Kadın öykücülerin öykülerinde toplumsal sorunlar
Social problems in the stories of women storytellers
- Tez No: 764229
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRCAN ŞEVKET AVCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat sosyolojisi, sosyal sorunlar, öykü, öykü incelemeleri, kadın öykücüler, içerik analizi, Sociology of literature, social problems, story, story reviews, female storytellers, content analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Edebiyat-toplum ilişkisi edebiyat sosyolojisinin temelini oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında da öykü okumaları üzerinden bir sosyoloji çalışması yapılmış, çağdaş kadın öykücülerin eserlerinde işlediği sosyal meseleler ele alınmıştır. Edebiyat sosyolojisi çalışmalarında sadece romanların değil modern bir tür olan öykülerin de incelenmesi oldukça önemlidir. Bu doğrultuda; 2000 sonrası çağdaş kadın öykücülerin eserleri, yazıldıkları dönemle birlikte ele alınarak içeriklerindeki sosyal sorunlar bağlamında değerlendirilmiştir. 2000-2015 yılları arasında ikiden fazla öykü kitabı olan, öykülerinde sosyal meseleleri ele alan kadın yazarların eserleri içerik analizi yöntemiyle incelenmiş, öykülerdeki sosyal meseleler ortaya çıkarılmış, bu sosyal meseleler sosyolojik boyutlarıyla ayrıntılı bir şekilde ele alınarak örnekleri ile birlikte analiz edilmiştir. Bu incelemeler sonucunda öykülerde; kadın sorunları, kent ve çevre sorunları, yoksulluk, sınıf eşitsizliği ve tabakalaşma, aile, yaşlılık ve yalnızlık, göç, yabancılık ve mültecilik, dini, siyasi meseleler ve bürokrasi başta olmak üzere pek çok sosyal sorunun ele alındığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The relationship between literature and society forms the basis of the sociology of literature. In this thesis, a sociology study was carried out through story readings, and the social issues that contemporary women storytellers deal with in their works are discussed. In the studies of sociology of literature, it is very important to examine not only novels but also stories, which are a modern genre. In this direction; The works of contemporary women storytellers after 2000 were evaluated together with the period they were written and evaluated in the context of the social problems in their content. The works of women writers, who have more than two story books between 2000 and 2015 and dealt with social issues in their stories, were examined by content analysis method and the social issues in the stories were revealed, these social issues were analyzed in detail with their sociological dimensions and analyzed with examples in the stories. As a result of these investigations, in the stories; It is seen that many social problems, especially women's ıssues, urban and environmental ıssues, poverty, class ınequality and stratification, family, old age and loneliness, migration, foreigner and refugee religion, political ıssues and bureaucracy are discussed.