Yenilenen ders müfredatlarında yer alan on kök değer eğitimi hakkında tarih öğretmenlerinin görüşleri
Views of history teachers on ten root values education in the revised curriculum
  1. Tez No: 759925
  2. Yazar: ZİYA NAKİBOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: On Kök Değer Eğitimi, Değerler Eğitimi, Tarih Öğretmeni, Ten Root Value Education, Values Educaion, History Teacher
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, 2018 yılından itibaren Tarih Dersi Programlarında yer verilen On Kök Değer Eğitimi hakkında, Lise Tarih öğretmenlerinin görüşlerini araştırmaktır. Araştırmada 2021-2022 eğitim öğretim yılında (Türkiye'nin üç büyük şehrinden birinin kuzey ilçelerinden birinde) MEB'e (Milli Eğitim Bakanlığı) bağlı okullarda görev yapan lise tarih öğretmenleri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklem seçiminde tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak 5 lise türünde toplam 11 okulda çalışılmıştır. Veriler maksimum çeşitlilik (cinsiyet, mesleki kıdem, edebiyat ya da eğitim fakültesi mezunu olma vs.) örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen 20 tarih öğretmeninden toplanmıştır. Araştırmada nitel veri toplama araçlarından“yarı yapılandırılmış görüşme formu”kullanılmıştır. Lise tarih öğretmenlerine yönelik olan yarı yapılandırılmış görüşme formu uzman görüşüne sunularak hazırlanmıştır. Öğretmenlerle yapılan görüşmeler 20.05.2022 ile 17.06.2022 tarihleri arasında tamamlanmıştır. Görüşme sonuncunda elde edilen nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın öne çıkan bulguları şu şekildedir: Araştırma da elde edilen en çarpıcı sonuç katılımcı öğretmenlerin tamamına yakınının ders programlarında On Kök Değer Eğitimi'nin varlığından haberdar olmadığıdır. Ancak öğretmenler on kök değer eğitimine yer verilmesinin uygun olduğunu, çünkü tarih dersinin buna uygun olduğunu ve bu değerlerden birçoğunu öğrencilere zaten kazandırdıklarını ve bu konuda büyük çoğunluğu hizmet içi eğitim almalarının gerektiğini düşünmektedir. Öğretmenlerin yaptığı On Kök Değer'in hiyerarşik sıralamasında ilk sırada adalet değeri yer alırken, tarih dersinin öğrenciye öncelikle kazandırabileceğini düşündükleri değer ise vatanseverliktir. Başta empati olmak üzere farklı değerlerin de programda yer alması gerektiğini de düşünmektedirler. Öğretmenler konuların On Kök Değer Eğitimi'ne uygun olduğunu, kitabın ise kısmen uygun olduğunu düşünmektedir. Öğretmenlerin yarısından fazlası ders öncesi hazırlık süreçlerinin olmadığını ve kök değerleri kısmen kazandırdığını düşünmektedir. Sınavlarda değer eğitimine yönelik sorulara da yer verilmesi gerektiğini düşünmektedir. Öğretmenler On Kök Değer Eğitimi'nin toplumun tümü tarafından benimsenmiş ulusal bir politika haline gelmemesini bu eğitimde yaşanan sorunların temeli olduğunu düşünmektedir. Öğretmen görüşleri doğrultusunda MEB'in koordinesinde tavandan tabana kadar tüm yöneticilerin, yerel yönetimlerin, ulusal yayın organlarının, okul aile birliklerinin ve okulların topyekûn içinde yer aldığı örtük bir ulusal kök değer eğitimi programının uygulanması kök değer aktarımını başarılı ve kalıcı kılabilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to investigate the opinions the situation of high school history teachers about the Ten Root Value education included in the history curriculum since 2018 and to reveal the opinions of history teachers. The study was conducted in 2021-2022 academic year (in one of the northern distrids of one of the three largest cities of Turkey) with high schools affiliated to the Ministry of National Education. A total of 11 schools in 5 high school types were studied by using stratified sampling method in the sample selection of the study. The data were collected from 20 history teachers whose maximum diversity (gender, professional seniority, graduation, from the faculty of letters or Education etc.) was determined using the sampling method. In the study, 'semi-structured interview form' was used from qualitative data collection tools. The semi-structured interview form for high school history teachers has been prepared by presating it to the expert opinion. The interviews with the teachers were completed between 20.05.2022 and 17.06.2022. In the anaylsis of the qualitative data obtained at the end of the interview, descriptive analysis and content analysis were used. The prominent findings of the research are as follows: The most striking result obtained in the research is that almost all of the participating teachers are not aware of the existence of the 'Ten Root Value Educaiton' in their curriculum. However, teachers think that it is appropriate to incude ten root values educaion because history lesson is appropriate and that they have already introduced many of these values to the students, and that the vast majority of them think that they should receive in-service training in this regard. While justice is the first in the hierarchical ranking of the Ten Root Values made by the teachers, the value they think that history lessons can bring to the student first is patriotism. They also think that different values, especially emphaty, should be included in the program. Teachers state that the topics are appropriate for the Ten Root Value Educaion, while the book is partially appropriate. More than half of the teachers state that there is no pre-class preparation process and that it partially imparts the root values. They think that questions about value education should also be included in the exams. Teachers consider the fact that the Ten Root Values Education has not become a national policy adopted by the whole society as a whole is the basis of the problems experienced in this education. In the line with the opinions of the teachers, the implementation of an implict national root value education program in which all administractors, local goverments, national media organs, school parent associations and school are collectively involued from ceiling to the bottom under the coordination of the Ministry of National Education can make root value transfer successful and permanest.