Üst gastrointestinal kanama etyolojisine COVID-19 pandemisinin etkisi
The effect of the COVİD-19 pandemic on the etiology of upper gastrointestinal bleeding
  1. Tez No: 761136
  2. Yazar: AYTAN GULMAMMADOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE ADAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, SARS-COV-2, COVID, Pandemi, Gastrointestinal kanama, Üst Gastrointestinal kanama, GİS kanama, endoskopi, Forrest sınıflaması, COVID-19, SARS-COV-2, COVID, Pandemic, Gastrointestinal bleeding, Upper Gastrointestinal bleeding, GI bleeding, endoscopy, Forrest classification
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Covid-19 pandemisi sonrası, pandemi öncesi döneme kıyasla üst gastrointestinal sistem (GİS) kanaması geçiren hastaların endoskopik bulguları, hastane yatış süreleri ve prognozlarında değişiklik olup olmadığının saptanması amaçlanmıştır Yöntem: 2018-2022 yıllarında Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi iç hastalıkları kliniğinde yatan, üst GİS kanama geçiren 18 yaş üstü 580 hastanın retrospektif olarak dosyaları değerlendirilmeye alındı. Etik kurul onayı alındıktan sonra hastaların epikriz bilgileri, hastaneye başvuru şikayeti, başvuru sırasındakı hemoglopin, platelet , İNR, üre, kreatinin değerleri, üre/kreatinin oranları, endoskopi sonuçları, peptik ülserlerin yeri ve niteliği değerlendirildi. Bu hastalarda yaş, cinsiyet, yatış süresi, hastane içi mortalite bakıldı. Böylelikle pandemiden önceki iki sene ve pandemi süresindeki iki sene boyunca kliniğimizde yatan üst GİS kanamalı hastalar kıyaslanarak, pandeminin GİS kanama etyolojisi, peptik ülserlerin yeri ve niteliği, aynı zamanda hastanede yatış süresi ve prognozu üzerine etkileri değerlendirildi .580 hastadan 60 hastaya endoskopik işlem yapılmadığı için, bu hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya alınan 520 hastanın 280'i pandemiden önce , 240'ı ise pandemiden sonra iç hastalıkları kliniğinde takip edilmiştir. Bu çalışma tanımlayıcı ve retrospektif dosya taraması olarak tasarlanmış olup hasta hakkındaki bilgiler hastane bilgi sisteminden tarama yapılarak elde edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan 520 hastanın %32.88'i kadın (171 hasta),%67.12'si ise erkek (349 hasta) olup, hastaların ortanca yaş değeri 59,84±19,44 yıl idi. Hastaların hastaneye başvuru şikayetlerini melena,hematemez ve hematokezya olacak şekilde üç grupta inceledik ve %54.92 hastada melena, %44.09 hastada hematemez, %0.98 hastada ise hematokezya saptandı. 