Gebelerde gestasyonel diyabet ve komplikasyonları farkındalığı
Awareness of gestational diabetes and it's complications in pregnancy
- Tez No: 761135
- Danışmanlar: DR. AKİF BAYYİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, gestasyonel diyabetes mellitus, oral glukoz tolerans testi, Diabetes Mellitus, gestational diabetes mellitus, oral glucose tolerance test
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Giriş: Gestasyonel diyabetes mellitus (GDM) günümüzde artmakta olan bir problemdir. Fetal ve maternal açıdan birçok risk yaratmakla birlikte iyi bir takip ve gliseminin kontrolde tutulması ile bu risklerde azalma meydana gelmektedir. Tanı, takip ve tedavi süreçlerindeki uyum için gebelerin bu konudaki farkındalığın artması önemlidir. Amaç: Gebelerde GDM ve komplikasyonları farkındalığı ve OGTT'ye yaklaşımı değerlendirmeyi planladık. Gereç ve Yöntem: 5 Ağustos 2022-15 Eylül 2022 tarihleri arasında S.B.Ü. Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi iç hastalıkları ve kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran, 18 yaşından büyük, 24. gebelik haftasını geçmiş, tek ve iki aşamalı OGTT uygalanarak GDM tanısı konmuş veya pregestasyonel diyabeti (PGDM) olan 50 hasta, ile 24. gebelik haftası öncesinde bilinen GDM ve PGDM öyküsü olmayan 250 hasta prospektif olarak değerlendirmeye alınmıştır. Sosyodemografik özelliklerin yanısıra 18 soru ve OGTT'ye yaklaşım ile ilgili bir maddeden oluşan, GDM ve komplikasyonları ile ilgili bir anket uygulanmıştır. Doğru cevap sayısı toplam cevap sayısına bölünerek farkındalık düzeyi hesaplanmıştır. Tablolar oluşturulurken 24 gebelik haftası sonrasında olan GDM ve PGDM'si olan gebeler GDM(+), 24. gebelik haftası öncesindeki bilinen GDM si olmayan gebeler GDM(-) grubu olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların ortalama yaşı 30,19±5,71, %32'si lise, %30'u ilköğretim, %25'i üniversite mezunu, %11'i ise okur yazardı. GDM ve PGDM olan gebeler grubunda ortalama obezite oranı daha fazla (p=0,0001) ve vücut kitle indeksi daha yüksek (p=0,0001), ailede diyabet öyküsü daha sık (p=0,0001) olarak saptandı. Tüm hastalar genelinde sorulara doğru yanıt verilme oranı %65 düzeyinde bulunmuş, eğitim durumu yüksek olanların (p=0,0001), gelir düzeyi yüksek grupların (p=0,0001), sigara kullanan grupların (p=0,03) farkındalık düzeyi daha yüksek bulunmuştur. 24. gebelik vii haftası öncesindeki diyabeti olmayan gebelerden OGTT'nin gebelik ve fetusa zarar vereceği yönünde düşünenler arasında OGTT reddi daha yüksek oranda bulundu (p=0,006). PGDM ve GDM'si olan grup ile diyabetik olmayan grup arasında bilgi düzeyi açısından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,088). Sonuç: Gebelerin GDM konusunda farkındalığı yetersiz düzeylerde olmamakla birlikte bazı konularda bilgi eksiklikleri olduğu saptanmıştır. GDM ve komplikasyonları konusunda farkındalığın sağlanması ve OGTT konusunda gebelerin bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Gestational diabetes is an increasing problem nowadays. Although it creates many risks in terms of fetal and maternal aspects, these risks decrease with good follow-up and keeping glycemia under control. It is important to increase the awareness of pregnant women on this issue for compliance in diagnosis, follow-up and treatment processes. Objective: We planned to evaluate gestational diabetes awareness and approach to OGTT in pregnant women. Materials and Methods: Between 5 August 2022 and 15 September 2022, 50 patients who were older than 18 years old, past the 24th gestational week, diagnosed with GDM by using a single or two-stage OGTT or had pregestational diabetes, who applied to the internal diseases and gynecology and obstetrics outpatient clinic of S.B.Ü. Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital, with known GDM and pregestational diabetes before the 24'th gestational week. 250 patients without a history of DM were evaluated prospectively. A questionnaire about gestational diabetes and its complications, consisting of 18 questions and an item on the approach to OGTT, was administered. Awareness level was calculated by dividing the number of correct answers by the total number of answers Results: The mean age of the participants was 30.19±5.71, 32% of them were high school graduates, 30% were primary school graduates, 25% were university graduates, and 11% were literate. In the group of pregnant women with gestational diabetes and pregestational diabetes, the mean obesity rate was higher (p=0.0001), body mass index was higher (p=0.0001), and family history of diabetes was found to be more common (p=0.0001). The rate of giving correct answers to the questions was found to be 65% among the patients, and the awareness level of those with a high level of education (p=0.0001), groups with high income levels (p=0.0001) and smokers (p=0.03) was higher. Among the pregnant women who did not have diabetes before the gestational week, OGTT rejection was found at a higher rate among those who ix thought that OGTT would harm the pregnancy and the fetus (p=0.006) No statistically significant difference was found between the group with pregestational diabetes, GDM and the non-diabetic group in terms of knowledge level (p=0.088). Conclusion: Although the awareness of pregnant women about GDM is not at an insufficient level, their knowledge on some issues is lacking.. It is necessary to raise awareness about GDM and its complications and to raise awareness of pregnant women about OGTT.