Sosyal medya bağımlılığı ile sosyal medya haberlerine güven arasındaki ilişki: Cinsiyetin düzenleyici rolü
The relationship between social media addiction and trust in social media news: Regulatory role of gender
  1. Tez No: 761767
  2. Yazar: İBRAHİM CAN AKKÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. BESİM YILDIRIM, DOÇ. DR. İBRAHİM ETEM ZİNDEREN, DOÇ. DR. OĞUZHAN EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel medya, yeni medya, sosyal medya, sosyal medya platformları, bağımlılık, haber, teyit, güven, cinsiyet, internet, kitle iletişim teknolojileri, Traditional media, new media, social media, social media platforms, addiction, news, confirmation, trust, gender, internet, mass communication technologies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
İnsanlık tarihi, ilk teknolojik iletişim aracından bu yana büyük bir değişim geçirmiştir. Bu değişimler sonucunda ortaya çıkan sosyal medya araçları da bireylerin yaşamında giderek daha fazla yer kaplamaya başlamıştır. Bu sosyal medya platformları insanların yaşam biçimini, iletişimini, ilgi alanlarını ve psikolojisini ciddi şekilde etkilemeye başlamış, kullanım yoğunluğunun giderek artmasıyla birlikte de bireyler sosyal medya bağımlılığı tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Sosyal medya, birçok alanda etkisini gösterdiği gibi gazetecilik mesleğinde ve standartlarında da birtakım değişikliklerin yaşanmasına neden olmuştur. Ancak sosyal medyanın yanlış kullanımı haber olgusunu da olumsuz etkilemiş, bu mecralar aracılığı ile yayılan yalan ve sahte haberler, habere duyulan güvenin sorgulanmasına neden olmuştur. Literatürde bu iki konunun ayrı ayrı ele alındığı ancak bir arada çalışılmadığının gözlemlenmesi, sosyal medya bağımlılığı ile sosyal medya haberlerine duyulan güvenin birlikte incelenmesi gerekliliğini ortaya çıkarmış, bu kapsamda iki konu ayrı ayrı alanyazında ele alındıktan sonra aralarındaki ilişki düzeyine yönelik araştırma yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Atatürk Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler oluştururken, örneklem alma yöntemi olarak da olasılığa dayalı olmayan kolayda örnekleme yönetimi kullanılmış ve 440 öğrenciden veri toplanmıştır. SPSS Statistics 22 Programı aracılığıyla Hayes 1. Modeli kullanılarak yapılan analizler sonucunda; sosyal medya bağımlılığı ile sosyal medya haberlerine duyulan güven arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Ayrıca cinsiyetin de bu ilişki üzerinde düzenleyici (moderatör) rolü olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Human history has undergone a great change since the first technological communication tool. Social media tools that emerged as a result of these changes have begun to occupy more and more space in the lives of individuals. These social media platforms have begun to seriously affect people's lifestyles, communication, interests, and psychology, and with the increasing intensity of use, individuals are faced with the danger of social media addiction. Social media has caused some changes in the journalism profession and standards as well as showing its effect in many areas. However, the wrong use of social media has also negatively affected the news phenomenon, and the false and fake news spread through these channels has led to questioning the trust in the news. Social media addiction and trust in social media news should be examined together when it is observed that these two issues are discussed separately in the literature but not studied together. While the population of the research was formed by the students studying at Atatürk University, the non-probability sampling method was used as the sampling method and data were collected from 440 students. As a result of the analyzes made using the Hayes 1st Model in the SPSS Statistics 22 Program; It has been determined that there is a positive and significant relationship between social media addiction and trust in social media news. In addition, it has been determined that gender has a moderator role in this relationship.