465 hasta (%89.42) salah ile taburcu olurken, 25 hasta(%4.81) yoğun bakım ünitesine(YBÜ) sevk edilmiş, 17 hastanın(%3.27) hastane çıkış şekli ise ölüm ile sonlanmıştır. Tüm hastaların endoskopik bulguları incelendi ve en sık rastlanan lezyon peptik ülser olarak tanımlandı (% 52.88).Sonra ise sırasıyla gastrit (%13.08), özefagus varisi (10.19), mide malign neoplazm (%9.04), eroziv ve hemorajik gastrit (%3.46), özefajit (%1.15), bulbit (%1.15), diğer lezyonlar (%0.96), özefagus malign neoplazmı (0.19) saptandı.Aktif kanama ve ya odak bulunmayan hasta sayısı ise 41 olup, tüm hastaların %7.88'ni teşkil etmektedir. Çalışmaya alınan 520 hastanın %53.85'i (280 hasta) pandemiden önce, %46.15'i (240 hasta) ise pandemiden sonra kliniğimizde takip edilmiştir. Çalışma kapsamındaki pandemiden önceki 280 hastanın %67.86'sı erkek, %32.14'ü kadın, pandemi başladıktan sonra ise 240 hastanın %66.25'i erkek, %33.75'i kadın idi. Ortanca yaş değeri pandemiden önce 59.89 ± 18.89 yıl , pandemi başladıktan sonra 59.78 ± 20.1 yıl idi. Pandemiden önce ve pandemi başladıktan sonra hastaların ortanca yatış süreleri 5.69 ±4 .67 gün ve 5.2±3.51 gün idi. Pandemiden önce duodenal peptik ülser %33.21, mide peptik ülseri %18.93, gastrit %14.64, mide malign neoplazmı %10.36 ,özefagus varisleri %8.57,aktif kanama ve ya odak saptanmayan hastalar %5.36, özefagus ülseri %3.21, eroziv ve hemorajik gastrit %3.21, bulbit %1.79, özefajit %0.36, diğer lezyonlar %0.36 şeklinde dağılım gösterdi. Pandemi başladıktan sonra duodenal peptik ülser %27.92 mide peptik ülseri %20.0 özefagus varisi %12.08 gastrit %11.25, aktif kanama veya odak saptanmayan hasta %10.83, mide malign neoplazm %7.50, eroziv ve hemorajik gastrit %3.75, özefajit %2.08, özefagus ülseri %2.08, bulbit %0.42, özefagus malign neoplazmı %0.42 şeklinde dağılım gösterdi. COVİD 19 öncesi ve COVİD 19 sonrası gruplarının peptik ülser saptanan hastalarının endoskopileri Forrest sınıflamasına göre de değerlendirildi ve Forrest 1a (p=0,262), Forrest 1b (p=0,972), Forrest 2a (p=0,219), Forrest 2c (p=0,904) ve Forrest 3 (p=0,242) varlığı dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi. Bir tek COVİD 19 Sonrası grubunda Forrest 2b varlığı dağılımları COVİD 19 Öncesi grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,023). Sonuç: Pandemiden önce ve pandemi başladıktan sonrakı grupları karşılaştırdığımız zaman(sırayla 280 ve 240 hastadan oluşan iki grup) yaş,cinsiyet, hastanede yatış süresi, hastaneye başvuru şekli arasında istatiksel anlamlı farklılık bulunmamış olup, sonuçlar benzerdir. Endoskopi sonuçları kıyaslandığı zaman da, endoskopik bulguların büyük çoğunluğunda ve peptik ülserlerin forrest sınıflaması ile değerlendirilmesinde her iki grubun sonuçları benzer saptandı. Tek istisna her iki grubun endoskopik olarak kanama odağı saptanmayan kısmında olup, bu endoskopik sonuç pandemiden önce 15 hastada iken (%5.36), pandemi başladıktan sonra 26 hastada (%10.83) ortaya çıkarak istatiksel olarak anlamlı farklılık kazanmıştır (p=0.032) Forrest sınıflamasında ise bir tek forrest 2b grubunda pandemi öncesi (%11.76) ve pandemi sonrası (%3.39) gruplarda istatıksel anlamlı farklılık saptanmış oldu (p=0.023). Diğer forrest sınıflaması gruplarının sonuçları benzer idi.
