Gestasyonel diabetes mellitus tanılı gebelerde hepassocin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of hepassocin levels in pregnancy diagnosis of gestational diabetes mellitus
  1. Tez No: 761141
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUHCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestational Diabetes Mellitus, Hepassocin, Human Fibrinogen-like protein 1(FGL1), Gestational Diabetes Mellitus, Hepassocin, Human Fibrinogen-like protein 1(FGL1)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada, primer hepatositler tarafından üretilen, karaciğer hasarında salgılanan ve insülin direncinde yüksek saptanan Hepassocin (HPS) molekülü ile Gestasyonel Diyabetes Mellitus (GDM) ilişkisi incelenecektir. HPS molekülünün GDM tanısında kullanımı ve perinatal sonuçlarla ilişkisi incelenecektir. Materyal ve Metod: Bu prospektif vaka kontrol çalışmasına, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne 01/04/2022 – 01/12/2022 tarihleri arasında başvuran, 24-28 gebelik haftasında olan, sigara kullanmayan, kronik sistemik hastalığı olmayan 20-40 yaş aralığındaki tekil gebeliğe sahip 88 gebe dahil edildi. Oral Glikoz Yükleme Testi (OGTT) için gebe polikliniğine başvuran hastalardan çalışma kriterlerine uyan ve OGTT sonucuna göre GDM tanısı alan 44 hasta çalışma grubu, OGTT sonucuna göre GDM'si olmayan 44 hasta da kontrol grubunu oluşturdu. Hastalardan 8 saatlik gece açlığını takiben maternal kan örneği alınarak HPS, açlık kan şekeri (AKŞ), açlık insülini, total kolesterol, HDL, LDL, TG, hsCRP, HbA1c, HOMA-IR düzeyi araştırıldı. HPS için antikoagülan içermeyen tüpe alınan 5 cc lik kan numuneleri 1000 devirde 10 dk santrifüj edildi. Santrifüj sonrası elde edilen örneklerden serum örnekleri ependorflara alındı ve -80 °C'de çalışma gününe kadar saklandı. Örnekler çalışılacağı gün uygun ortamda çözdürüldükten sonra HPS düzeyleri ticari kit kullanılarak ELISA yöntemi ile ölçüldü. Çalışmaya dahil edilen tüm gebelere maternal kan örneği alınması ile eş zamanlı hastaların subkutan yağ dokusu (SAT) ve visseral yağ dokusu (VAT) ölçümleri yapıldı. Her iki grup HPS düzeyi ve perinatal sonuçlar açısından karşılaştırıldı. Bulgular: GDM olan ve olmayan grup anne yaşı, gravida, parite, vücut kitle indeksi (VKİ), gebelikte alınan kilo, ailede GDM öyküsü, kişinin kendisinde Polikistik Over Sendromu (PCOS) durumu benzerdi (p>0,05). GDM olan grupta 75 gr OGTT yükleme 0. Saat, 1. Saat ve 2. Saatte bakılan kan glikoz düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p0,05). GDM olan grupta doğum haftası kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı küçükken, doğum ağırlığı anlamlı olarak büyüktü (p=0,013, p=0,030, sırasıyla). 1. Dakika Apgar skoru her iki grupta benzerken, 5. Dakika Apgar skoru GDM grubunda daha yüksekti (p=0,938, p=0,022, sırasıyla). Her iki grup perinatal komplikasyonlar açısından ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi (YDYBÜ) yatışı açısından benzerdi (p>0,05). Her iki grup HPS düzeyi için kan alınan gebelik haftası açısından benzerdi (p=0,204). GDM olan grupta maternal serumda median HPS düzeyi 18,21 ng/ml, kontrol grubunda ise 13,05 ng/ml olarak saptandı (p=0,012). GDM olan grup diyet yapan ve insülin kullanan olmak üzere iki gruba ayrıldı. GDM'si olan 44 hastanın 40'ı doğuma kadar diyet yaptı, 4'ü insülin kullandı. Kontrol grubu ile bu 2 grup karşılaştırıldığında kan alınan gebelik haftası 3 grupta da benzerdi (p=0,400). İnsülin kullanan GDM grupta HPS düzeyi 32,15 ng/ml olarak saptanırken, diyet yapan grupta HPS düzeyi 17,99 ng/ml saptandı. Üç grup HPS düzeyi açısından karşılaştırıldığında en yüksek HPS düzeyi insülin kullanan grupta tespit edildi (p=0,029). 24 ile 28. haftalar arasında maternal serum HPS konsantrasyonunun GDM'yi öngörme açısından değerini belirlemek için ROC analizi yapıldı. GDM tahmini için maternal serum HPS'nin AUC analizi 0,656 (p = 0,012, %95 GA = 0,539- 0,773). Maternal serum HPS konsantrasyonunun GDM tanısı için optimal eşik değeri %61,4 sensitivite ve %61,4 spesifite ile 14,13 ng/ml olarak tespit edildi. Sonuç: Literatürde insülin direnci ve DM ile ilişkili olduğu gösterilen HPS molekülü özellikle gebeliğinde OGTT yaptırmak istemeyen hastalar için GDM taramasında kullanılabilecek gelecek vaad eden bir molekül olduğunu düşünmekteyiz. Gebelikte GDM taraması amacı ile HPS molekülünün klinik kullanıma girebilmesi için büyük hasta serili randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the relationship between Hepassocin (HPS) molecule produced