Trafik sigortası; güvence hesabı, rücu ve maddi tazminatlar
Traffic insurance; assurance account, recourse and financial indemnities
- Tez No: 763919
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLGEN ASLAN DÜZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Trafik, Insurance, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Karayolları Motorlu Araçlar Mali Sorumluluk Sigortası, İşleten, Güvence Hesabı, Halefiyet, Rücu, Destekten Yoksun Kalma Tazminatı, Highways Motor Vehicles Liability Insurance, Operator, Assurance Account, Succession, Recourse, Compensation for Deprivation of Support
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Trafik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaşım Güvenliği ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Karayolları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası), Karayolları Trafik Kanunu tarafından araç işletenlere yapılması zorunlu kılınan, trafik kazası sonrasında işletenin üçüncü kişilere karşı olan sorumluluğunu güvence altına alan bir sigortadır. Karayolları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında 2015 ve 2016 yıllarında Karayolları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları değişikliği gerçekleşmiştir. 2018 yılında, 2020 yılında ve son olarak 2021 yılında Genel Şartlardaki bazı maddelerde değişikliğe gidilmiştir. Bu çalışmada, yapılan güncelleştirmeler ışığında Karayolları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nın kapsamı, kavramı, temin ettiği zararlar ve teminat dışı kalan zararlar, işleten sorumluluğu, sigorta tarafları ve yükümlülükleri incelenecek, devamında güvence hesabı uygulamaları ve sigortacının rücu şartları incelenecektir. Son olarak da zarar görenlerin destekten yoksun kalma tazminatı alma şartları ve tazminattan indirim halleri ile sakatlık tazminatı türleri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Highway Compulsory Financial Liability Insurance (Traffic Insurance) is an insurance which is required to be made to vehicle operators by the Highway Traffic Law and which ensures the liability of the operator to third parties after a traffic accident. In 2015 and 2016, General Conditions of Highways Compulsory Liability Insurance were changed. In 2018, some, in 2020 and 2021, some articles in the General Conditions were amended. In consideration of updates made, in this study, the scope and concept, the damages provided and the losses out of the coverage of the Highways Compulsory Liability Insurance, the liability of the operator, the insurance parties and liabilities will be examined; and then, the assurance account practices and the recourse conditions of the insurer will be examined. In the final step, the conditions for receiving compensation for deprivation of support as well as reductions from compensation and the types of disability compensation will be examined.