2018-2021 tarihleri arasında 'sinir sistemi' yaralanması nedeniyle 'çalışma gücü ve meslekte kazanma gücü tespit işlemleri yönetmeliği cetveli'ne göre maluliyet raporu düzenlenmiş olguların Amerikan Tıp Birliği (American Medical Association) yaralanma kılavuzuna göre değerlendirilmesi
Between 2018-2021, comparison of disability caused by the nervous system throughcases with American Medical Association injury guide and current 'capacity to work and vocational disability rates detection operations regulations'and suggestions
- Tez No: 761569
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN BARANSEL ISIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, maluliyet, yönetmelikler, AMA kılavuzu, trafik kazası, Forensic Medicine, disability, regulations, AMA guideline, traffic accident
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Giriş ve Amaç: Adli Tıbba göre özürlülük; vücutta meydana gelen ya da getirilen yaralanmaların veya kişilerin çalıştıkları meslek ile ilgili fiziksel ve kimyasal etkenlere bağlı olarak meydana gelen rahatsızlıkların iyileşme döneminden sonra, olaya bağlı sekel halindeki arızaların, kişinin mesleği ve yaşı göz önüne alınarak değerlendirilmesidir. Bu çalışmada; 2018-2021 tarihleri arasında sinir sistemi yaralanması nedeniyle Gaziantep Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalında“Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği”ne göre maluliyet raporu düzenlenmiş 219 olguya ait yaralanma ve sekellerinin uluslararası alanda kabul görmüş Amerikan Tıp Birliği(American Medical Assocination) Kalıcı Engellilik Değerlendirme Kılavuzuna göre yeniden değerlendirilerek muayene ve oransal standardın sağlanmasına ışık tutmak ve uluslararası nitelikte ihtiyaç duyulan yeni düzenlemelere önerilerde bulunmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2018-2021 tarihleri arasında sinir sistemi yaralanması olan adli makamların istemiyle maluliyet raporu düzenlenmiş 219 olguya ait cinsiyet, olay tarihindeki yaş, olay türü, olay tarihi ile değerlendirme arasında geçen süre, başvuru merkezi, yaralanma türü, operasyon öyküsü, epileptik nöbet geçirme öyküsü, trepenasyon operasyonu eşlik edip etmediği, yaralanma ve sekellerinin“Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Tespit İşlemleri Yönetmeliği”D ve E cetveline göre oransal karşılıkları, oran tespitinde takdir kullanılıp kullanılmadığı retrospektif olarak tarandı ve değerlendirildi. Amerikan Tıp Birliği(American Medical Assocination) Kalıcı Engellilik Değerlendirme Kılavuzu 5. Baskı kullanılarak yeniden oransal hesaplamala yapıldı. Veriler SPSS programında değerlendirildi. Bulgular: Çalışma kapsamında değerlendirilen 219 olgunun %69.4'ünün erkek, %30.6'sının kadın olduğu, en yüksek başvuru nedenini %95.89 ile trafik kazalarının oluşturduğu, en yüksek yaralanma oranının %44.75 ile izole kafatası yaralanmalarına ait olduğu, maluliyet oranı hesaplanan olguların %17.35'inin olaydan sonra en az 1 kez epileptik nöbet geçirdiği belirlendi.“Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği”D ve E cetveli ile AMA kılavuzuna göre elde edilen fonksiyon kayıp oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edildi. Sonuç: Elde edilen bulgular ışığında“Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği”cetveli, birçok ülkede kullanımda olan uluslararası nitelikteki AMA kılavuzuna göre eksiklikler barındırmaktadır. Ülkemiz için kişinin mesleğine ve yaşına göre maluliyet oranının tayin edilebileceği, ancak bunu yaparken sorgulamaya ve takdir kullanımına mahal vermeyen, trafik kazaları, iş kazaları, meslek hastalıkları, terör, vazife ve harp mallüllüğü gibi durumlarda tek başına kullanılabilecek, objektif ve güncel normlara uygun bir kılavuz oluşturmanın en doğru yaklaşım olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Disability according to Forensic Medicine; It is the evaluation of the injuries that occur or brought about in the body or the discomforts caused by the physical and chemical factors related to the occupation of the people, after the recovery period, and the sequelae failures due to the event, taking into account the profession and age of the person. In this study; Between 2018-2021, the injuries and sequelae of 219 cases, whose disability report was prepared in accordance with the“Regulation on Determination of the Rate of Loss of Working Power and Proficiency in Occupation,”in the Department of Forensic Medicine, Gaziantep University, due to nervous system injury, were reported by the internationally accepted American Medical Association (American Medical Association). It is aimed to shed light on ensuring the examination and proportional standard by re-evaluating according to the Permanent Disability Assessment Guidelines and to make suggestions for new regulations that are needed internationally. Materials and Methods: Gender, age at the date of the incident, type of the incident, time between the date of the incident and the evaluation, referral center, type of injury, anatomical structure of the wound, history of operation, history of epileptic seizure and trepanasyon operation, proportional equivalents of injuries and sequelae according to the D and E charts of the“Capacity to Work and Vocational Permanent Disability Rates Detection Operations Regulations”whether discretion was used in determining the ratewere retrospectively scanned and evaluated for 219 randomly selected cases with nerveous injuries, upon the request of the judicial authorities, with a disability report between 2018-2021. Proportional recalculations were made using the American Medical Association Permanent Disability Assessment Manual, 5th Edition. The data were evaluated in the SPSS program. Results: Of the 219 cases evaluated within the scope of the study, %69.4 were men and %30.6 were women, the highest reason for admission was traffic accidents with 95.89%, the highest injury rate was 44.75% for isolated skull injuries, 17.35% had epileptic seizure at least once after the event. There is a statistically significant difference between the rates of loss of function obtained according to the D and E charts of“Capacity to Work and Vocational Permanent Disability Rates Detection Operations Regulations”and the AMA guideline. Conclusion: In the light of the findings, the“Capacity to Work and Vocational Permanent Disability Rates Detection Operations Regulations”chart contains deficiencies compared to the international AMA guideline, which is in use in many countries. We believe that it will be the best approach to create a guide in accordance with objective and up-to-date norms for our country, in which the disability rate can be determined according to the profession and age of the person, but which does not allow questioning and assessment while doing this; and can also be used alone in cases such as traffic accidents, work accidents, occupational diseases, terrorism, disability from duty and war.