Geometric nonlinearity in R/C frames subject to earthquake loads at ultimate stage
Deprem yüklerine maruz betonarme çerçevelerin geometrik doğrusal olmayan etkiler altında taşıma gücü davranışı
  1. Tez No: 75956
  2. Yazar: CENAP CENK ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN ATIMTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: P-delta etkileri, plastik mafsal oluşumu, eksenek yük seviyesi, ötelenme oranı, kuvvetli kolon-zayıf kiriş vı, P-delta effects, plastic hinge formation, axial load level, drift ratio, strong column-weak beam IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz DEPREM YÜKLERİNE MARUZ BETONARME ÇERÇEVELERİN GEOMETRİK DOĞRUSAL OLMAYAN ETKİLER ALTINDA TAŞIMA GÜCÜ DAVRANIŞI Alkan, C. Cenk Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ergin Atımtay Nisan 1998, 105 sayfa Deprem yüklerine maruz bir katlı bir açıklıklı çerçeve analizi yapılmıştır. Bu sebeple, değişik kolon kesit ölçülerinde, fakat benzer demir oranlarında altı değişik betonarme çerçeve kullanılmıştır. Buna ek olarak, biri moment kapasitesini geometriden diğeri de aynı kapasite değerini demir oranından sağlayan iki çerçeve incelenmiştir. Çerçeve davranışlarının, plastik mafsal oluşumları sırasında, p-delta etkilerini göz önüne alan ' davranışlarının gözlemlenmesi amaç alınmıştır. Bu sebeple, SAP90 (Yapı Analiz Programı) da plastik mafsallar modellenmistir. Çerçeveler her yatay yükleme sırasında plastik mafsal modellemesi için incelenmiştir. Mafsal oluşumlarına yol açan yatay yükleme ve bundan doğan üst deplasman değerleri elde edilmiştir. Çerçeve davranışları, beş değişik eksenel yük seviyesinde, yatay yük ve deplasman grafikleri sayesinde karsılaştırılmıştır.Analiz sonuçlan, P-delta etkilerinin, yüksek demir oranı kullanılarak yapılan kolon tasarımlarında, önemli problemlere yol açabileceğini göstermiştir. Özellikle yüksek eksenel yük seviyelerinde, ötelenmedeki önemli artış, yapının daha düktü olmasını sağlayarak, ötelenme sınırlarının aşılmasına yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOMETRIC NONLINEARITY IN R/C FRAMES SUBJECT TO EARTHQUAKE LOADS AT ULTIMATE STAGE Alkan, C. Cenk M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ergin Atımtay April 1998, 105 pages Analyses of one span, one story portal frames subjected to earthquake loads were performed. Six reinforced concrete frames, which have different column cross sectional dimensions but similar steel ratios, were used. Additionally, two frames were investigated. In the first one the capacity is provided by geometry.whereas in the second one the same capacity is provided by the increase of steel ratio. It is aimed to see the behavior of frames, during the plastic hinge formation phase, considering P-delta effects. For this reason, formations of plastic hinges were modeled in SAP90 (Structural Analysis Program). Frames were observed at each stage of horizontal loading, in order to model plastic hinges at joints that reach their moment capacities. Horizontal loads and top joint deflections were recorded. The behaviors of frames were compared in terms of load-deflection diagrams at different axial load levels. mAnalyses results show that, p-delta effects can cause major problems, when moment capacity is provided by the increase of steel ratio. Especially, at high axial load levels, drift increases considerably, which are over the drift ratio limitations, due to have a ductile structure.