Kaygı kavramı açısından Nermi Uygur'un Bunalımdan Yaşama Kültürü denemesinin incelenmesi
Investigation of Nermi Uygur's essays Culture of Living from Crisis in terms of anxiety concept
- Tez No: 760303
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ÇOTUKSÖKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, bunalım, varoluş, insan dünyası, yaşama dünyası, Anxiety, crisis, existence, human world, living world
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefi Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Tümel soyut düşünce sistemlerinin yıkılması sonucu açığa çıkan tekil insan varoluşunun eşlikçisi olarak“kaygı”kavramının Kierkegaard tarafından araştırılmasının üzerinden geçen 350 yılı aşkın zamanda, kaygı farklı biçimlerde insan hayatının tüm alanlarına yayılmış; çözümlenmesi ve çözülmesi gereken bir problem olarak öncelik kazanmıştır. Bu tezde Batı düşüncesinin ürünü olan kaygı kavramı Kierkegaard ve varoluşçu bazı filozofların yaklaşımları incelenerek, kaygının ontolojik varlığı serimlenecek; kaygı kavramına yüklenen içerik aydınlatılacaktır. Bu içeriğe yönelik olarak Nermi Uygur'un“bunalım”kavramı incelenerek, kaygı ve bunalım kavramlarının örtüştükleri alanlar ortaya çıkarılacaktır. Kaygı kavramının Batı düşüncesinin etkin insan yapısının sonucunu, bunalım kavramının ise Ülkemiz kültürünün edilgen insan yapısını yansıtmasına rağmen birbirlerini kendi kültürleri açısından karşıladıklarını göstermek amaçlanmaktadır. Nermi Uygur'un bunalım perspektifinden yaşama dünyasına yeniden bakışı ve bunalımla bir tür baş etme tarzını ortaya koyarak günümüz insanına söyleyeceği ve göstereceği olanaklar felsefi danışmanlık açısından değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
More than 350 years after Kierkegaard's exploration of the concept of“anxiety”as a companion of singular human existence, which emerged as a result of the destruction of universal abstract thought systems, anxiety has spread to all areas of human life in different forms; has gained priority as a problem that needs to be resolved. In this thesis, the concept of anxiety, which is a product of Western thought, and the approaches of Kierkegaard and some existentialist philosophers will be examined, the ontological existence of anxiety will be revealed, and the content attributed to the concept of anxiety will be clarified. For this content, Nermi Uygur's concept of“crisis”will be examined and the areas where the concepts of anxiety and crisis overlap will be revealed. It is aimed to show that although the concept of anxiety reflects the result of the active human structure of the Western thought and the concept of crisis reflects the passive human structure of our Country's culture, they meet each other in terms of their own cultures. Nermi Uygur's re-view of the world of life from the perspective of crisis and the possibilities that he will say and show to today's people by revealing a way of coping with crisis are evaluated in terms of philosophical counseling.