انعكاس األزمة المالية العالمية على الواقع االقتصادي والمصرفي العراقي فيظل فترة كوفيد - 19)2021-2019(
2019-2021 Covid-19 dönemi ışığında küresel finansal krizin Irak ekonomik ve bankacılık gerçekliğe yansıması / The reflection of the global financial crisis on the Iraqi economic and banking reality in light of the Covid-19 period (2019-2021)
- Tez No: 764983
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM KAYADİBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Küresel Finansal Krizi, Global Ekonomisi, Irak Economisi, Gayri safi yurtiçi Hasıla, Paralar, Covid -19
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışma, Corona pandemisinin Irak bankacılık sektörü ve ekonomi sektörü üzerindeki etkisinin boyutunu araştırmayı ve ardından politika yapıcıların krizi kontrol altına almalarına ve bu pandeminin makroekonomik değişkenler, özellikle de ekonomik değişkenler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmalarına yardımcı olmayı amaçlanmıştır. Gayri safi yurtiçi hasıla. Bu amaca ulaşmak için çalışma, Corona pandemisi ile ilgili bazı kavramları sunmakta ve daha sonra Corona pandemisinin ekonomik etkisini ve ondan önce yayılan bazı finansal krizleri inceleyen bazı uygulamalı çalışmaların sunumunu ve analizini ele almaktadır. Çalışma, neden olduğu en önemli muhasebe etkileri olan Corona pandemisini incelemeyi ve analiz etmeyi, Corona pandemisinin yayılması ışığında bankacılık sektörünün ve Irak ekonomisinin karşılaştığı zorlukları gözden geçirmeyi ve finansal güvenliğin en önemli göstergelerini netleştirmeyi amaçladı. Bankacılık sektöründe ve Irak ekonomisinin gerçekliğinde ve ayrıca Corona pandemisinin Irak bankalarının finansal güvenlik göstergeleri ve yerel ürün Total üzerindeki etkisinin test edilmesi. Irak ekonomisinin bileşenlerini ve bazı genel göstergelerini incelemek ve analiz etmek, ayrıca ortak Entegrasyon testleri gibi modern standart yöntemler kullanarak iki araştırma hipotezinin geçerliliğini veya yanlışlığını doğrulamak. Otoregresif Dağıtılmış Gecikme Süresi (ARDL) modeli veya eş-bütünleşme sınır testi yaklaşımı olarak adlandırılan yaklaşım, pandemi döneminin ve bazı değişkenlerin dönem için Irak GSYİH üzerindeki etkisini tahmin etmek için kullanıldı (1995-2021). Tahmin sonuçları, sabit sermayenin (milyon dinar), tüketici fiyat endeksinin, para arzının (milyon dinar), genel devlet harcamalarının (milyon dinar), arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu gösterdi. Dönemde döviz kuru ve GSYİH'nin nitel değişkenine (Kukla değişken) gelince, bu yılların Irak'ta gayri safi yurtiçi hasıla üzerinde olumsuz ve ahlaki olarak gösterilen olumsuz etkisi olduğu tespit edilmiştir. Corona pandemisinden kaynaklanan krizin çok yönlü bir kriz olduğu ve bu nedenle para, maliye ve sağlık politikası tepkileri gerektirdiği açıktır. Kriz, kamu sektörü harcamalarına öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı. Çalışma, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı sonuç ve önerilerle sonuçlandı. Bunlar: Bankacılık sektörü göstergeleri, 2020 yılının dördüncü çeyreğinde bankaların performansında, aynı yılın üçüncü çeyreğine kıyasla, kamu mevduatı arttıkça nakit likiditesinde ve sermaye kazançlarında artışa yol açan bir iyileşmeye işaret etti. Bankacılık sektörü göstergeleri, bankaların performansında, kamu mevduatlarının bankalarda arttığı 2021 yılının ikinci çeyreğine kıyasla, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde, kredi getirilerinde artışa ve dolayısıyla getiri getirisine yol açan bir iyileşmeye işaret ediyor. Çalışmada eş bütünleşme yaklaşımının kullanıldığı ve hataların düzeltildiği sonucuna varılmıştır. Geleneksel istatistiksel yöntemlere göre daha makul sonuçlar verir. Irak hükümeti de ekonomiyi kurtarmak için aldığı birçok önlem ve ekonomik paketlerle Corona pandemisinin birçok ekonomik sektör üzerindeki etkisini hafifletmeyi başardı. GSYİH, 2020 yılının ikinci çeyreğinde 2020 yılının ilk çeyreğine göre, 2020 yılının dördüncü çeyreğinde ise 2020 yılının ikinci çeyreğine göre petrol fiyatlarındaki düşüş ve petrol fiyatlarındaki düşüşün bir sonucu olarak azaldı. Corona salgınının yayılmasından kaynaklanan ekonomik yavaşlama. Ayrıca, ikinci çeyrekte cari fiyatlarla mevduatın GSYİH'ya oranının 2020'nin ilk çeyreğine göre arttığını ve ardından dördüncü çeyrekte Corona salgınının yayılmasının artması nedeniyle 2020'nin dördüncü çeyreğine göre azaldığını not ediyoruz ve çeşitli sektörlere etkisini göstermekteydi. 