Kabak kemane ile lori kamançenin karşılaştırmalı incelenmesi
The comparative research of kabak kemane with lori kamanche
  1. Tez No: 761061
  2. Yazar: ATAKAN KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERENAT İSTANBULLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Türk Halk Müziği, İran Müziği, Kabak Kemane, Lori Kamançe, Yapısal Özellik, İcra Tekniği, Traditional Turkish Folk Music, Iranian Music, Kabak Kemane, Lori Kamançe, Structural Feature, Execution Technique
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Yapısal özellikleri benzerlik göstermekle beraber farklı isimlerle anılan Kabak Kemane ve Lori Kamançe çalgıları, tarihsel süreç içerisinde çeşitli coğrafyalarda ait oldukları kültürlerin müziksel özelliklerini temsil etmişlerdir. Türkiye ve İran müzik kültürünün dikkate değer temsilcileri olan ve birbirinin birer çeşidi olarak görebileceğimiz bu sazların karşılaştırmalı olarak incelenmesi, sözü edilen iki kültüre ait ortak yanların belirlenmesi açısından önemli görülmüştür. Bu önem doğrultusunda araştırmanın amacı söz konusu çalgıların yapısal özellik ve icra tekniği açılarından karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Araştırma betimsel nitelikte nitel bir alan araştırmasıdır. İlgili veriler literatür taraması ve doküman inceleme yoluyla elde edilmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda Kabak Kemane ile Lori Kamançenin; yapısal özellikleri bakımından gövde, sap, burgu, yay ve teller açısından genel olarak benzerlikler gösterdiği, ancak her bir unsurda çalgıya özgü farklılıklar bulunduğu, icra özellikleri bakımından ise her iki çalgıda da sol el teknikleri bakımlarından tril, glisando ve vibrato tekniklerinin, sağ el teknikleri bakımından ise staccato ve tremolo tekniklerinin benzerlik gösterdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kabak Kemane and Lori Kamanche instruments, which are known by different names although their structural features are similar, have represented the musical characteristics of the cultures they belong to in various geographies throughout the historical process. Comparative examination of these instruments, which are remarkable representatives of Turkish and Iranian music culture and which we can see as varieties of each other, has been considered important in terms of determining the common aspects of these two cultures. In line with this importance, the aim of the research is to comparatively examine the instruments in question in terms of their structural features and performance techniques. The research is a descriptive qualitative field research. Relevant data were obtained through literature review and document review. In line with the research findings, Kabak Kemane and Lori Kamançe; In terms of their structural features, there are general similarities in terms of body, neck, auger, bow and strings, but there are instrument-specific differences in each element. On the other hand, it was concluded that the staccato and tremolo techniques were similar.