Arnavutluk'ta yayıncılık ve tarihsel gelişimi
Publishing and historical devepolment in Albania
- Tez No: 760949
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM DEMİRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Arnavut Basını, Arnavut Medyası, Arnavut Basın Tarihi, Albanian Press, Albanian Media, Albanian Press History
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Arnavut basınının tarihi ve gelişimi, imparatorluktan ulus devlete, ideolojik ve yönetim biçimleri olarak, totoliter sistemlerden demokrasiye geçişlerin bir yansıması, aynı zamanda Arnavut toplumunun tarihsel sürecinin ortaya çıkardığı birikimdir. Arnavut basını; krallık dönemi, komünizm dönemi ve demokrasi dönemi olmak üzere üç önemli dönemden etkilenmiştir. Bu dönemlerin üçü de basının kendi gelişimi üzerinde silinemeyen bir iz bırakmıştır ve sonuçları bugüne dahi yansımaktadır. İşgal ve diktatörlük dönemlerinde basının hükümet propagandasına, kültürüne hizmet ettiği, demokrasiye geçiş döneminde ve sonrasında ise zorluklara ve katetmesi gereken aşamalar olmasına rağmen toplum savunuculuğuna adanmışlığı ön plana çıkmaktdır. Bu çalışma, söz konusu dönemlerin Arnavut basını üzerindeki etkilerini incelemiş, zor koşullar altında varolma mücadelesi veren basının gelişimini ortaya koymak için yapılmıştır. Bu çalışma, önemli ölçüde disporada başlayan Arnavut basınını ve medyasını geniş bir bakış açıcısı ile ele almakta ve ayrıntılı olarak incelemektedir. İlk Arnavut gazetesi, İtalya'ya yerleşmiş Arnavut cemaat Arbereşler (Arbëresh) tarafından yayınlanmıştır. Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Mısır ve ABD'de yaşayan Arnavutlar kurdukları derneklerle çok sayıda gazete çıkardılar. Arnavut sınırları içerisindeki basının gelişimini de geniş bir bakış açıcısı ile ele alan çalışma Arnavut basınının ve medyasının tarihini ayrıntılı olarak incelemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The history and development of the Albanian press is a reflection of the transition from empire to nation-state, ideological and administrative forms, from totalitarian systems to democracy, as well as the accumulation of the historical process of Albanian society. The Albanian press has been influenced by three important periods: the monarchy, the communizm and the democracy. All three of these periods left an indelible mark on the development of the press itself, and its results are reflected even today. In the occupation and dictatorship periods, the press served the government's propaganda and culture, and in the transition period to democracy and afterwards, despite the difficulties and the steps to be taken, its dedication to community advocacy stands out. This study examined the effects of these periods on the Albanian press, and was conducted to reveal the development of the press struggling to exist under difficult conditions. This study deals with the Albanian press and media, which started in dysspora, with a broad perspective and examines it in detail. The first Albanian newspaper was published by the Albanian community Arbëresh settled in Italy. Albanians living in Greece, Bulgaria, Romania, Egypt and the USA published many newspapers with their associations. The study, which deals with the development of the press within the Albanian borders with a broad perspective, examines the history of the Albanian press and media in detail.