Adolesan idiyopatik skolyozlu hastalarda pektoral ve hamstring kaslarının klinik ve ultrasonografik olarak değerlendirilmesi
Clinical and ultrasonographic evaluation of pectoral and hamstring muscles in adolescent patients with idiopatic scoliosis
  1. Tez No: 761953
  2. Yazar: EBRU ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KIRNAP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İdiyopatik skolyoz, pektoralis major, pektoralis minör, biseps femoris, semitendinosus, semimembranosus, ultrasonografi, Idiopathic scoliosis, Pectoralis major, Pectoralis minor, Biceps femoris, Semitendinosus, Semimembranosus, Muscle thickness, Ultrasonography
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş ve Amaç: Skolyozda, omurgadaki üç boyutlu deformite skapular ve alt ekstremite kaslarında sekonder değişikliklere yol açar. Ancak bu değişikliklerin kapsamı ve şiddeti ile ilişkili araştırmalar kısıtlıdır. Bu çalışmanın amacı, AİS hastalarında pektoral ve hamstring kaslarını klinik ve ultrasonografik olarak değerlendirmek ve bu kaslardaki değişikliklerin skolyozun özellikleri ve şiddeti ile ilişkisini araştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, Ocak 2022 – Temmuz 2022 tarihleri arasında, Modifiye Lenke tip 1 ve tip 5 eğriliği olan 21 AİS hastası (16 kız, 5 erkek; yaş ortalaması, 15,69 ± 2,44) ve hasta grubu ile yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksi eşleştirilmiş 21 sağlıklı, kontrol grubu olarak dahil edildi. Tüm katılımcıların pektoralis major ve minör kas uzunlukları mezura kullanılarak ölçüldü. Hamstring esnekliği, Aktif Diz Ekstansiyon (AKE) Testi ile değerlendirildi. Hasta grubunun direk radyografilerinden skolyoz ile ilişkili parametreleri toplandı ve kaydedildi. Hasta ve kontrol grubunun bilateral pektoralis major, pektoralis minör, biseps femoris, semitendinosus ve semimembranosus kas kalınlıkları ultrasonografi kullanılarak ölçüldü ve kaydedildi. Bulgular: Klinik değerlendirmede, hasta grubunun her iki taraf pektoralis majör ve pektoralis minör kaslarının uzunlukları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı kısa bulundu (pektoralis majör için, p=0,023 ve p=0,027; pektoralis minör için p=0,003 ve p=0,002). Ultrasonografik değerlendirmede, hasta grubunun konkav taraf biseps femoris kas kalınlığı kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha inceydi (p=0,042). Hasta grubunun her iki taraf AKE testi derecesi kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,009 ve p=0,017). Hasta grubunda kas kalınlıkları ile radyolojik ve klinik parametreler arasında ise anlamlı bir ilişki saptanmadı (hepsi için p>0,05). Hasta grubunun AKE derecesi ile lordoz derecesi arasında pozitif yönlü korelasyon mevcuttu. Hasta grubunda klinik değerlendirilen kas uzunlukları ve AKE testi ile ultrasonografik değerlendirilen kas kalınlıkları arasında anlamlı ilişki saptanmadı (hepsi için p>0,05). Sonuç: Bu çalışma, AİS hastalarında konkav taraf biseps femoris kas kalınlığının sağlıklı adolesanlara göre daha ince olduğunu gösterdi. Ayrıca, hastaların pektoral kasları kontrol grubuna göre daha kısaydı ve hamstring esnekliği kontrol grubuna kıyasla azalmıştı. Klinik değerlendirmede tespit ettiğimiz kas kısalıkları ile ultrasonografik olarak ölçülen kas kalınlıkları ile arasında ilişki olmadığını saptadık. Bulgularımız, AİS'in hamstring kaslarının kalınlığında, esnekliğinde ve pektoral kas uzunluklarında farklılıklara yol açarak kas gelişimini etkileyebileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In scoliosis, three-dimensional deformity in the spine leads to secondary changes in the scapular and lower extremity muscles. However, research related to the extent and severity of these changes is limited. The aim of this study was to clinically and ultrasonographically evaluate the pectoral and hamstring muscles in patients with AIS and to investigate the relationship between the changes in these muscles and the characteristics and severity of scoliosis. Material and Method: 21 AIS patients (16 females, 5 males; mean age, 15.69 ± 2.44) with Modified Lenke type 1 and type 5 curves and 21 healthy individuals with age, gender and body mass index matched with the patient group as control group were included in the study between January 2022 and July 2022. The pectoralis major and minor muscle lengths of all participants were measured using a tape measure. Hamstring flexibility was evaluated by Active Knee Extension (AKE) Test. Scoliosis-related parameters were collected from the direct radiographs of the patient group and recorded. Bilateral pectoralis major, pectoralis minor, biceps femoris, semitendinosus and semimembranosus muscle thicknesses of the patient and control groups were measured using ultrasonography and recorded. Results: In the clinical evaluation, the lengths of the pectoralis major and pectoralis minor muscles of both sides of the patient group were found to be statistically significantly shorter than the control group (p=0.023 and p=0.027 for pectoralis major; p=0.003 and p=0.002 for pectoralis minor). In ultrasonographic evaluation, the concave side biceps femoris muscle thickness of the patient group was significantly thinner than the control group (p=0.042). The AKE test grade of both sides of the patient group was significantly higher than the control group (p=0.009 and p=0.017). There was no significant relationship between muscle thickness and radiological and clinical parameters in the patient group (p>0.05 for all). There was a positive correlation between the AKE grade and lordosis grade of the patient group. There was no significant relationship between the clinically evaluated muscle lengths and muscle thicknesses evaluated ultrasonographically by the AKE test in the patient group. Conclusion: This study demonstrated that the concave side biceps femoris muscle thickness in AIS patients is thinner than that of healthy adolescents. In addition, the pectoral muscles of the patients were shorter than that of control group and hamstring flexibility decreased compared to the control group. We found that there was no association between the muscle shortness detected in the clinical evaluation and the muscle thickness measured ultrasonographically. Our findings suggest that AIS may affect muscle development by causing differences in the thickness of the hamstring muscles, flexibility and pectoral muscle lengths.