Yeni medyada fotosiyaset ve Recep Tayyip Erdoğan İnstagram örneği
Photo politics in new media and Recep Tayyip Erdoğan Instagram example
  1. Tez No: 760840
  2. Yazar: YAVUZ DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDERHAN KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal iletişim, fotoğraf, görsel iletişim, fotosiyaset, Political communication, photography, visual communication, photopolitics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET Günümüzde fotoğraf siyaset kurumunda sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda siyasal bir anlam üretim aracıdır. Siyasetçi, artık fotoğraf makinesi olan yerlerde daha dikkatli bir beden dili kullanmakta ve özenle seçilmiş kıyafetler ve aksesuarlar tercih etmektedir. Dolayısıyla fotoğrafın, siyasetçiye ve siyasal iletişime yön veren bir anlam üretme aracı olması, üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Bu çalışmada ilk olarak iletişim, siyaset ve siyasal iletişim kavramları tanımlanarak, fotoğraf ekseninde beden dili ve göstergebilim kavramları ele alınmıştır. Çalışmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2013 ile 2021 yılları arasında İnstagram'daki fotoğrafları aracılığıyla nasıl fotosiyaset yaptığı Roland Barthes'ın göstergebilimsel yöntemi kullanılarak açıklanmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre 2013 ile 2021 yılları arasında incelemeye alınan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan içerikli fotoğrafların tamamında, Erdoğan'ın fotosiyaset yaptığı tespit edilmiştir. Ayrıca paylaşılan 15 adet fotoğrafla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerçekleştirdiği fotosiyasete takipçiler, beğenme ve yorum yapma suretiyle tepki vererek fotografik iletişime katılım göstermiştir. İlgili yıllarda fotoğraflar aracılığıyla fotosiyasal mesajlar üretmiş olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a İnstagram'daki izler kitlesi tarafından karşılık verilmesi, günümüzde kitlelerin de yeni medya üzerinden fotosiyaset konusuna ilgi duyduğu ifade edilebilir. Örneklem dâhilindeki fotoğraflarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türk kültürüne yönelik kodlar kullandığı söylenebilir. Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çocuk sevgisi, yaşlı insanlara saygı, ağaçlı parklar inşa etme, sağlığa ve sağlık çalışanlarına değer verme, hayvan sevgisi, doğal afetlerde kriz yönetimi, ulaşım olanaklarını artırma, teknolojiye ve enerji kaynaklarına yatırım, halka değer verme ve onları selamlama konularına yönelik olarak da mesajlar ürettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, photography is not only a means of communication in the political institution, but also a means of producing political meaning. The politician now uses a more careful body language in places with cameras and prefers carefully selected clothes and accessories. Therefore, the fact that photography is a means of producing meaning that directs politicians and political communication is an important issue that needs to be emphasized. In this study, firstly, the concepts of communication, politics and political communication are defined and the concepts of body language and semiotics are discussed in the axis of photography. In this study, it has been tried to explain how President Recep Tayyip Erdoğan made photopolitics through his photos on Instagram between 2013 and 2021 by using the semiotic method of Roland Barthes. According to the findings, it was determined that Erdoğan was engaged in photopolitics in all of the photographs containing President Recep Tayyip Erdoğan, which were examined between 2013 and 2021. In addition, the followers participated in photographic communication by reacting by liking and commenting on the photopolitics carried out by President Erdogan with 15 photos shared. President Recep Tayyip Erdoğan, who had produced photopolitical messages through photographs in the relevant years, was responded to by the mass of followers on Instagram, and it can be stated that today the masses are also interested in the subject of photopolitics through the new media. It can be said that President Recep Tayyip Erdogan uses codes for Turkish culture in the photographs included in the sample. In addition, President Erdogan's love of children, respect for the elderly, building parks with trees, valuing health and health workers, love of animals, crisis management in natural disasters, increasing transportation opportunities, investing in technology and energy resources, valuing and greeting the public. It was determined that he produced messages for the subjects.