Eğitim denetimine ilişkin öğretmen, yönetici ve denetmen görüşleri
Opinions of teachers, managers and supervisors on educational supervision
  1. Tez No: 760037
  2. Yazar: FUNDA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABİHA DULAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, Eğitim Denetimi, Öğretmen Denetimi, Supervision, Education Supervision, Teacher Supervision
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmen, yönetici ve denetmenin eğitim denetimine ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu; 2021 yılında Denizli ilinde görev yapan beş öğ¬retmen, beş okul yöneticisi ile beş eğitim denetmeni olmak üzere toplam 15 kişiden oluşmaktadır. Çalışma grubu amaçlı örnekleme tekniklerinden kartopu örnekleme ile belirlenmiştir. Araştırma verileri, içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların çoğu Türkiye'de yapılan eğitim denetiminin temel sorununun denetlemenin amaca uygun yapılmaması ve bu bağlamda neyi, nasıl ve kime göre değerlendirildiğinin net olmaması olarak ifade etmişlerdir. Denetimlerin tarafsız yapılmadığını düşünen katılımcılar bu sorunun önemli sonuçlara yol açtığını ifade etmişlerdir. Katılımcıların çoğunluğu denetim sistemi özelinde eğitim genelinde bu kadar sık değişim yapılmasını onaylamamaktadır. Ortam şartlarının göz önünde bulundurulmadığında sağlıklı denetim kurulamayacağını, denetim sisteminin bakış açısının değişmesi gerektiğini ifade eden katılımcılar da bulunmaktadır. Katılımcılara göre denetmen tarafından verilen dönütlerin tutarlı olmasının denetlenen tarafından anlam kargaşası oluşmasını önleyebilecek, denetimin işbirliği, çözüm odaklı ve karşılıklı güven içinde yapılması güvenirliği arttıracaktır. Denetimin amacı süreçten çok sonuç olarak düşünülmektedir. Denetim sürecinde iletişim engelleri oluşturan unsurlar, ihtiyaç ve beklentileri gerçekleştirmedeki zamanın yetersiz kalması, statü farklılığından kaynaklanan ön yargılar buna sebep olabilmektedir. Bu bağlamda, denetmenler eğitim denetiminin amaçlarına uygun olarak bir denetim süreci oluşturarak denetim sürecine ilişkin ön yargıları değiştirebilir. Maarif müfettişlerine denetim sürecinde olması gereken durumlarla ilgili bilgilendirme eğitimlerinin verilmesi denetim sürecindeki aksaklıkların ortadan kaldırılmasında önemli rol oynayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the views of teachers, administrators and supervisors on educational supervision. Phenomenology design, one of the qualitative research methods, was used in the research. In the study, data were collected with a semi-structured interview form. The study group of the research; It consists of a total of 15 people, including five teachers, five school administrators and five education supervisors, working in Denizli in 2021. The study group was determined by snowball sampling, one of the purposeful sampling techniques. Research data were analyzed by content analysis method. According to the results of the research, most of the participants stated that the main problem of the education supervision in Turkey is that the supervision is not carried out in accordance with the purpose and it is not clear what, how and according to whom it is evaluated in this context. Participants who thought that the audits were not carried out impartially stated that this problem led to important results. The majority of the participants do not approve of such frequent changes in education, especially in the inspection system. There are also participants who state that a healthy audit cannot be established if the environmental conditions are not taken into account, and that the perspective of the auditing system should be changed. According to the participants, it was concluded that the consistency of the feedback given by the supervisor would prevent the occurrence of ambiguity by the supervised. He stated that the audit will be reliable if the audit is done in cooperation, solution-oriented and in mutual trust. Participants consider the purpose of the audit is the result rather than the process. Elements that create communication barriers in the audit process, insufficient time to fulfill needs and expectations, and prejudices arising from status differences can cause this. Supervisors can change negative biases by creating an audit process in line with the purposes of educational supervision. Giving education inspectors about the situations that should be in the supervision process will play an important role in eliminating the problems in the supervision process.