Türkiye finans piyasası iç denetiminde çift başlılık–iç kontrol ve iç denetim uygulaması
- Tez No: 760095
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GENCAY KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Piyasalar, İç kontrol, İç denetim
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kişi ve kurumların, piyasaların ve araçların çeşitli amaçlarla bir araya geldiği oluşumu ifade eden finansal sistemde tasarruflar yatırıma dönüşmektedir. Finansal piyasalar ise finansal varlıkların alım satımının gerçekleştiği piyasalar olarak ifade edilmekte ve çeşitli kriterler kapsamında sınıflandırılmaktadır. Finansal piyasalar, fon arz ve talep edenler, finansal araçlar ve kurumlar, hukuki ve kurumsal düzenlemelerden oluşmaktadır. Finansal piyasalar yönetimin ana unsurlarından olan ve farklı amaçlar doğrultusunda yapılan denetimlere tabi tutulmaktadır. Finansal kurumlarda yapılan iç denetim, işletme faaliyetlerinin belirlenmiş olan politikalara, planlara, programlara ve yasalara uygunluğunun incelenmesini ifade etmektedir. Denetim ve kontrol birbirinden farklı kavramlardır. Bir kurumun amaçlarına ulaşmasını sağlayan politika ve prosedürlerin bütününü ifade eden iç kontrol sistemi yönetimin fonksiyonlarından biridir. İç kontrole ilişkin ulusal ve küresel düzenlemeler mevcuttur. Örgüt içerisinde iç denetim ve iç kontrol kavramlarının iki başlılığa neden olup olmadığına dair yapılan mülakat çalışmasında yönetsel bir sorun oluşmadığı ancak görev alanında kesişme yaşandığı sonucuna varılmıştır. Öte yandan bu kavramların net bir şekilde tanımlanarak birbirinden ayırt edilmesi ve farklılıklarının açıkça ortaya konulmasının faydalı olacağı kanısına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Savings turn into investments in the financial system, which refers to the formation of individuals and institutions, markets and vehicles for various purposes. Financial markets are expressed as markets where the trading of financial assets takes place and are classified within the scope of various criteria. Financial markets consist of fund supply and demanders, financial instruments and institutions, legal and institutional regulations. Financial markets are subject to audits that are the main elements of management and are carried out for different purposes. Internal audit of financial institutions refers to the examination of the compliance of business activities with the established policies, plans, programs and laws. Control and control are different concepts. The internal control system, which refers to the whole of the policies and procedures that enable an institution to achieve its objectives, is one of the functions of management. There are national and global regulations regarding internal control. In the interview study on whether the concepts of internal audit and internal control in the organization caused two-headedness, it was concluded that there was no managerial problem but that there was an intersection in the field of duty. On the other hand, it has been concluded that it would be useful to clearly define these concepts, distinguish them from each other and to make their differences clear. Keyword: Financial markets, Internal control, Internal audit,