Borsa İstanbul imalat sektöründe yer alan firmaların pay fiyatlarını etkileyen mikro faktörlerin panel veri yöntemi ile belirlenmesi: 2009-2019
Determination of micro factors affecting share prices of companies in Borsa İstanbul manufacturing sector by panel data method: 2009-2019
- Tez No: 760879
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: BİST 100, Panel Veri, Pay Senetleri, BIST 100, Panel Data, Equities
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Pay senedi piyasasında yatırımcıların yatırım kararı vermesinde ki en önemli etkenlerden birisi pay senetlerinin fiyatlarıdır. Pay senetleri riskli yatırım aracı oldukları için yatırımcılar bu risklerden korunmak hem de daha fazla kar elde etmek için pay senedi fiyatına etki eden faktörler hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Pay senedi fiyatına etki eden faktörlerin bilinmesi, pay senedi fiyatının tahmin edilmesi açısından önem arz etmektedir. Başarılı bir yatırım yapmak isteyen yatırımcı, pay senetlerine yatırım yaparken pay senedi fiyatını etkileyen faktörleri de göz önünde bulundurmalıdır. Bu araştırmanın amacı, pay senedi fiyatına etki eden mikroekonomik faktörlerin belirlenmesi ve belirlenen bu değişkenlerin pay senedi fiyatlarına etkisini panel veri analiz yöntemi ölçmektir. BİST 100 endeksinde Yıldız Pazarda işlem gören imalat sektöründeki 47 şirketin 2009Q1 ve 2019Q4 yılları arasındaki aktif devir hızı, alacak devir hızı, asit test oranı, borç oranı, cari oran, dönen varlıklar, hisse başına kâr, yıllık kâr marjı, çeyrek dönem kâr marjı, nakit oran, net satışlar, piyasa değeri, aktif kârlılık oranı ve stok devir hızına dair veriler analize dahil edilmiştir. Bağımsız değişkenlerde yatay kesit bağımlılığının tespit edilmesiyle analizler ikinci nesil panel veri analiziyle devam etmiştir. Yapılan analizler neticesinde, aktif devir hızı, net satışlar, stok devir hızı, hisse başına kar, kar marjı yıllık, piyasa değeri arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Aktif devir hızı, pay senedi fiyatlarını anlamlı ve olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Net satışlar, stok devir hızı, yıllık kar marjı pay senedi fiyatlarını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Sonuç itibariyle yatırımcıların yatırım yaparken mikro ekonomik faktörlere dikkat ederek yatırım yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Share certificate prices in the equity market are one of the most driving factors in investors' investment decisions. Because share certificates are risky investment tools, investors want to be informed about the factors that affect the price of share certificates so that they can be protected from these risks while also profiting from them. Knowing the factors that influence the price of a share certificate is important when estimating the price of a share certificate. When investing in Share Certificates, investors who want to make a profitable investment should consider the factors that affect the prices of Share Certificates. The goal of this study is to assign microeconomic factors that affect the price of a share certificate and to evaluate variables that affect the price of a share certificate that were previously assigned using the Panel Data Analysis method. The analysis includes data on asset turnover, accounts receivable turnover, acid test ratio, debt ratio, current ratio, current assets, earnings per share, annual profit margin, quarterly profit margin, cash ratio, net sales, market value, return on assets ratio, and stock turnover for 47 companies traded in Yıldız Pazar according to the BIST 100 index between 2009Q1 and 2019Q4. The second generation of panel data analysis was used to detect cross-sectional dependence of independent variables. According to the findings of the analysis, there is a significant and positive relationship between asset turnover, net sales, stock turnover, earnings per share, and annual profit margin. Asset turnover has a significant and positive impact on the share certificate price. Net sales, stock turnover, and annual profit margins all have a positive impact on the share certificate price. As a result, investors should consider microeconomic factors when investing.