Preeklampsi tanısı alan ve almayan gebelerde pentraksin 3, plasental protein 13 düzeyleri ve bazı biyokimyasal parametrelerin araştırılması
Investigation of pentraxin 3, placental protein 13 and some biochemical parameter's levels in pregnants with and without preeclampsia diagnosis
- Tez No: 760049
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MUHTAR TİFTİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Biochemistry, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Pentraksin 3, Plasental Protein 13, Preeklampsi, Pentraxin 3, Placental Protein 13, Preeclampsia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
AMAÇ: Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimester döneminde olan preeklampsi tanısı almış gebeler ile normal arter kan basıncına sahip gebelerin serum pentraksin 3 ve plasental protein 13 düzeylerinin kıyaslanması ve bu verilerin albümin, laktat dehidrogenaz, ürik asit, trombosit sayısı parametreleri ile karşılaştırılarak elde edilen bulguların preeklampsi tanı ve patogenezine ne tür katkı sağlayacağının belirlenmesidir. YÖNTEM: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne Ocak 2020-Ocak 2021 tarihleri arasında başvuran 40'ı preeklampsi tanısı almış toplam 80 gebenin takipleri esnasında alınmış venöz kan örnekleri ile çalışıldı. 20-40 yaş aralığında ve 24. ve 40. gebelik haftaları arasında olan gebeler 32. gebelik haftası kıstas alınarak 2 alt gruba ayrıldı. Pentraksin 3 ve plasental protein 13 düzeyleri sandiviç ELISA yöntemi (Bioassay Technology, Shanghai, China) ile çalışıldı. Elde edilen veriler serum albümin, laktat dehidrogenaz, ürik asit ve tam kan trombosit sayısı düzeyleriyle kıyaslandı. BULGULAR: Normal kan basınçlı gebelerle kıyaslandığında preeklamptik gebe grubunda serum pentraksin 3 ve plasental protein 13 düzeylerinde birbirleriyle pozitif yönde korele olan azalma saptandı. Preeklampsi grubunda saptanan plasental protein 13 seviyelerinde azalma istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Preeklampsi grubundaki albümin ve trombosit düzeylerinde azalma, laktat dehidrogenaz ve ürik asit düzeylerinde artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Ayrıca preeklampsi grubunda saptanan laktat dehidrogenaz düzeylerindeki artış ile trombosit sayısı ve albümin düzeylerinde azalma arasında negatif yönde korelasyon saptandı. SONUÇ: Preeklampsi hastalarında saptanan plasental protein 13 düzeylerinde azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş olup; plasental protein 13'ün ikinci ve üçüncü trimester gebelerde preeklampsi değerlendirmesinde kullanılabilir olduğu kanaati oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Comparison of serum pentraxin 3 and placental protein 13 levels of pregnant women diagnosed with preeclampsia in the second and third trimesters of pregnancy and those with normal blood pressure, and comparing these data with the parameters of albumin, lactate dehydrogenase, uric acid, platelet count, and what the results of the findings mean on the diagnosis and pathogenesis of preeclampsia determining how to make a contribution. METHOD: Venous blood samples taken from Necmettin Erbakan University Meram Faculty of Medicine, Gynecology and Obstetrics Clinic during the follow-up of a total of 80 pregnant women, 40 of whom had preeclampsia, were studied from January 2020 to January 2021. Pentraxin 3 and placental protein 13 levels were studied using the sandwich ELISA method. Data were compared with albumin, lactate dehydrogenase, uric acid and platelet levels. RESULTS: When compared with pregnant women with normal blood pressure, a decrease in serum pentraxin 3 and placental protein 13 levels, which were positively correlated with each other, was found in the preeclamptic pregnant group. The decrease in placental protein 13 levels in the preeclampsia group was found to be statistically significant. Decrease in albumin and thrombocyte levels, and increase in lactate dehydrogenase and uric acid levels in the preeclampsia group were found to be statistically significant. In addition, a negative correlation was found between the increase in lactate dehydrogenase levels and the decrease in platelet count and albumin levels in the preeclampsia group. CONCLUSION: The decrease in placental protein 13 levels detected in preeclampsia patients was found to be statistically significant; It has been concluded that placental protein 13 can be used in the evaluation of preeclampsia in second and third trimester pregnancies.