Photoconductivity and thermally stimulated conductivity in thallium sulphide crystal
Talyum indiyum sülfit kristalinde fotoiletkenlik ve ısı ile uyarılmış iletkenlik
- Tez No: 76005
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotoiletkenlik, Isı İle Uyarılmış İletkenlik, Sıcaklığa Bağlı Fotoiletkenlik, Ön Aydınlatma. IV, Photoconductivity, Thermally Stimulated Conductivity, Temperature Dependent Photoconductivity, Pre-illumination. m
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz TALYUM İNDİYUM SÜLFİD KRİSTALİNDE FOTOİLETKENLİK VE ISI İLE UYARILMIŞ İLETKENLİK Bucurgat, Mahmut Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Selahattin Özdemir Ocak 1998, 65 sayfa Katmanlı TlInS2 kristalinin fotoelektronik özellikleri, fotoiletkenlik ve ısı ile uyarılmış iletkenlik (IUİ) ölçümleri ile araştırıldı. Sıcaklığa bağlı fotoiletkenlik ölçümlerinden elde edilen sonuçlar iki-merkezli model ile, fotoiletkenlik ölçümlerindeki akım hassasiyetinin artışı, ön aydınlatmanın hassasiyet merkezlerini ve yük tuzaklarını doldurması ile açıklandı. ~100 K sıcaklığındaki ısı ile uyarılmış akım tepesindeki artışın, IUİ spektrumundaki ~125 K'den büyük sıcaklıktaki tepelerle alakalı merkezlerin dolması sonucunda olduğu ve ~125 K'de görülen yeni bir tepenin varlığı, hassasiyet merkezlerinin var olmasıyla açıklandı. Isı ile uyarılmış akım ölçümlerinde, numunenin uyarılmasından sonra ve ısıtmadan önce yapılan kızılötesi uyarımla yük tuzaklarının boşaldığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHOTOCONDUCTIVITY AND THERMALLY STIMULATED CONDUCTIVITY IN THALLIUM INDIUM SULPHIDE CRYSTAL Bucurgat, Mahmut M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Selahattin Özdemir January 1998, 65 pages The photoelectronic properties of the layered TlInS2 crystal have been investigated through the photoconductivity and the thermally stimulated conductivity (TSC) measurements. The results obtained from the temperature dependent photoconductivity measurements have been described by the two-center model. The increase in the sensitivity of the current in the photoconductivity measurements has been explained by the filling of sensitizing centers and traps by the preliminary illumination, where the increase in the intensity of the TSC peak at ~100 K was explained as the result of filling of the centers associated with the peaks corresponding to the temperatures higher than ~125 K. The appearing of a new peak at ~125 K was attributed to the effect of sensitizing centers. The emptying of the traps was observed by the infrared stimulation after the excitation and prior to the heating of the sample in the TSC measurements.