Ubuntu: A new approach to international post-conflict peacebuilding
Ubuntu: Uluslarası çatışma sonrası barış inşasına yeni bir yaklaşım
  1. Tez No: 762322
  2. Yazar: ATEŞ FURKAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK KUŞÇU BONNENFANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ubuntu¸ Çatışma Sonrası Barış İnşası, Güney Afrika, Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, Ubuntu¸ Post-Conflict Peacebuilding, South Africa, Truth and Reconciliation Commission
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu tez, Güney Afrika merkezli eski bir kavram olan ve tüm insanlar arasındaki ortak insanlığı vurgulayan ubuntu'nun, uluslararası barış inşası çalışmalarının yapısına dahil edilebilme ihtimalini incelemektedir. Ubuntu'nun özellikleri ve söz konusu konseptten etkilenerek ortaya çıkmış çatışma çözümü yöntemleri incelenecek, apartheid sonrası Güney Afrika'nın tecrübesi ise ubuntu'nun değerlerinin barış inşasında benimsenmesine dair etkili bir örnek olarak kullanılacaktır. Günümüz barış inşası çalışmalarının mevcut durumu ve eksiklikleri de tartışıldıktan sonra bu tez, ubuntu'nun uzlaşmaya, affetmeye ve hakikati aramaya verdiği önem üzerinden söz konusu çalışmalara önemli bir katkı sağlayabileceğini öne sürecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the prospect of including practices based on the South African notion of ubuntu¸ an old concept that emphasizes shared humanity among all human beings, within the structure of international peacebuilding efforts. The qualities of ubuntu, and the conflict resolution methods influenced by the concept will be examined, while the experience of post-apartheid South Africa will be utilized as an influential example of embracing the values of ubuntu in peacebuilding. After discussing the current state and shortcomings of international peacebuilding efforts, the thesis will argue that ubuntu can indeed contribute to these undertakings with its emphasis on reconciliation, forgiveness, and truthseeking.