Evaluation of the UN peacekeeping operations in the context of gender approaches
BM barış gücü operasyonlarının toplumsal cinsiyet yaklaşımları bağlamında değerlendirilmesi
- Tez No: 764243
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVAL YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler, Barış Gücü Operasyonları, Feminist Uluslararası İlişkiler, Liberal Feminizm, Kültürel Feminizm, United Nations, Peacekeeping Operations, Feminist International Relations, Liberal Feminism, Cultural Feminism
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma Birleşmiş Milletler çatısı altında yürütülen Barış Koruma Operasyonlarına kadın askerlerin entegre edilişinin feminist uluslararası ilişkiler kuramı çerçevesinde bir değerlendirmesini yapmaktadır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2000 yılında aldığı 1325 sayılı Kadın, Barış ve Güvenlik Kararı Barış Koruma Operasyonlarında görev alacak kadınlar için oldukça önemli bir gelişme olmuştu. Kararın alınmasına giden süreçte feminist teorinin ve kadın hareketinin baskısının yanı sıra o dönemde açığa çıkan ve BM için oldukça kötü bir imaj yaratan Barış Koruma Operasyonlarında görülen cinsel şiddet vakalarının da etkisi oldukça büyüktür. Çünkü BM kadın askerlerin sayısının artışıyla cinsel şiddet vakalarının azalacağını ve kadınların misyonları daha barışçıl hale getireceğini varsaymıştı. Bu sebeple araştırmada ilk olarak, kadın ve barış arasında kurulan varsayımsal ilişki feminist uluslararası ilişkiler teori çerçevesinde incelenmiştir. Bu inceleme kadın askerlerin Barış Gücü Operasyonlarına dahil edilmesinde ortaya çıkan sorunların toplumsal kaynaklarını bulmayı amaçlamıştır. Sonrasında Birleşmiş Milletlerin uluslararası ilişkiler teorileri içerisindeki yeri tespit edilmiş ve Birleşmiş Milletlerin kadın politikalarının feminist uluslararası ilişkilerdeki yeri ile oluşturduğu paralellikler ortaya koyulmuştur. Yapılan teorik inceleme sonucunda temel paralellik liberal uluslararası ilişkiler teori ve liberal feminist uluslararası ilişkiler teori ile kurulmuştur. Ancak durum araştırmanın temelini oluşturan Barış Gücü Operasyonları ve kadın askerlerin operasyonlara dahil edilme sebepleri olduğunda Birleşmiş Milletlerin temel aldığı feminist teorik duruşun kültürel feminizm olduğu görülmüştür. BMGK'nin 1325 sayılı Kararı'nın ve örgüt nezdinde operasyonlarda yürütülen politikaların gösterdiği üzere kadın ve barış arasında doğrudan bir ilişki kurulduğu gözlemlenmiştir. Bunların sonucunda kadın askerlerin istihdamının fikirsel dayanakları temel alınarak Barış Gücü Operasyonlarının feminist uluslararası ilişkiler teori içerisinde kategorik bir yerleştirmesi yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study evaluates the integration of female soldiers into the Peacekeeping Operations carried out under the umbrella of the United Nations, within the framework of feminist international relations theory. The resolution 1325 on Women, Peace and Security adopted by the United Nations Security Council in 2000, was a development of great importance for women who would take part in Peacekeeping Operations. In the process leading up to the resolution, besides the pressure from the feminist theory and the women's movement, the sexual violence cases seen in the Peacekeeping Operations, which came to the light during that time and created a profoundly bad image for the UN, had a great impact. Because the UN assumed that with the increase in the number of female soldiers, cases of sexual violence would decrease and women would make the missions more peaceful. For this reason, in this study, firstly, the hypothetical relationship established between women and peace was examined within the framework of feminist international relations theory. This study aimed to identify the societal roots of the problems that arise in the inclusion of female soldiers in Peacekeeping Operations. Afterwards, where the United Nations stood among IR theories was identified and the place of the United Nations' women's policies within feminist international relations and the parallels it creates were revealed. As a result of the theoretical examination, the main parallelism was established with liberal international relations theory and liberal feminist international relations theory. However, when it comes to the Peacekeeping Operations, which form the basis of this research, and the reasons behind the inclusion of female soldiers in the operations, it has been detected that the feminist theoretical stance the United Nations is based on is cultural feminism It has been observed that the UNSC Resolution 1325 and the policies carried out within the operations by the organization, establish a direct relationship between women and peace. As a result of these, a categorical placement of Peacekeeping Operations within feminist international relations theory has been aimed to be made, based on the intellectual basis of the deployment of female soldiers.