Atopik dermatitli hastalarda; hastalık şiddeti ile serum kitinaz-3- benzeri protein 1 (YKL-40) düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
In patients with atopic dermatit; evaluation of the relationship between disease severity and serum chitinase-3-like protein 1 (YKL-40) levels
  1. Tez No: 759845
  2. Yazar: BİLAL SAĞIROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE EKE GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Atopik Dermatit, YKL-40, SCORAD, Atopic Dermatitis, YKL-40, SCORAD
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Kitinaz-3 benzeri protein 1 (YKL-40), bakteriyel kitinazların 18-glikosil hidrolazına benzer bir aminoasit dizisi içeren bir protein ailesine aittir. YKL-40, makrofajlar, kondrositler vasküler düz kas hücreleri, fibroblastar, endotel hücreleri, nötrofiller gibi çeşitli inflamatuar hücreler tarafından salgılanır. YKL-40 oksidan kaynaklı akciğer hasarını inhibe eder, adaptif t-helper 2 bağışıklığını arttırır, apoptozu düzenler, alternatif makrofaj aktivasyonunu uyarır ve fibrozise ve yara iyileşmesine katkıda bulunur. YKL-40'ın t-helper 2 alerjik inflamasyonun gelişimi için gerekli olduğu gösterilmiştir. Ayrıca bazı literatürlerde YKL-40'ın atopi ile ilişkili olduğunu ve hem doğuştan gelen hem de adaptif tip 2 bağışıklık mekanizmalarına katkıda bulunduğunu göstermektedir. Bu çalışmada atopik dermatitli hastalarda YKL-40 düzeylerinin ölçülmesi ve hastalık şiddeti ile olan ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 4-24 ay yaş aralığında, atopik dermatit tanısı olan 43 hasta ve sağlıklı 19 süt çocuğu olmak üzere toplam 62 olgu alındı. Atopik dermatitli olguların hastalık şiddeti atopik dermatitin ağırlığını skorlama indeksi ile belirlendi. Tüm olgulardan kan örnekleri alınarak; YKL-40 serum kontrasyonları belirlendi. YKL-40 değerleri şiddeti atopik dermatitin ağırlığını skorlama indeksi ile karşılaştırıldı. Eozinofil, serum IgE, nötrofil, beyaz küre sayısı ve c-reaktif protein düzeyleri ölçüldü. Bulunan değerler YKL-40 ile karşılaştırıldı. Bulgular: Hasta ve kontrol grupların yaşları arasında istatistiksel olarak fark yoktur. Hasta grubunda 31 (%72,1) ve kontrol grubunda 12 (%63,2) erkek hasta bulunmaktadır. Grupların cinsiyet dağılımları arasında istatistiksel olarak fark bulunmamaktadır. Hasta grubun YKL-40 değerleri kontrol grubundan istatistiksel olarak önemli düzeyde yüksektir. Nonatopik ve atopik grubun YKL-40 değerleri istatistiksel olarak benzerdir. Hasta grubunun eozinofil değerleri kontrol grubundan istatistiksel olarak yüksektir. Atopik grubun Total-IgE değerleri nonatopik ve kontrol grubu değerlerinden istatistiksel olarak yüksektir. Grupların nötrofil, beyaz küre sayısı ve c-reaktif protein değerleri arasında istatistiksel olarak fark yoktur. YKL-40 değerleri ile O-SCORAD, SCORAD ve kaşıntı değerleri arasında istatistiksel olarak pozitif korelasyon bulunmaktadır. Sonuç: Atopik dermatitli hastalarda YKL-40 serum seviyeleri kontrollere göre anlamlı derecede yüksek bulundu. YKL-40 konsantrasyonu ile hastalığın şiddeti ve kaşıntı arasında pozitif bir ilişki saptandı. YKL-40'ın çocukluk çağı atopik dermatit patogenezinde rol oynayabileceği düşünülebilir. Hala kesin tedavisi bulunamayan atopik dermatitde yeni tedavi seçenekleri açısından umut verici olabilir. Bu konuda yapılacak farklı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Chitinase-3-like protein 1(YKL-40) belongs to a family of proteins that contain an amino acid sequence similar to the 18-glycosyl hydrolase of bacterial chitinases. YKL-40 is secreted by various inflammatory cells such as macrophages, chondrocytes, vascular smooth muscle cells, fibroblasts, endothelial cells, neutrophils. YKL-40 inhibits oxidant-induced lung injury, enhances adaptive t-helper 2 immunity, regulates apoptosis, stimulates alternative macrophage activation, and contributes to fibrosis and wound healing. YKL-40 has been shown to be essential for the development of t-helper 2 allergic inflammation. Also, some literature shows that YKL-40 is associated with atopy and contributes to both innate and adaptive type 2 immune mechanisms. In this study, it was aimed to measure YKL-40 levels in patients with atopic dermatitis and to evaluate their relationship with disease severity. Materials and Methods: A total of 62 cases, 43 patients with atopic dermatitis and 19 healthy infants, aged 4-24 months, were included in the study. Disease severity of atopic dermatitis cases was determined by scoring the severity of atopic dermatitis. By taking blood samples from all cases; YKL-40 serum concentrations were determined. YKL-40 values were compared with the severity of atopic dermatitis scoring index. Eosinophil, serum IgE, neutrophil, white blood cell count and c-reactive protein levels were measured. The values found were compared with YKL-40. Results: There is no statistical difference between the ages of the patient and control groups. There were 31 (72.1%) male patients in the patient group and 12 (63.2%) male patients in the control group. There is no statistical difference between the gender distribution of the groups. YKL-40 values of the patient group are statistically significantly higher than the control group. YKL-40 values of nonatopic and atopic groups were statistically similar. The eosinophil values of the patient group were statistically higher than the control group. Total-IgE values of the atopic group were statistically higher than the values of the nonatopic and control groups. There was no statistical difference between the neutrophil, white blood cell count and c-reactive protein values of the groups. There is a statistically positive correlation between YKL-40 values and O-SCORAD, SCORAD and itching values. Conclusion: YKL-40 serum levels were found to be significantly higher in patients with atopic dermatitis compared to controls. A positive correlation was found between the YKL-40 concentration and the severity of the disease and itching. It can be thought that YKL-40 may play a role in the pathogenesis of childhood atopic dermatitis. It may be promising in terms of new treatment options in atopic dermatitis, which still has no definitive cure. Different studies are needed on this subject.