Cyclic behavior of tubular column-beam connections
Tüp kesitli kolon-kiriş birleşimlerinin çevrimsel yükleme altında davranış
- Tez No: 761670
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KIVANÇ TAŞKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sayısal modelleme, Çevrimsel davranış, ABAQUS, Çelik kolon-kiriş birleşimi, Dairesel çelik kolon, Numerical study, Cyclic behavior, ABAQUS, Steel connection, Hollow steel section
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
İçi boş dairesel çelik , gömme kesitli kutu veya beton dolgulu kolon-kiriş birleşim bölgelerindeki davranış çelik yapıların hızlı gelişimi sebebi ile son yıllarda önem kazanmıştır. Bununla birlikte yapma çelik kutu kolonların kolon panel bölgesinde oluşan gerilme yığılması sebebi ile plastik masfal bu bölgede oluşmaktadır. Bu tip birleşim bölgesi davranışı üzerinde sınırlı sayıda çalışma yapılmıştır. Bu tez kapsamında üç yeni birleşim bölgesi tipi önerilmekte olup; ilki içi boş çelik kolondan kirişe (IPE-kesiti), ikincisi beton dolgulu kolondan kirişe (IPE-kesiti) ve üçüncüsü ankastre çelik kutu kesitli kolon-kiriş (IPE-kesiti) bağlantılarıdır. Önerilen bağlantı modelleri sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak ABAQUS yazılımı üzerinden sayısal bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Yürütülen sayısal modellemede bu konuda daha önce yapılmış bir deneysel çalışma ele alınıp; eleman tipi ve ağ sıklığı, malzeme özellikleri ve temas elamanları belirlenmiş ve uygunluğu doğrulanmıştır. Testler ile oluşturulan modeller üzerinde yapılan tek yönlü itme ve çevrimsel analizler birbirleri ile uyumlu bulunmuştur. Bunun sonucunda oluşturulan modellerin göçme modları üzerinden moment-dönme eğrilikleri elde edilmiştir. Bulunan sonuçlar önerilen modellerin yönetmelikler açısından uygun olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, hollow steel, built-up box or concrete filled column-beam connections have drawn increasing praise due to the rapid development of assembled steel structures. However, built-up box steel columns have the detrimental tendency of developing a plastic hinge at the column panel zone due to stress concentration. Limited researches have paid attention to the analytical behaviour of these types of joints. This work propose three novel connections configuration; first connection is hollow steel column to beam (IPE section), second is concrete filled column to beam (IPE section), and third is Built-up box steel column-beam (IPE section) connection. In this work a numerical study was performed by using advanced Finıte element based software (ABAQUS). Finite element analytical modeling of the joint was performed considering complex contact interactions and material models. The modeling techniques used in this work, including the mesh and element types, the material properties, and the contact elements, were validated by comparing the numerical results of proposed connection models with the relevant experimental study. Good agreement between the test and analytical results was observed in terms of the failure modes and the hysteretic or monotonic behaviour. The failure mode of all proposed connectıons and moment-rotation curves were discussed based on numerical results.