Eğitim binalarının onarım işlerinin zaman ve bütçe açısından incelenmesi
Examination of repair works of educational buildings in terms of time and budget
- Tez No: 762049
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN KAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Analiz, Kamu ihaleleri, Yaklaşık maliyet, Sözleşme bedeli, Onarım işi, Analysis, Public construction tenders, Approximate cost, Contract price, Repair work
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, eğitim binası kurumlarının onarım ihale işlerinin, yapı türü, yapıldığı yer, yaklaşık maliyet, sözleşme bedeli, toplam ödenen miktar, kırım oranı, süre uzatımı, iş artış ve azalış, yapıldığı mevsim, okul yapılış yılı, onarım tipi, yaklaşık maliyet sapması gibi parametrelerin birbirleri ile olan ilişkisi incelenmiştir. Türkiye' deki öğrencilerin tahsil yaptığı eğitim kurumlarımızın çoğu aynı mimari özelliğe sahip, bakanlık tarafından oluşturulan tip proje olarak tasarlanmaktadır. Bu bakanlık onaylı tip projeler tüm illerde uygulanmaktadır. Eğitim kurumlarının fiziksel olarak eğitim ve öğretime uygun olması çok önemlidir. Çünkü öğrenciler çoğunlukla vakitlerinin okulda geçirmektedir. Bundan dolayı eğitim kurumlarının fiziki olarak yeterliliğinin sağlanması ve eksikliklerinin giderilmesi gerekmektedir. Eğitim kurumlarının, ihtiyaçlarının karşılanması ve inşaat, mekanik, elektrik eksikliklerinin giderilmesi için ilk olarak teknik personeller tarafından yaklaşık maliyet hazılanıp, gerekli bütçenin sağlanması ile kamu ihale süreci başlar, ihale işleminin sözleşmeye bağlanması ve teknik şartnamelere uygun olarak yapılıp teslim edilmesiyle son bulur. 2008-2021 yılları arasında ihale olmuş ve tamamlanan 2029 adet eğitim binaları onarım işi üzerinde, yaklaşık maliyeti, ihale bedeli, süresi, iş artış ve azalışı, süre uzatımı ve toplam ödenen miktar gibi parametrelerin bulunduğu veriler oluşturulmuştur. Bu parametreleri etkilediği belirlenen değişkenler ile SPSS (Statistics Package For Socials Sciences) paket programı ile istatiksel analizi yapılmıştır. Bağımsız değişken verilerinin birbiri olan ilişkisi belirlemek amacıyla T-Testi, tek yönlü ANOVA testi kullanılmış ve aritmetik ortalama, standart sapma (s.s), frekans (f), yüzde (%) değerleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the repair of the contract of the construction type of educational institutions in the province of Adiyaman, place, approximate cost, the contract price, total amount paid, the Crimean rate, extension of time, the business increase and decrease, where he was the season of the year school construction, repair type, examined the relationship between the deviation parameters such as approximate cost. Most of the educational institutions that students in Turkey collect are designed as a type of project created by the ministry with the same architectural feature. Projects of this ministry-approved type are implemented in all provinces. It is very important that educational institutions are physically suitable for education and training. Because students mostly spend their time at school. Therefore, it is necessary to ensure the physical competence of educational institutions and eliminate their shortcomings. Meet the needs of educational institutions and construction, mechanical, electrical hazilanip approximate cost for the elimination of deficiencies by the first technical personnel, with the necessary budget provision of the public procurement process, the procurement process of signing the contract and made in accordance with the technical specifications and ends with the delivery. The data on the approximate cost, tender price, duration, increase and decrease of work, extension of time and total amount paid were created on the repair work of educational buildings that were Decommissioned and completed in 2029 between 2008 and 2021. Statistical analysis was performed with the SPSS (Statistics Package For Social Sciences) package program with the variables determined to affect these parameters. In order to determine the relationship between the independent variable data, T-Test, one-way ANOVA test were used and arithmetic mean, standard deviation (p.s), frequency (f), percentage (%) values were calculated.