Türkiye'de GeoGebra ile ilgili öğretmen ve öğretmen adayları ile yürütülen makalelerin tematik ve yöntemsel eğilimi: Bir sistematik derleme çalışması
Thematic and methodical tendency of articles related to GeoGebra with teachers and teachers in Turkey: A systematic review
- Tez No: 761803
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AVNİ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Dinamik yazılım, GeoGebra, Öğretmen, Öğretmen adayları, Sistematik Derleme Çalışması, Dynamic software, GeoGebra, Teacher, Pre-service teachers, Systematic Review Study
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin sahip olması gereken yeterlikler kapsamında teknolojiyi kullanmanın ve teknolojiyi derslerine entegre edebilmenin önemi her geçen gün artmaktadır. Matematik eğitimi için bu durum düşünüldüğünde, son zamanlarda popüler hale gelen dinamik matematik yazılımı olan GeoGebra'nın derslerde kullanımına yönelik merakı arttırmıştır. Bu yönelim yayınlarda da artışa yol açmıştır. Bu çalışmada GeoGebra ile ilgili matematik eğitimi alanında yayınlanan ve Türkiye'deki öğretmenler ve öğretmen adayları ile yürütülen makalelerin hem tematik hem de metodolojik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu maksatla, 2010-2020 yılları arasında yayınlanan toplam 54 makale betimsel içerik yöntemiyle analiz edilmiştir. Makaleler matematiksel konu, tür, yayın yılı, yöntem, odaklanılan grup, veri toplama araçları ve veri analiz yöntemleri olmak üzere yedi konu başlığı altında incelenmiştir. Bulgular incelendiğinde, makalelerin en çok 2016 yılında yayınlandığı görülmüştür. Makaleler tematik açıdan incelediğinde, çalışılan konular içerisinde en fazla geometri (üçgenler ve pisagor), üniversite matematik öğrenme alanları içerisinde ise en çok Analiz 1 derslerinin yer aldığı görülmüştür. Makaleler metodolojik açıdan incelendiğinde ise, nitel araştırma yaklaşımlarından en çok durum çalışması yöntemi, veri toplama aracı olarak da görüşmenin kullanıldığı tespit edilmiştir. Örneklemin çoğunluğunu öğretmen adayları içerisinden ilköğretim matematik öğretmen adaylarının oluşturduğu belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, farklı öğrenme alanlarına yönelik konular seçilerek GeoGebra'nın etkinliğini inceleyen çalışmaların yaygınlaştırılması, ilkokul ve ortaokul öğretmenleriyle yapılacak olan çalışmaların arttırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the competencies that teacher candidates and teachers should have, the importance of using technology and being able to integrate technology into their lessons are increasing day by day. Considering this situation for mathematics education, it has increased the curiosity about the use of GeoGebra, the dynamic mathematics software that has become popular recently, in lessons. This orientation has also led to an increase in publications. In this study, the articles, published in the field of mathematics education about GeoGebra and conducted with teachers and pre-service teachers in Turkey, are aimed to analyze both thematically and methodologically. For this purpose, a total of 54 articles published between 2010-2020 were analyzed using the descriptive content method. The articles were analyzed under seven headings: mathematical topic, genre, year of publication, method, sample profile, data collection tool, and data analysis method When the findings were examined, it was clear that the articles, examined, were published mostly in 2016. When the articles were examined from the thematic point of view, it was seen that geometry (triangles and Pythagoras) was the most common subject in the subjects studied, and Analysis 1 courses were the most common in the university mathematics learning areas.When the articles were examined methodologically, it was determined that the case study method was used the most among the qualitative research approaches, and the interview was used as the data collection tool.It was determined that the pre-service teachers composed of the majority group of the sample. It was determined that the majority of the sample consisted of elementary mathematics teacher candidates from among the teacher candidates. As a result of the study, it is proposed to disseminate studies examining the effectiveness of GeoGebra by selecting topics for different learning areas, and to increase the work to be done with primary and secondary school teachers.