Türkiye'de post-modern edebiyatın toplumsal oluşumu: Orhan Pamuk, Hasan Ali Toptaş ve İhsan Oktay Anar örneği
The social formation of post-modern literature in Turkey: The case of Orhan Pamuk, Hasan Ali Toptaş and İhsan Oktay Anar
  1. Tez No: 764593
  2. Yazar: SEDA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP CEMALİ AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Postmodern Edebiyat, Habitus, Orhan Pamuk, Hasan Ali Toptaş, İhsan Oktay Anar, Postmodernism, Postmodern Literature, Habitus, Orhan Pamuk, Hasan Ali Toptaş, İhsan Oktay Anar
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın konusu, postmodern edebiyat alanında eser vermiş üç yazarın eserlerinin oluşumunda habitus kavramının ilişkisini konu edinmektedir. Çalışmanın amacı, Bourdieu sosyolojisinin sağladığı kavramsal araçlar yardımı ile postmodern dönemde eser vermiş üç yazarın habituslarının eserlerinin oluşumundaki etkisini ortaya çıkarmaktır. Çalışma, nitel araştırma yöntemiyle kurgulanmış olup, veriler içerik analizi tekniğiyle çözümlenmiştir. Çalışma temelde dört bölüm altında yapılandırılmıştır. Birinci bölümde araştırmanın konusu, amacı, kapsamı, sınırlılıkları, problemleri ve yöntemi belirtilmiştir. İkinci bölümde, postmodernizm, postmodern edebiyatın oluşumu ve gelişimi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Bourdieu sosyolojisinin temel kavramlarından habitus incelenmiştir. Araştırmanın son bölümünde, araştırmanın örneklemini oluşturan yazarların hayatlarına yer verilmiş ve eserleri habitus kavramı bağlamında analiz edilmiştir. Bireysel ve kolektif pratiklerimiz tarafından üretilen habitus kavramının üç yazarın romanlarının oluşumundaki düşünce farklılıklarını göstermiştir. Sonuç olarak araştırmanın verileri analiz edildikten sonra, Türk edebiyatında postmodern edebiyat alanında eser vermiş üç yazarın romanlarının oluşumunda habituslarının etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the relationship of the concept of habitus in the formation of the works of three writers who have worked in the field of postmodern literature. The aim of the study is to reveal the effect of the habitus of three writers who wrote in the postmodern period on the formation of their works, with the help of the conceptual tools provided by Bourdieu sociology. The study was designed with the qualitative research method and the data were analyzed with the content analysis technique. The study is basically structured under four parts. In the first part, the subject, purpose, extent, limitations, problems and method of the research are stated. In the second part, postmodernism, the formation and development of postmodern literature are discussed. In the third chapter, habitus, one of the basic concepts of Bourdieu sociology, is examined. In the last part of the research, the lives of the authors who constitute the sample of the research are included and their works are analyzed in the context of the concept of habitus. The concept of habitus, produced by our individual and collective practices, showed the differences in thought in the formation of the three authors' novels. As a result, after analyzing the data of the research, it was seen that the habitus of three authors who wrote works in the field of postmodern literature in Turkish literature was effective in the formation of their novels.