Uzaktan eğitimde öğretmen olmak: Sınıf öğretmenlerinin algılarının incelenmesi
Being a teacher in distance education: Examination of primary school teachers perceptions
- Tez No: 759773
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEMLİHA COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Sınıf Öğretmenliği, İlkokul, Distance Education, Classroom Teaching, Primary School
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik algılarını incelemek amacıyla yapılmış olgu bilim (fenemenolojik) deseninde nitel bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş ili Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilkokullarda görev yapan otuz beş gönüllü sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcılar belirlenirken amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklem yöntemine başvurulmuştur. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre sınıf öğretmenleri öğrenciyle göz teması eksikliği, sınıf yönetimi sorunu ve öğrencilerin imkân eşitliğinin olmaması gibi sebeplerden dolayı uzaktan eğitimi yetersiz bulduklarını belirtmişlerdir. Sınıf öğretmenleri materyal kullanımının kolaylığı, zaman kaybının olmayışı ve veli desteği gibi uzaktan eğitimin avantajları olduğunu belirtirken, altyapı yetersizliği, öğrenciden geri dönüt alınamaması ve öğrencilerin derse odaklanamaması gibi dezavantajları olduğunu belirtmişlerdir. Bunların yanı sıra öğrenciyle etkileşimin sınırlı olması, altyapı sorunları ve ev ortamının uzaktan eğitime uygun olmayışı gibi sebeplerin öğrencinin aktif olma durumunu olumsuz etkilediğini belirtmişlerdir. Sınıf öğretmenleri uzaktan eğitim sürecinde ders öncesi hazırlanmalarının motivasyonlarını olumlu etkilediğini ancak derslere katılımın az olması, öğrencilerle etkileşimin yetersizliği ve teknik sorunların motivasyonlarını olumsuz etkilediğini belirtmişlerdir. Sınıf öğretmenleri somut materyallerin soyut kalması, okuldaki materyallerin evde olmaması ve materyal eksikliğinden kalıcı öğrenmenin sağlanmaması gibi sebeplerden dolayı materyal sorunu yaşadıklarını belirtmiş, ancak bazı öğretmenler de online materyale erişimin kolay olması ile bu sorunu yaşamadıklarını belirtmişlerdir. Sınıf öğretmenleri uzaktan eğitimde kazanım değerlendirme yöntemlerinden en çok soru cevap yöntemini kullanmışlardır. Sınıf öğretmenleri, uzaktan eğitime göre yüz yüze eğitimin daha etkili olduğunu ve uzaktan eğitimin ilkokula uygun bir yöntem olmadığını belirterek, uzaktan eğitim açısından imkan eşitsizliğinin giderilmesi gerektiği, altyapının geliştirilmesi ve öğrencinin derse katılımının sağlanması şeklinde önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
This research; It is a qualitative research in the phenomenological pattern, which was conducted to examine the perceptions of primary school teachers towards distance education. The study group of the research consists of thirty-five volunteer classroom teachers working in primary schools affiliated to the Ministry of National Education in Kahramanmaraş province Onikişubat and Dulkadiroğlu districts in the 2021-2022 academic year. While determining the participants in the study, the maximum variation sampling method, one of the purposive sampling methods, was used. A semi-structured interview form was used as a data collection tool, and the collected data were analyzed by content analysis method. According to the findings, classroom teachers stated that they found distance education insufficient due to reasons such as lack of eye contact with students, classroom management problems and lack of equal opportunities for students. While the classroom teachers stated that distance education has advantages such as ease of use of materials, lack of time loss and parent support, they stated that it has disadvantages such as lack of infrastructure, lack of feedback from students and students' inability to focus on the lesson. In addition to these, they stated that the reasons such as limited interaction with the student, infrastructure problems and the unsuitability of the home environment for distance education negatively affect the student's active status. Classroom teachers stated that preparing before the lesson in the distance education process affects their motivation positively, but the low participation in the lessons, the inadequacy of interaction with the students and the technical problems affect their motivation negatively. Classroom teachers stated that they had material problems due to the fact that the concrete materials remained abstract, the materials at school were not at home, and the lack of materials did not provide permanent learning, but some teachers also stated that they did not experience this problem due to the easy access to online materials. Classroom teachers mostly used the question and answer method among the acquisition evaluation methods in distance education. Classroom teachers stated that face-to-face education is more effective than distance education and that distance education is not a suitable method for primary school, and they suggested that the inequality of opportunity in terms of distance education should be eliminated, the infrastructure should be developed and the student's participation in the lesson should be ensured.