Yaşar Nuri Öztürk'ün hadis ve sünnet hakkındaki görüşleri
Yaşar Nuri Ozturk's opinion on hadith and sunnah
  1. Tez No: 759772
  2. Yazar: TURAN PADAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Sünnet, Yaşar Nuri Öztürk, Hadith, Sunnah, Yaşar Nuri Öztürk
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Yaşar Nuri Öztürk, 5 Şubat 1951 yılında Bayburt'ta doğmuş, ilk Kur'an eğitimini babasından alarak dokuz yaşında hafız olmuştur. On yıllık medrese eğitiminden sonra hukuk ve ilahiyat okumuştur. On iki yıl imamlık ve vaizlik görevlerinde bulunmuş sonrasında ise doktora çalışmasını tamamlamıştır. Elmalılı M. Hamdi Yazır (öl. 1361/1942) tarafından yapılan Kur'an-ı Kerim çevirisinin, yorum katılmamış ikinci çevirisini yayınlamıştır. Öztürk, peygamber olsa dahi Kur'an haricinde hiç kimsenin dine herhangi bir ilave hüküm getirmeyeceğini ifade etmiş ve sahâbenin udûl olduğu fikrine de karşı çıkmıştır. Öztürk, hadislerin Hz. Peygamber'in vefatından sonra bir araya getirildikleri için güvenilir olamayacağını, hadislerin Yahudi inancındaki Mişna'ya benzer özellikler taşıdıklarını ve çoğunun Emevî uydurması olduğunu ifade ederek İslâm'ın uydurma hadislerle tahrif edilmeye çalışıldığını söylemiştir. Sünnet konusunda da aldatmacanın olduğunu, Arap örf ve geleneğinin sünnet adı altında din gibi gösterilmeye çalışıldığını, hadis ve sünnetin Kur'an'ı nesh edemeyeceğini belirtmiştir. Bu bağlamda Kâ'b el-Ahbâr'ın (öl. 32/652-53[?]) İsrâiliyat ile ilgili rivayetlerde bulunduğunu ve Hz. Ömer'in şehit edilmesinde etkin rol oynadığını belirtmiştir. Öztürk Buhârî'yi (öl. 256/870) birçok yönüyle eleştirmiş, Buhârî'nin Arapçılık yaptığını, Ebû Hanîfe'yi (öl. 150/767) dikkate almadığını belirtmiştir. Bu çalışmamızda Yaşar Nuri Öztürk'ün hadis ve sünnet hakkındaki görüş ve iddiaları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Yaşar Nuri Öztürk was born on February 5, 1951 in Bayburt, received his first Quran education from his father and became a hafiz at the age of nine. After ten years of madrasa education, he studied law and theology. He worked as an imam and preacher for twelve years, and then completed his doctoral study. He also published the second translation of the Quran translation made by Elmalılı Hamdi Yazır (d. 1361/1942), without any commentary. Öztürk stated that no one other than the Qur'an, even if he was a prophet, could bring any additional provisions to the religion, and he opposed the idea that the Companions were udul. He stated that hadiths could not be reliable because they were brought together after the death of the Prophet, that the hadiths has similar characteristics to the Mishna in the Jewish faith, and most of them were Umayyad fabulation, and that İslâm was tried to be falsified with fabricated hadiths. He also stated that there is deception in the subject of sunnah, that Arab customs and traditions are tried to be portrayed as religion under the name of sunnah, and that hadith and sunnah cannot abrogate the Qur'an. In this context, he stated that Kâ'b al-Ahbâr's (d. 32/653) had narrations about İsrâiliyat and that he played an active role in the martyrdom of Ömer. Öztürk criticized Buhârri (d. 256/870) in many ways and explained that Buhâri was an Arabist and did not take Ebû Hanîfe (d. 150/767) into account. In this study, we tried to reveal the opinions, claims and accusations of Yaşar Nuri Öztürk about hadith and sunnah.