Covid-19 pandemi sürecinin sosyal medya kullanımına etkileri: Uşak Üniversitesi örneği
The effects of the Covid-19 pandemic process on social media use: The case of Uşak University
- Tez No: 764654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLFİYE ACAR ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Sosyal Medya, Sosyal Medya Kullanım Amaçları, Sosyal Medya Bağımlılığı, Covid-19, Social Media, Social Media Use Purposes, Social Media Addiction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
İnsanlar sosyal ve fiziksel mesafenin önemli olduğu Covid-19 pandemi sürecinde farklı kitle iletişim kanallarına ve sosyal medyaya yönelmişlerdir. Bu kapsamda çalışmada Covid-19 pandemisinin sosyal medya kullanımı üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada Covid-19 pandemi sürecinin sosyal medya kullanımına etkileri Uşak Üniversitesi'nde akademik ve idari çalışanlar için incelenmiştir. Araştırmanın modeli, ilişkisel tarama modeli olarak belirlenmiştir. Çalışmada veri toplama araçları“Sosyal Medya Kullanım Amaçları”ve“Sosyal Medya Bağımlılık”ölçekleridir. Elde edilen bulgular sonucunda pandemi sürecinde bireylerin sosyal medya kullanımlarında artış olduğu tespit edilmiştir. Pandemi süreci için bireylerin sosyal medya kullanımı değerlendirildiğinde, pandemide sosyal medyada geçirilen süre, pandemi ile ilgili bilgi edinmek için sosyal medya kullanım durumu, pandemi ile ilgili bilgi edinmede en sık kullanılan sosyal medya aracı, pandemi sürecinde sosyal kullanımındaki değişim bireylerin sosyal medya kullanımlarını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Tüm bu sonuçlar Covid-19 pandemisiyle birlikte bireylerin sosyal medya kullanımlarının ve kullandıkları sosyal medya araçlarının değiştiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
People have turned to different mass communication channels and social media during the Covid-19 pandemic, where social and physical distance is important. In this context, it is aimed to determine the effects of the Covid-19 pandemic on social media use. For this purpose, the effects of the Covid-19 pandemic process on the use of social media were examined by academic and administrative staff at Uşak University. The model of the research was determined as the relational screening model. Data collection tools in the study are“Social Media Use Purposes”and“Social Media Addiction”scales. As a result of the findings, it was determined that individuals' use of social media increased during the pandemic process. When the social media use of individuals for the pandemic process is evaluated, it has been concluded that the time spent on social media in the pandemic, the use of social media to obtain information about the pandemic, the most frequently used social media tool to obtain information about the pandemic, the change in social use during the pandemic process affects the social media use of individuals. All these results show that individuals' use of social media and the social media tools they use have changed with the Covid-19 pandemic.