Ratlarda deneysel olarak oluşturulan asidik deri yanıklarında ozon (O3) tedavisinin etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiviness of ozone (O3) treatment in experimentally created acidic burns in rats
- Tez No: 764701
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Deri, hidroflorik asit, ozon, yanık, yara, Skin, hydrofluoric acid, ozone, burn, wound
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Sunulan çalışmada ratlarda deneysel olarak oluşturulan asidik deri yanıklarında ozon tedavisinin etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma materyalini 20 adet, sağlıklı, 200-250 gr ağırlığındaki erkek ratlar oluşturdu. Çalışmaya dahil edilen hayvanlar her bir grupta 10 adet hayvan olacak şekilde deney ve kontrol grubu olarak gruplandırıldı. Grupları oluşturan ratlar genel anestezi altında torako-lumbal bölgeleri tıraş edilerek 2x3 cm alan kumpas yardımı ile ölçülerek çizildi ve steril serviyet bezi ile sınırlandırıldı. 0.1 ml %38'lik HF asit damla tarzında hazırlanan bölgeye uygulandı. Asit uygulamasının ardından damlatılan asit bölgeye yayıldı ve 2 dk boyunca yanık oluşması beklendi. Yanık oluşumunun ardından 7 gün boyunca deney grubuna 20 ml saf vazelin ozonlanarak topikal olarak uygulandı. Eş zamanlı olarak kontrol grubundaki hayvanlara ise 7 gün boyunca steril serum fizyolojik ile yıkama işlemi yapıldı. Her iki grupta da oluşan bül, eritem, nekroze alan, yara alanı, tüylenme makroskobik olarak değerlendirildi. Gruplardaki tüm hayvanlar 8. gün ötenazi edildi. Ötenazi edilen hayvanlarda deneysel asidik yara oluşturulan alandan tam kat deri örneği alındı ve %10'luk formaldehit solüsyonunda histopatolojik değerlendirme için hazırlandı. Her iki grupta da histopatolojik olarak epitel proliferasyonu, kollajenizasyon, infiltrasyon değerlendirildi ve istatistiksel olarak analiz edildi. Çalışmamızın sonuçlarına göre deney grubunda epitel proliferasyonu ve kollajenizasyonun anlamlı farklılık göstermesi ve makroskobik olarak iyileşmenin erken görülmesi; ozonun, yara iyileşme mekanizması üzerine pozitif etkisi olduğu görüldü. Ozon tedavisi uygulanan grupta fibroblast aktivasyonunun artması, kollajenizasyonun ve epitel proliferasyonun artmasına bağlı olarak ozon tedavisinin ilk müdahalede ve sonraki günlerde tedavi seçeneği olarak kullanılabileceğini kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
In the present study, it was aimed to investigate the efficacy of ozone therapy in experimentally induced acidic skin burns in rats. The study material consisted of 20 healthy male rats weighing 200-250 g. The animals included in the study were grouped as experimental and control groups, with 10 animals in each group. The thoraco-lumbar regions of the rats forming the groups were shaved under general anesthesia, and the 2x3 cm area was measured with the help of a caliper and limited with a sterile surgical drape. 0.1 ml of 38% HF acid was applied to the prepared area as drops. After the acid application, the dripping acid spread to the area and a burn was expected for two minutes. After the burn formation, 20 ml of pure vaseline was ozonated and applied topically to the experimental group for 7 days. Simultaneously, the animals in the control group were washed with sterile saline for 7 days. The bullae, erythema, necrotic area, wound area and hair growth in both groups were eveluated macroscopically. All animals in the groups were euthanized on the 8th day. A full-thickness skin sample was taken from the area where the experimental acidic wound was created in the euthanized animals and prepared for histopathological evaluation in 10% formaldehyde solution. In both groups, epithelial proliferation, collagenization and infiltration were evaluated histopathologically and analyzed statistically. According to the result of our study, there was a significant difference in epithelial proliferation and collagenization in the experimental group and macroscopic recovery was observed early; ozone was found to have a positive effect on the wound healing mechanism. It was concluded that ozone therapy can be used as a treatment option in the first intervention and in the following days, due to the increase in fibroblast activation, collagenization and epithelial proliferation in the ozone treatment group.