by primary hepatocytes, secreted in liver damage and found to be high in insulin resistance and Gestational Diabetes Mellitus (GDM) will be examined. The use of HPS molecule in the diagnosis of GDM and its relationship with perinatal outcomes will be examined. Materials and methods: This prospective case-control study, University of Medical Sciences Umraniye training and Research Hospital, obstetrics and gynecology Outpatient 01/04/2022 – referencing between dates 01/12/2022, which is 24-28 weeks of pregnancy in non-smoking pregnant women with a single pregnancy without chronic systemic disease were included in the range 20-40 age 88. The study group consisted of 44 patients who met the study criteria and were diagnosed with GDM according to OGTT results from the patients who applied to the pregnant outpatient clinic for Oral Glucose Loading Test (OGTT), and 44 patients who did not have GDM according to OGTT results were the control group. After 8 hours of night fasting, maternal blood samples were taken from the patients and HPS, fasting blood sugar (AKŞ), fasting insulin, total cholesterol, HDL, LDL, TG, hsCRP, HbA1c, HOMA-IR levels were investigated. For HPS, 5 cc blood samples taken into a tube without anticoagulants were centrifuged for 10 min at 1000 rpm. Serum samples from the samples obtained after centrifugation were taken to ependorf and stored at -80 °C until the study day. After the samples were thawed in the appropriate environment on the day to be studied, HPS levels were measured by ELISA method using a commercial kit. Subcutaneous adipose tissue (SAT) and visceral adipose tissue (VAT) measurements of the patients were performed simultaneously with maternal blood sampling in all pregnant women included in the study. The participants were given a physical activity score. Both groups were compared in terms of HPS level and perinatal outcomes. Results: Maternal age, gravida, parity, body mass index (BMI), weight gained during pregnancy, family history of GDM, Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) status of the person and physical activity score of the group with and without GDM were similar (p>0.05). Loading 75 g OGTT in the group with GDM is 0. It's 1 o'clock. O'clock and 2. Blood glucose levels measured per hour were found to be statistically significantly higher compared to the control group (p0.05). In the group with GDM, the week of birth was statistically significantly smaller compared to the control group, while the birth weight was significantly larger (p=0.013, p=0.030, respectively). 1. While the minute Apgar score is similar in both groups, 5. The minute Apgar score was higher in the GDM group (p=0.938, p=0.022, respectively). Both groups were similar in terms of perinatal complications and neonatal intensive care unit (NICU) hospitalization (p>0.05). Both groups were similar in terms of the week of pregnancy when blood was taken for HPS levels (p=0.204). The median HPS level in maternal serum was found to be 18.21 ng/ml in the group with GDM, and 13.05 ng/ml in the control group (p=0.012). The group with GDM was divided into two groups: those on a diet and those using insulin. Of the 44 patients with GDM, 40 were on a diet until birth, 4 used insulin. Compared to the control group and these 2 groups, the gestational week at which blood was taken was similar in all 3 groups (p=0.400). The HPS level was found to be 32.15 ng/ml in the GDM group using insulin, while the HPS level was found to be 17.99 ng/ml in the dieting group. When the three groups were compared in terms of HPS levels, the highest HPS level was found in the insulin-using group (p=0.029). 24 to 28. ROC analysis was performed to Decipher the value of maternal serum HPS concentration in terms of predicting GDM between weeks. The AUC analysis of maternal serum HPS for GDM prediction was 0.656 (p = 0.012, 95% CI = 0.539 - 0.773). The optimal threshold value of maternal serum HPS concentration for the diagnosis of GDM was determined as 14.13 ng/ml with 61.4% sensitivity and 61.4% specificity. Conclusion: We believe that the HPS molecule, which has been shown to be associated with insulin resistance and DM in the literature, is a promising molecule that can be used in GDM screening, especially for patients who do not want to have OGTT during pregnancy. Randomized controlled trials with a large patient series are needed in order for the HPS molecule to enter clinical use for the purpose of screening for GDM during pregnancy.