Sosyal medya kullanım süresi ile evlilik doyumu ve depresif belirtiler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between duration of social media usage and marriage satisfaction and depressive symptoms
- Tez No: 763508
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL YAVUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Kullanımı, Evlilik Doyumu, Depresyon, Social Media, Using Social Media, Marital Satisfaction, Depression
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı evli bireylerde sosyal medya kullanım süresinin evlilik doyumu ve depresif belirtiler arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Çalışmanın örneklemini, 25-45 yaş arası evli ve İstanbul' da yaşayan 323 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak, Kişisel Bilgi Formu, Beck Depresyon Envanteri ve Evlilik Doyumu Ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmada, günlük (saat) sosyal medya kullanımı ile evlilik doyumu arasında negatif anlamlı ilişki olduğu, depresyon ile pozitif anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan Farklılık testi analizinde, evlilik doyumu açısından sosyal medya kullanım sıklığı grupları istatistiksel anlamlı şekilde birbirlerinden farklı olduğu tespit edilmiştir. Yapılan Çoklu Regresyon Analizinde, depresyon ve günlük (saat) sosyal medya kullanımının evlilik doyumunu negatif, haftalık (gün) sosyal medya kullanımının ise evlilik doyumunu pozitif şekilde yordadığı tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmada evlilik doyumu alt boyutlarından benlik, aile ve cinsellik ile depresyon arasında negatif ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between using social media, marital satisfaction and depression in married individuals. The sample of the study consists of 323 participants between the ages of 25-45 who are married and living in Istanbul. Among the data collection tools, Personal Information Form, Beck Depression Inventory and Marital Satisfaction Scales were used. In this research, it was determined that there is a negative significant relationship between using social media and marital satisfaction. In the research, it was determined that there was a negative significant relationship between daily (hour) social media use and marital satisfaction, and a positive significant relationship with depression. In addition, in the Difference test analysis, it was determined that the frequency of social media use groups were statistically and significantly different from each other in terms of marital satisfaction. In the Multiple Regression Analysis, it was determined that depression and daily (hourly) social media use negatively affected marital satisfaction, and weekly (day) social media use positively affected marital satisfaction. Furthermore, in the research, it was determined that there was a negative relationship between the sub-dimensions of marital satisfaction, ego, family and sexuality and depression. .