Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi erişkin acil servisine 72 saat içerisinde tekrar başvuruların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of RE-applications to Aydin Adnanmenderes University Hospital adult emergency departmentwithin 72 HOURS
  1. Tez No: 760880
  2. Yazar: ÇAĞRI ATİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN AKÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Kalite göstergesi, Tekrar başvuru, Emergency service, Quality indicator, Reapplication
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 5
Özet
Giriş: Acil servisten (AS) taburcu olan hastaların tekrar acil servise benzer şikayetle beklenmeyen başvuruları“Tekrar Başvuru”olarak tanımlanmıştır. Bununla birlikte taburculuk sonrası ilk 72 saat içerisindeki acil servise tekrar başvurular da“Erken Dönem Tekrar Başvuru”olarak kabul edilmektedir. Acil servise erken dönemde tekrar başvuran hastalar, hastanelerin kalite göstergesi olarak kullanılmaktadır. Bu hastalar hastanelerin iş yükünü ve sağlık harcamalarını artırmakta, acil servis yoğunluğunun artmasına neden olarak hasta ile doktorlar açısından tıbbi ve hukuki sorunlara neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine 15.12.2020-15.12.2021 tarihleri arasında erken dönemde aynı ya da benzer şikayetle tekrar başvuran hastaların demografik ve klinik özelliklerini saptamak, tekrar başvuru oranlarını belirlemek ve varsa hastaların tıbbi, kurumsal veya bireysel risk faktörlerini tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Çalışmaya 15.12.2020-15.12.2021 tarihleri arasında acil servisimize 72 saat içerisinde aynı veya benzer şikayetlerle tekrar başvuran tüm hastalar dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak, ilgili literatür doğrultusunda geliştirilen araştırmacı tarafından hazırlanan 23 soruluk veri kayıt formu kullanılmıştır. Çalışma verisi olarak demografik özellikler, geliş yakınması, acil servis yakınması, laboratuar, radyoloji, konsültasyon ve özgeçmiş ile ilgili bilgiler elde edilmiştir. Araştırma verileri SPSS 21.0 istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda 15.12.2020-15.12.2021 yılları arasındaki tüm acil servis başvuruları değerlendirilmiş olup, acil servise 72 saat içerisinde aynı veya benzer şikayetlerle başvuranların sayısının 958 olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamıza dahil edilen hastaların 517'si (%54,0) kadın, 441'i (%46,0) erkek saptanmıştır. Yaş ortalaması 47,4±19,9 yıl olarak bulunmuştur. Acil servis birinci ve ikinci başvurusu arasında kan tetkiki, radyolojik görüntüleme ve konsültasyon istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklı oranlarda istenmiştir. 35 Hastaların %73,1'inin taburcu olduğu, %18,0'ına servis yatışı yapıldığı, %5,2'sine YB yatışı yapıldığı, %3,2'sinin kendi isteği ile taburcu olduğu, %0,3'ünün sevk olduğu, %0,2'sinin öldüğü tespit edilmiştir. Birinci ve ikinci başvuru arasında yapılan işlemler değerlendirildiğinde konsültasyonun ikinci başvuruda birinci başvuruya göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla istendiği görülmüştür. Tartışma: Acil servise tekrar başvuruların incelemesi hasta bakımını geliştirmek ve hasta bakım kalitesini artırmak için üzerinde çalışılması gereken bir konudur. Çalışmamızda EDTB vakalarında semptom olarak en sık karın ağrısı ve nefes darlığı tespit edildi. Nonspesifik olan ve çok geniş aralıkta hastalıklarda ortaya çıkabilecek bu durumların daha detaylı inceleme yapılabilecek sürelerde değerlendirildiğinde tekrar başvurularda azalma olabileceğini düşünmekteyiz. Aynı zamanda çalışmamızda yatış yapılan olgular değerlendirildiğinde ikinci başvurularında konsültasyon oranı anlamlı olarak yüksek saptandı. Belki seçili hasta gruplarında ilk başvurularda konsültasyon eşiğini düşürmek daha hızlı bir tedavi süreci başlatarak EDTB oranlarında azalma sağlayabilir. AS'lerdeki gereksiz yoğunluğun azaltılması, seçili hastalarda AS gözlem süresinin uzatılması, özellikle yaşlı hastalarda konsültasyon eşiğinin düşürülmesi, detaylı muayene ve tetkik değerlendirmesi, hastalara mevcut durumlarıyla ilgili daha detaylı bilgi verilmesi, uzun dönem içerisinde hastalıklarının kontrol altında tutulması için takip ve tedavilerinin düzenlenmesiyle tekrar başvuruların azaltılabileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Unexpected re-admissions of patients discharged from the emergency department (AS) with similar complaints to the emergency department were defined as“Re-application”. However, re-admissions to the emergency department within the first 72 hours after discharge are also possible. It is accepted as“Early Term Re-Application”. Patients who reapply to the emergency department in the early period are used as a quality indicator of hospitals. These patients increase the workload and health expenditures of hospitals, cause an increase in the density of the emergency services and cause medical and legal problems for patients and doctors. The aim of this study is to determine the demographic and clinical characteristics of patients who reapplied to the Aydın Adnan Menderes University Training and Research Hospital Emergency Service with the same or similar complaints in the early period between 15.12.2020 and 15.12.2021, to determine the rate of re-admissions, and to determine the medical, institutional or to identify individual risk factors. Material method: This study was carried out at Aydın Adnan Menderes University Practice and Research Hospital. It is a cross-sectional and descriptive study. All patients who reapplied to our emergency department with the same or similar complaints within 72 hours between 15.12.2020 and 15.12.2021 were included in the study. As a data collection tool, a data recording form consisting of 23 questions prepared by the researcher, developed in line with the relevant literature, was used. Information about demographic characteristics, admission complaint, emergency service complaint, laboratory, radiology, consultation and history were obtained as study data. Research data were evaluated using SPSS 21.0 statistical program. Results: In our study, all emergency service applications between the years 15.12.2020 and 15.12.2021 were evaluated, and it was determined that the number of those who applied to the emergency service with the same or similar complaints within 72 hours was 958. Of the patients included in our study, 517 (54.0%) were female and 441 (46.0%) were male. The mean age was 47.4±19.9 years. Between the first and second admissions to 37 the emergency department, blood tests, radiological imaging and consultation were requested at statistically significantly different rates. Of the patients, 73.1% were discharged, 18.0% were admitted to the service, 5.2% were admitted to the ICU, 3.2% were discharged at their own request, 0.3% were referred It was determined that 0.2% of them died. When the transactions between the first and second applications were evaluated, it was seen that the consultation was requested statistically significantly more in the second application than in the first application. Conclusion: The examination of re-admissions to the emergency department is an issue that needs to be studied in order to improve patient care and improve the quality of patient care. In our study, abdominal pain and shortness of breath were the most common symptoms in EPRV cases. We think that when these conditions, which are non-specific and can occur in a wide range of diseases, are evaluated in a more detailed examination period, there may be a decrease in re-admissions. At the same time, when hospitalized cases were evaluated in our study, the consultation rate was found to be significantly higher at their second admission. Perhaps lowering the consultation threshold in selected patient groups at first admission may initiate a faster treatment process and reduce EPRV rates. Reducing the unnecessary density in EDs, prolonging the ED observation period in selected patients, lowering the consultation threshold especially in elderly patients, detailed examination and examination evaluation, providing more detailed information about their current condition, and arranging their follow-up and treatment in order to keep their diseases under control in the long term. We think it can be reduced.