Sinema filmlerinin tanıtımında stratejik halkla ilişkiler araçlarının kullanımı: Hollywood ve Türkiye sinema sektörü karşılaştırması
The use of the strategic public relations tools in the promotion of the movie movies: A comparison of Hollywood and Turkish cinema industry
- Tez No: 761060
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Hollywood sinema sektörü, Türkiye sinema sektörü, Stratejik halkla ilişkiler, Sinemada halkla ilişkiler, Dijital halkla ilişkiler, Hollywood cinema industry, Turkish cinema industry, Public relations, public relations in cinema, Digital public relations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Küreselleşmeye bağlı olarak artan rekabet ortamında rakiplerden öne çıkabilmek her sektördeki kurum/kuruluş için çok önemli hale gelmiştir. Bu da, tanıtım ve halkla ilişkiler çalışmalarına duyulan ihtiyacın daha şiddetlenmesine neden olmuştur. Özellikle değişen iletişim teknolojileri toplumsal yapıyı, iş yapış tarzını, iş stratejilerini değiştirmiş ve farklı açılardan etkilemiştir. Yaşadığımız dijital teknoloji çağında iletişim araç ve yöntemlerinin artması halkla ilişkiler alanına da farklı bir boyut kazandırmıştır. Halka ilişkiler alanının kullandığı iletişim araçlarına dijital iletişim kanallarının eklenmesi halkla ilişkiler disiplininin faaliyet alanını genişleterek kuruluşların daha geniş bir hedef kitleye hitap etmesini olanaklı kılmıştır. Tekonolojik değişime ve gelişime en hızlı adapte olan sektörlerin başında sinema sektörü gelmektedir. Geçmişten günümüze uzanan tarihinde insanların hoş vakit geçirmeleri için bir araç olan sinema her ne kadar bir eğlence aracı olarak görülse de aynı zamanda endüstriyel üretimin bir parçasıdır. Günümüzde sinema sektöründe birbirine rakip olabilecek pek çok filmin üretilmesiyle sinema sektöründeki rekabet artmış bu doğrultuda rakiplerden öne çıkarak gişede başarı elde edebilmek her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Bu bağlamda üretilen bir filmin fikir aşamasından yapım, dağıtım ve tutundurma aşamalarına kadar filmin hedef kitleye duyurulmasında halkla ilişkiler araçlarının kullanılması önem taşımaktadır. Bu düşünceden yola çıkarak hazırlanan bu tez kapsamında 2019 yılında Hollywood ve Türkiye sinema sektörlerinde gişede ilk üçte yer alan filmlerin halkla ilişkiler araç ve yöntemlerini nasıl kullandıkları içerik analizi yöntemiyle incelenmiş bu çalışmalar karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda Türkiye sinema sektöründe yer alan filmlerin halkla ilişkiler araç ve yöntemlerini kullanmada Hollywood sinema sektörüne göre geride kaldığı ortaya çıkmıştır. Etkinlik bazlı çalışmalar ve geleneksel medya araçları Hollywood sinema sektöründeki filmler tarafından yoğun olarak kullanılırken Türkiye sinema sektörü bu araçlara yeteri kadar vakit ayırmamaktadır. Dijital halkla ilişkiler araç ve uygulamaları her iki sektör tarafından da aktif olarak kullanılmakta ancak hedef kitleden alınan geri dönüşler analiz edildiğinde Türkiye sinema sektörünün hedef kitleden aldığı geri dönüşlerin az olduğu gözlenmiştir. Bu bağlamda Hollywood ile kıyaslandığında Türkiye sinema sektöründe yer alan filmlerin tanıtımları kapsamında gerek etkinlik bazlı çalışmaların gerekse geleneksel ve dijital mecraların daha efektif ve daha geniş çerçevede ele alınması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
It has become essential for institutions/organizations in every sector to be able to stand out among their competitors in the increasingly competitive environment due to globalization. This, in turn, has exacerbated the need for publicity and public relations studies. In particular, ever-changing communication technologies have altered the social structure, business style, and business strategies and influenced them in different ways. The increase in communication tools and methods in the age of digital technology we live in has brought a different dimension to the field of public relations. The addition of digital communication channels to the communication tools used by the public relations field has expanded the sphere of activity of the public relations discipline. Thus, it has made it possible fororganizations to address a wider target audience. The cinema sector is one of the sectors that adapts the fastest to technological change and development. Cinema which has been a tool for people to have a good time in its history from the past to the present, is a part of industrial production, although it is seen as a means of entertainment. Cinema, which has been a tool for people to have a good time in its history from the past to the present, is a part of industrial production, although it is seen as a means of entertainment. Today, the competition in the cinema sector has increased with the production of many films that can compete with each other, and being able to stand out among the competitors and achieve success at the box office has become essential than ever. In this context, the use of public relations tools in announcing the produced film to the target audience is essential at every stage, including the idea stage, production stage, distribution stage,and promotion stage. Within the scope of the thesis, how the movies, which are in the top three at the box office in the Hollywood and Turkish cinema sectors in 2019, use the tools and methods of public relations was examined by the content analysis method. These studies investigated comparatively. As a result of the research, it revealed that the films in the Turkish cinema sector lag behind the Hollywood cinema sector in using public relations tools and methods. While event-based studies and traditional media tools are used extensively by the movies in the Hollywood movie industry, the Turkish movie industry does not spare enough time for these tools. Both sectors have actively used digital public relations tools and applications; however, when thefeedback from the target audience is analyzed, it has been observed that the feedback collected from the target audience by the Turkish cinema sector is insufficient. In this context, it is necessary to deal with event-based studies in a broad framework and use traditional public relations tools oftener to promote the films in the Turkish cinema sector. To receive high appreciation from the target audience in digital media channels enables the films to spread among the people while making it possible to reach a larger audience. In this direction, the Turkish cinema industry production of creative content that will be of interest to the target audience will contribute to the appreciation of the films by the masses.