Genetic structure of black pine (Pinus nigra arnold subspecies pallasiana) populations sampled from the Bolkar mountains
Bolkar Dağlarından örneklenen karaçam (Pinus nigra arnold subspecies pallasiana) populasyonlarının genetik yapısı
  1. Tez No: 75955
  2. Yazar: ADVİYE AYPER TOLUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pinus nigra subspecies pallasiana, genetik çeşitlilik, gen kaynaklarını yerinde koruma, izoenzim, nişasta jel elektroforezi. vı, Pinus nigra subspecies pallasiana, genetic diversity, in-situ conservation, isozyme, starch gel electrophoresis. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
? ? oz BOLKAR DAĞLARINDAN ÖRNEKLENEN KARAÇAM {PINUS NIGRA ARNOLD SUBSPECIES PALLASIANA) POPULASYONLARININ GENETİK YAPISI TOLUN, Adviye Ayper Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zeki KAYA Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sertaç ÖNDE Temmuz 1998, 85 sayfa Bolkar Dağlarındaki Anadolu Karaçamı (Pinus nigra Arnold subspecies pallasiana) populasyonları (Çamlıyayla, Cehennemdere, Ulukışla and Gülekdere) arasındaki genetik çeşitliliğin boyutunun ve yapılaşmasının belirlenmesi ve uygun popuîasyonların türün gen kaynaklarını yerinde korunması amacıyla önerilmesi için 14 izoenzim sistemi tohumun gametofitik dokusu kullanılarak araştırıldı. Çalışılan 14 enzim sistemi için 24 aktif zon beirlendi. Çalışmada, polimorfizimin (P) Çamlıyayla'da %41 ve Gülekdere'de %55 değerleri arasında değişti görüldü. Locus başına alel sayısı (A) 1.6 civarındaydı ve beklenen heterozigotluk (genetik çeşitlilik) (Hs) yaklaşık %21 olarak bulundu. Bunlara ek olarak, sadece Ulukışla populasyonunda bir tane nadir alele rastlandı (GOT2 locusunun ikinci aleti) ve bu, o populasyonun ayırt edilmesi için önemli bir özellikti. Toplam genetik çeşitliliğin populasyonlar arasındaki genetik çeşitliliğe oranı, (Gst),ortalama 0.070 olarak hesaplandı. Bu, toplam genetik çeşitliliğin sadece %7'sinin populasyonlar arasında olduğunu göstermektedir. Ayrıca, Nei'nin genetik mesafe değerleri, bütün olası populasyon çiftleri (6) dikkate alındığında, 0.007 ile 0.032 arasında değiştiği görüldü ve ortalama değer 0.021 olarak bulundu ki bu, populasyonlar arasındaki farklılığın çok fazla olmadığını doğrulamaktadır. Son olarak, bulguların değerlendirilmesiyle Ulukışla ve Gülekdere populasyonları Anadolu Karaçamının Bolkar dağlarındaki gen kaynaklarını yerinde koruma amaçlı olarak seçilmesi önerildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENETIC STRUCTURE OF BLACK PINE {PINUS NIGRA ARNOLD SUBSPECIES PALLASIANA) POPULATIONS SAMPLED FROM THE BOLKAR MOUNTAINS TOLUN, Adviye Ayper M. S., Department of Biology Supervisor Prof. Dr. Zeki KAYA Co-Supervisor Assoc. Prof. Dr. Sertaç ÖNDE July 1998, 85 pages To determine the magnitude and pattern of genetic diversity among Anatolian Black pine (Pinus nigra Arnold subspecies paflasiana) populations (Çamlıyayla, Ulukışla, Cehennemdere and Gülekdere) in Bolkar Mountains and to recommend the potential populations which may be suitable for in-situ conservation of genetic resources in this species. For this purpose, isoenzymes from 14 enzyme systems were investigated from open polinated seed megagametophytes of half-sib families originated from the four populations, by starch gel electrophoresis. 24 loci were resolved for the 14 enzyme systems assayed. Polymorphism (P) varied between 41% in Çamlıyayla and 55% in Ulukışla. The mean number of alleles per locus {A) was around 1.6 and the expected heterozygosity (Hs) was about 21%. Moreover, only Ulukışla had a unique allele (second allele of GOT2) which gave thedistinctive character to the population. Genetic diversity among populations relative to the total genetic diversity (Gst) was averaged as 0.070, indicating that only 7% of the total genetic diversity was among populations. Furthermore, Nei's genetic distance values ranged from 0.007 to 0.032 among the 6 possible population pairs and was averaged as 0.021 confirming that the diversity among populations was not very high. Finally, based on the results of this study, it is recommended that Ulukışla and GCrfekdere populations could be considered for in-situ conservation of genetic resources of the species in the Bolkar Mountains.