daha düşük bulundu (p=0.002). Sonuç: Sonuçlarımız, UİÖK'nin, turnike kullanılarak yapılan ekstremite cerrahisi ile ilişkili İRH'den kaynaklanan oksidatif stres üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olabileceğini ve aynı zamanda postoperatif klinik sonuçlar üzerinde olumlu etki sağlayabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objectıve: The primary purpose of this research is; to reduce tourniquet-induced ischemia-reperfusion injury (IRI) in total knee arthroplasty (TKA) surgery with the“remote ischemic preconditioning (rIPC)”model and to evaluate the antioxidant balance with thiol-disulfide homeostasis (TDH). Secondly, it is aimed to evaluate the effect of rIPC on TKA clinical outcomes. Materials and Methods: ASA I-III group, patients aged 18-90 years who underwent elective TKA, are included in the prospective, randomized and double-blind clinical study. The patients were divided into two groups according to the closed envelope randomization method as rIPC applied (Group I) and non-applied (Group K). Preoperative (T0), just before the pneumatic tourniquet (T1), 1 (T2), 6 (T3) and 24 (T4) hours after the pneumatic tourniquet has been deployed, TDH parameters are measured using the new automated and spectrophotometric method. Postoperative pain level is evaluated with Visual Analogue Scale (VAS) every 3 hours. Results: A total of 60 cases have been evaluated (Group K; n=30, Group I; n=30). At all times, a decrease in native thiol, total thiol and disulfide values has been observed in both groups compared to T0. Statistically, a non-significant difference is found between native thiol, total thiol, disulfide values and disulfide/native thiol, disulfide/total thiol and native thiol/total thiol ratios in Group K and Group I at T0, T1, T2, T3 and T4 times. (p>0.05 for each). However, the change of native thiol, total thiol and disulfide values at T0 and T4 times was statistically significant for Group K but not for Group I (respectively, p=0.049, p=0.047, p=0.037 and p=0.217, p=0.191, p=0.220). At the 15th hour, VAS values in Group I were found to be significantly lower than in Group K (p=0.002). Conclusion: The results show that rIPC may have a protective effect on the oxidative stress from IRI associated with extremity surgery using tourniquets while also having a positive effect on postoperative clinical outcomes.