Ratlarda bendiokarb maruziyetine karşı diosminin etkisinin incelenmesi
The investigation of the effect of diosmin against bendiocarb exposure in rats
- Tez No: 761776
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ERASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bendiokarb, biyokimyasal parametre, diosmin, oksidatif stres, organ hasarı, rat, Bendiocarb, biochemical parameters, diosmin, organ damage, oxidative sress, rat
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çalışmada, ratlara bendiokarb uygulamasının yol açtığı etkilere karşı diosminin rolü araştırıldı. Denemelerde Wistar Albino ırkı 2-3 aylık 150-200 g ağırlığında 60 adet erkek rat kullanıldı. İlki kontrol 5'i deneme olmak üzere toplam 6 grup oluşturuldu. Kontrol grubuna, diosmin ve bendiokarb uygulamasında taşıt madde olarak seçilen mısır yağı verildi. Deneme gruplarından Grup 2, 3, 4, 5 ve 6'ya sırasıyla 2 mg/kg.ca bendiokarb, 10 mg/kg.ca dozunda diosmin, 20 mg/kg.ca dozunda diosmin, 2 mg/kg.ca bendiokarb ile birlikte 10 mg/kg.ca dozunda diosmin ve 2 mg/kg.ca bendiokarb ile birlikte 20 mg/kg.ca dozunda diosmin 28 gün boyunca taşıt madde içinde (mısır yağı) ağızdan sondayla uygulandı. Denemelerin bitiminde anestezi altında kalbe punksiyon yapılarak heparinli ve kuru tüplere kan alını. Ardından ratların ötenazisini takiben dokuları (karaciğer, böbrek, beyin, kalp, testis, akciğer) çıkarıldı. Serumda biyokimyasal parametreler (trigliserit, kolesterol, BUN, kreatinin, ürik asit, albumin, total protein, LDH, AST, ALT, ALP, pseudokolinesteraz aktiviteleri/düzeyleri) değerlendirildi. Dokularda (karaciğer, böbrek, beyin, akciğer, kalp, testis) ve kanda oksidatif stres parametreleri (MDA, NO, glutasyon, SOD, CAT, GSH-Px, GR, GST ve G6PD) ölçüldü. Karaciğer dokusunda kaspaz 3, 9 ve p53 düzeylerinin değerlendirmesi western blot yöntemi ile yapıldı. Canlı ağırlık ve organ (karaciğer, böbrek, beyin, akciğer, kalp, testis) ağırlıkları alındı. Plazma/karaciğer bendiokarb analizi yapıldı. Yalnızca diosmin verilen gruplarda analizleri gerçekleştirilen parametreler açısından kontrol grubuna göre önemli bir farklılık tespit edilmedi. Bendiokarb uygulanan grubun değerlerinin çoğunda kontrol grubuna göre anlamlı değişimler bulundu. Bendiokarb ile diosmini birlikte alan gruplarda çoğu değerlerin kontrol grubuna yaklaştığı gözlendi. Sonuç olarak, 2 mg/kg.ca dozunda 28 gün süreyle uygulanan bendiokarb oksidatif strese/doku hasarına yol açarken 10 ve 20 mg/kg.ca dozunda verilen diosminin bu hasarın geriletilmesinde etkisi olduğu anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the role of diosmin against the adverse effects of bendiocarb applications in rats was investigated. Wistar Albino race 60 male rats weighing 150-200 g 2-3 months were used. A total of 6 groups were assigned, one of which was control and the other 5 were trial groups. The rats in the control group were treated with corn oil, which was used only as a vehicle in diosmin administration. Groups 2, 3, 4, 5 and 6 from the experimental group were given bendiocarb at the dose of 2 mg/kg.bw, diosmin at a dose of 10 and mg/kg.bw, diosmin at a dose of 20 and mg/kg.bw, bendiocarb at the dose of 2 mg/kg plus diosmin at a dose of 10 mg/kg.bw and bendiocarb at the dose of 2 mg/kg plus diosmin at a dose of 20 mg/kg.bw in corn oil as vehiche for 28 days, respectivelly by oral cathater. At the end of the experimental period, blood was taken to dry and with heparin by puncture to the heart under the anesthesia. Following the animal eutonasia, organs of the rats (liver, kidney, brain, heart, and testis) were extracted. Biochemical parameters (triglyceride, cholesterol, BUN, creatinine, uric acid, albumin, total protein, LDH, AST, ALT, ALP, pseudocholinesterase activities/levels) were measured in serum. Oxidative stress parameters in tissue samples and blood (MDA, NO, GSH, SOD, CAT, GSH-Px, GR, GST, G6PD) was measured. Liver caspase 3, caspase 9 and p53 levels were evaluated thougth western blotting. Body and organ (liver, kidney, brain, heart, testis, lung) weights were also evaluated. Plasma/liver bendiocarb analysis was performed. No significant change was observed in the parameters examined in the diosmin alone treated groups compared to the control group. On the other hand, significant changes were found in the values of bendiocarb treated group compared to control group. It was observed that the values approached the control group values in the groups with bendiocarb and diosmin. Consequently, exposure to bendiocarb at a dose of 2 mg/kg.ca for 28 days causes oxidative stress/organ damage, however the diosmin application at a dose of 10 and 20 mg/kg.bw had a positive effect on the regression of this damage.