Spectral analysis of topography and gravity in Central Anatolian region
Orta Anadolu bölgesinin yükseklik ve gravite spektral analizi
  1. Tez No: 76004
  2. Yazar: MAHMOUD EJWELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. METE NAKİBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Central Anatolia, Admittance, Coherence, Wavelet Transform. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz ORTA ANADOLU BÖLGESİNİN YÜKSEKLİK VE GRAVİTE SPEKTRAL ANALİZİ Ejweli, Mahmoud Ahmed Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Mete Nakiboğlu Ocak 1998, 84 sayfa Orta Anadolu'nun topografyasını tanımlayan Kuzey Anadolu ve Toros dağlan ile bu iki dağ sırası arasındaki düz plato olmak üzere üç ana unsur vardır. Bu tez çalışmasında Orta Anadolu'da bu üç topoğrafik bölgeyi kapsayan 5 ayrı profil halindeki yükseklik ve Bouguer gravite anomalisi değerleri incelenerek bölge litosfer plakasının elastik bükülme direnci ve efektif elastik kalınlığı hesaplanmaktadır. Bu incelemede“Admittance Fonksiyonu”ve“Coherence”yöntemleri olmak üzere iki ayrı yöntem kullanılmıştır. Admittance Fonksiyonu yöntemi bölge izostasisi ile ilgili yararlı bilgi vermemekte, bu yöntem kullanılarak bölgedeki elastik bükülme direnci belirlenememektedir. Admittance Fonksiyonu yönteminin temel varsayımı, litosfer plakasının sadece yüzey topografyası ile yukarıdan yüklü olmasıdır. Dolayısı ile Orta Anadolu bölgesinde litosfer plakasının yüklenme şeklinin bu varsayımı ihlal ettiği düşünülebilir. Coherence yöntemi ile yapılan hesaplamalarda bölgenin litosfer bükülme direnci 2 1021 Nm ve efektif elastik kabuk kalınlığı ise yaklaşık 6 km olarak elde edilmiştir. Bölgenin gözlenen coherence değerleri, dalga numarası 0.02 km“1 denküçük olan yüzey ve taban yüklerinin lokal Airy izostasi modeline göre dengelendiğini göstermektedir. Buna karşılık, 0.2 ile 0.12 km”1 arasındaki dalga numaralarındaki yükler ise kısmen plaka sertliği ile taşınmakta olup bu yükler bölgesel izostasi modeline göre dengelenmektedir. Yükseklik ve Bouguer anomali değerlerinin Wavelet analizleri litosfer tabakasının eksenel kuvvet veya magma yükselmesine maruz kaldığını ima etmektedir. Bu kuvvetlerin varlığı, plaka direncinin yanında uzun dalga boylarının varlığını da desteklemektedir. Anahtar Kelimeler : Orta Anadolu, Admittance, Coherence, Wavelet Transform. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPECTRAL ANALYSIS OF TOPOGRAPHY AND GRAVITY IN CENTRAL ANATOLIAN REGION Ejweli, Mahmoud Ahmed M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Mete Nakiboglu January 1998, 84 pages The topography in Central Anatolia can be characterized by three main features, namely: North Anatolia mountain range; Taurus mountain range and the flat plateau between the two mountain ranges. In this thesis, the relationship between topographic heights and Bouguer gravity anomalies of five profiles crossing these three topographic regions in Central Anatolia has been investigated in order to estimate the flexural rigidity, equivalents the effective elastic thickness, of the lithospheric plate in the study area using the admittance function and the coherence techniques. The admittance function approach has failed to reveal any useful isostasic information, and hence no flexural rigidity could be estimated using this approach. This is probably because the basic assumption of the admittance method namely that the lithospheric plate is loaded solely by surface topography, might not hold for Central Anatolia. The coherence method yields an estimate of the flexural rigidity of the lithosphere of ui2x1 021 Nm which corresponds to an effective elastic thickness of ~ 6 km. The observed coherence of Central Anatolia reveals that the surface and subsurface features with wavenumbers of less than 0.03 km“1 are completely locally compensated according to Airy' s model, whereas features of wavenumbers ”between 0.03 and 0.12 km“1 are partially supported by the stiffness of the plate J? and hence regionally compensated. The topographic features of wavenumbers if j greater than 0.12 km”1 are completely supported by the plate strength. The S(§ 'v> £* wavelet analysis of topography and Bouguer gravity reveals that there might be © if axial forces or mantle plume acting on the lithospheric plate. These forces support long wavelength loads in addition to the plate rigidity. rr-° f >