Sentrotemporal dikenli benign epilepsili çocuklarda kognitif, davranışsal, dil gelişimi, odyolojik ve işitsel işlemleme yeteneklerinin nöbet zamanlaması ile ilişkisi
  1. Tez No: 760889
  2. Yazar: OĞUZHAN TİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA SALTIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: SeLECTS, Nöbet Zamanlaması, Kognitif Fonksiyonlar, Dil gelişimi, Santral İşitsel İşlemleme, SeLECTS, Seizure Timing, Cognitive Functions, Language skills, Central Auditory Processing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Çocukluk çağının ek sık görülen fokal epilepsi sendromu olan ve iyi prognozlu olarak bilinen SeLECTS grubunda nöropsikiatrik, sosyal ve davranışsal birçok patolojinin görüldüğü bildirilmektedir. Bu komorbiditelerle ilişkili faktörler henüz net olarak bilinmemekte olup nöbet zamanlamasının olası etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: SeLECTS tanısı ile takipli 56 hastanın demografik verileri ve klinik bulguları geriye dönük olarak incelenmiş olup kognitif fonksiyon, davranış bozuklukları, dil becerileri ve santral işitsel işlemleme yetenekleri prospektif olarak değerlendirilmiş, nöbet zamanlaması ile ilişkisi kesitsel olarak incelenmiştir. Bulgular: Katılımcılar, benzer yaş ve cinsiyet dağılımı gösteren 32 sağlıklı çocuk ile karşılaştırıldı. SeLECTS tanılı tüm hastalarda nöbet zamanlamasından bağımsız olarak sağlıklı çocuklara göre santral işitsel işlemleme yeteneğinin olumsuz etkilendiği görüldü. Grup 1'de WISC-R toplam ve sözel puanları grup 2 ve sağlıklı çocuklara göre anlamlı ölçüde düşük bulunsa da tüm SeLECTS olgularında normal aralıktaydı. Tifaldi ölçeğinde alıcı dil açısından gruplar arasında fark saptanmazken, grup 1 ifade edici dil açısından gerideydi. Grup 2 parasomniler, grup 1 yatma zamanı direnci ve gece uyanmaları açısından yüksek skorlar elde etti. Bununla beraber grup 1 için toplam uyku süreleri grup 2 ve sağlıklı çocuklara göre anlamlı ölçüde uzundu. Barratt, SDQ-TUR ve MOYA ölçeklerinin sonuçlarına göre grup 1 nöropsikiyatrik patolojiler açıdan grup 2 ve sağlıklı çocuklara göre yüksek puanlar elde ederken CONNERS ölçeğinde gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Uykuya daldıktan kısa süre sonra geçirilen nöbetler SeLECTS hastalarında kognitif, davranışsal gelişim, dil becerileri ve işitsel işlemleme yeteneklerindeki bozulmalara eğilimi artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: It has been reported that many neuropsychiatric, social and behavioral pathologies are seen in the SeLECTS group, which is an additionally common focal epilepsy syndrome in childhood and is known to have a good prognosis. The factors associated with these comorbidities are not yet clearly known, and it is aimed to investigate the possible effects of seizure timing. Material and Methods: Demographic data and clinical findings of 56 patients who were followed up with the diagnosis of SeLECTS from İ.Ü.C-Cerrrahpaşa Medical Faculty, Department of Pediatric Neurology were retrospectively analyzed, and cognitive function, behavioral disorders, language skills and central auditory processing abilities were evaluated prospectively. Patients group1; patients who have seizures shortly after falling asleep (usually the first 1-2 hours) and who can have seizures compatible with SeLECTS at any time and group 2; patients who were able to have seizures compatible with SeLECTS shortly before awakening and/or during the day were grouped according to seizure timing. The relationship of seizure timing with pathologies in cognitive function and behavioral disorders, language skills and central auditory processing abilities was investigated. Results: Participants were compared with 32 healthy children with a similar age and gender distribution. It was observed that the central auditory processing ability was negatively affected in all patients with a diagnosis of SeLECTS, independent of the timing of the seizure, compared to healthy children. Although WISC-R total and verbal scores in group 1 were significantly lower than in group 2 and healthy children, they were within the normal range in all SeLECTS cases. While no difference was found between the groups in terms of receptive language in the Tifaldi scale, group 1 had low scores in terms of expressive language. Group 2 achieved high scores for parasomnias, group 1 for bedtime resistance and nocturnal awakenings. However, total sleep times for group 1 were significantly longer than for group 2 and healthy children. According to the results of the Barratt, SDQ-TUR and MOYA scales, group 1 achieved higher scores in terms of neuropsychiatric pathologies compared to group 2 and healthy children, while no significant difference was found between the groups in the CONNERS scale. Conclusion: Seizures shortly after falling asleep increase the tendency for cognitive dysfunction, behavioral pathologies, deterioration in language skills and central auditory processing abilities in SeLECTS patients.