Özet (Çeviri)
Objectives: It is aimed to determine whether there is a change in the endoscopic findings, hospitalization times and prognoses of patients who had upper gastrointestinal system (GIS) bleeding after the Covid19 pandemic compared to the pre-pandemic period Data and Methods: The files of 580 patients over the age of 18 with upper GI bleeding who were hospitalized in the internal medicine clinic of Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital in 2018-2022 were evaluated retrospectively. After obtaining the approval of the ethics committee, the patients' epicrisis information, complaints of admission to the hospital, hemoglobin, platelet, INR, urea, creatinine values, urea/creatinine ratios, endoscopy results, location and quality of peptic ulcers were evaluated. Age, gender, hospitalization time and in-hospital mortality were evaluated in these patients. Thus, the effects of the pandemic on the etiology of GI bleeding, the location and nature of peptic ulcers, as well as the length of hospital stay and prognosis of the pandemic were evaluated by comparing the patients with upper GI bleeding hospitalized in our clinic for the two years before the pandemic and the two years during the pandemic. these patients were excluded from the study. Of the 520 patients included in the study, 280 were followed up in the internal medicine clinic before the pandemic and 240 after the pandemic. This study was designed as a descriptive and retrospective file scan and information about the patient was obtained by scanning from the hospital information system. Results: Of the 520 patients included in the study, 32.88% (171 patients) were female and 67.12% were male (349 patients), and the median age of the patients was 59.84±19.44 years. We analyzed the complaints of patients on admission to the hospital in three groups as melena, hematemesis and hematochezia, and melena was found in 54.92% of patients, hematemesis in 44.09%, and hematochezia in 0.98% of patients. While 465 patients (89.42%) were discharged with good health, 25 patients (4.81%) were referred to the intensive care unit (ICU), and 17 patients (3.27%) were discharged from the hospital with death. Endoscopic findings of all patients were analyzed and the most common lesion was defined as peptic ulcer (52.88%). Then gastritis (13.08%), esophageal varices (10.19), gastric malignant neoplasm (9.04%), erosive and hemorrhagic gastritis (3.46%) were followed, respectively. , esophagitis (1.15%), bulbitis (1.15%), other lesions (0.96%), esophageal malignant neoplasm (0.19) were detected. The number of patients without active bleeding or focus was 41, constituting 7.88% of all patients. Of the 520 patients included in the study, 53.85% (280 patients) were followed up in our clinic before the pandemic, and 46.15% (240 patients) after the pandemic. Before the pandemic, 67.86% of the 280 patients included in the study were male, 32.14% were female, and after the onset of the pandemic, 66.25% of the 240 patients were male and 33.75% were female. The median age was 59.89 ± 18.89 before the pandemic and 59.78 ± 20.1 after the onset of the pandemic. The median length of hospital stay of the patients before and after the onset of the pandemic was 5.69 ±4.67 and 5.2±3.51. Before the pandemic, esophagitis 0.36%, esophageal ulcer 3.21%, esophageal malignant neoplasm 0%, esophageal varices 8.57%, gastritis 14.64%, erosive and hemorrhagic gastritis 3.21%, gastric peptic ulcer 18.93%, gastric malignant neoplasm 10.36% e bulbitis 1.79%, du peptic ulcer distribution was 33.21%. After the onset of the pandemic, esophagitis 2.08%, esophageal ulcer 2.08%, esophageal malignant neoplasm 0.42%, esophageal varices 12.08% gastritis 11.25%, erosive and hemorrhagic gastritis 3.75%, gastric peptic ulcer 20.0%, gastric malignant neoplasm 7.50%, gastric bulbitis 0.42%, duodenal pep ulcer was in the form of 27.92%. Endoscopies of patients with peptic ulcer in the pre-COVID 19 and post- COVID 19 groups were also evaluated according to the Forrest classification, and Forrest 1a (p=0.262), Forrest 1b (p=0.972), Forrest 2a (p=0.219), Forrest 2c (p=0.904) and Forrest 3 (p=0.242) presence distribution, no statistically significant difference was observed. The distribution of Forrest 2b presence in a single Post-COVID 19 group was statistically significantly lower than the Pre-COVID 19 group (p=0.023). Conclusion: When we compared the groups before the pandemic and after the pandemic started (two groups consisting of 280 and 240 patients, respectively), no statistically significant difference was found between age, gender, length of hospitalization, and the way of admission to the hospital, and the results were similar. When the endoscopy results were compared, the results of both groups were found to be similar in the majority of endoscopic findings and in the evaluation of peptic ulcers by forrest classification. The only exception was in the part of both groups in which no bleeding focus was detected endoscopically, and this endoscopic result was found in 15 patients (5.36%) before the pandemic and in 26 patients (10.83%) after the onset of the pandemic, resulting in a statistically significant difference. In the Forrest classification, a statistically significant difference was found between the pre-pandemic (11.76%) and post-pandemic (3.39%) groups in a single forrest 2b group. The results of the other forrest classification groups were similar.