2021 yılı ikinci ve üçüncü çeyreği cari fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasılanın 2021 yılının ilk çeyreğine göre arttığı ve bu artışın petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı da ortaya çıktı. Corona salgınının artan şiddeti ve yayılımı ve çeşitli sektörler üzerindeki etkisi nedeniyle, ikinci ve üçüncü çeyreklerde cari fiyatlarla mevduatın GSYİH'ya oranında 2021'in ilk çeyreğine göre düşüş görüyoruz. Çalışma, Entegrasyon derecesini ölçmek için zaman serilerini kullanan ekonomik çalışmalarda, çoğu zaman serisinin anlamlı düzeylerinde sabitlenmemesi, ekonomik ve politik koşullardan etkilenmesi nedeniyle birim kök testleri yapılmasının gerekliliğini önermektedir. Ayrıca Irak bankaları, Covid-19 sonrası virüs için etkili gelecek planları ve stratejileri geliştirmelidir. Irak bankaları, Corona virüsünün yayılması gibi istisnai durumlarda bilgi, iletişim teknolojisi altyapısını ve uygulamasının sonuçlarını yeniden gözden geçirmelidir. Ve Corona pandemisinin yansımalarını kontrol altına almak için bankaların kurumsal sektöre verdiği kredi talebini artırma ihtiyacı duymuştur. Diğer ekonomik sektörlerin büyümesi için çeşitli uyarıcılar bularak ve mevcut ekonomik kaynakları kullanarak gelir kaynaklarını çeşitlendirmek de gereklidir.
Özet (Çeviri)
This study dealt with to research the extent to which the spread of the Corona pandemic impacted the Iraqi banking and economic sectors, and then help policy makers contain the crisis and reduce the negative effects of this pandemic on macroeconomic variables, especially the gross domestic product (GDP). To achieve this goal, the study presents some concepts related to Corona pandemic, and then presents and analysises some previous applied studies that examined the economic impact of Corona pandemic and some of the financial crises that had spread before it. The study aimed to study and analyze Corona pandemic, the most important accounting effects it brought about, reviewing the challenges facing the banking sector and the Iraqi economy in light of the spread of Corona pandemic, and clarifying the most important indicators of financial safety in the banking sector and the reality of the Iraqi economy, as well as testing the impact of Corona pandemic on financial safety indicators of Iraqi banks and GDP. Furthermre, studying and analyzing the components of the Iraqi economy and some of its overall indicators, as well as verifying the validity or falsehood of the two research hypotheses using modern standard methods such as co-integration tests. The study also used the Autoregressive Distributed Delay Lag (ARDL) model, or the so-called boundary test approach for co-integration, for the purpose of estimating the impact of the pandemic period and some variables on the Iraqi GDP for the period (1995-2021). The results of the estimation indicated that there is a positive significant relationship between fixed capital (million dinars), the consumer price index, money supply (million dinars), general government spending (million dinars), of the exchange rate and GDP in the short term. As for the qualitative variable (Dummy variable), it has been found that these years have a negative impact on the GDP in Iraq, and the data indicate that the GDP in Iraq was experiencing fluctuations during unstable years. It is clear that the crisis resulting from Corona pandemic is a multifaceted crisis, thus requires monetary, fiscal and health policy responses. The crisis has also highlighted the need to prioritize spending on the public sector. The study concluded with some findings and recommendations, including: The banking sector indicators suggested an improvement in the performance of banks in the fourth quarter of 2020 compared to the third quarter of the same year, as the public deposits of banks increased, which led to an increase in cash liquidity, thus an increase in credit. Therefore, the banking sector will not be exposed to a financial crisis in the short term. The banking sector indicators suggests an improvement in the performance of banks in the third quarter of 2021 compared to the second quarter of 2021, as the public deposits of banks increased, which led to an increase in credit, which led to an increase in the returns on assets and equity. The study concluded that the use of the co-integration and error correction approaches give more reasonable results than the traditional statistical methods. The Iraqi government was also able to mitigate the impact of Corona pandemic on many economic sectors through many measures and economic packages that it has taken to save the economy. The GDP decreased during the second quarter of 2020 compared to the first quarter of 2020, and also during the fourth quarter of 2020 compared to the second quarter of 2020 as a result of the drop in oil prices and the economic slowdown resulting from the spread of Corona epidemic. We also noticed an increase in the percentage of deposits to GDP at current prices in the second quarter compared to the first quarter of 2020, and then decreased in the fourth quarter compared to the fourth quarter of 2020 due to the further spread of Corona epidemic and its impact on different sectors. It was also found that the GDP at current prices for the second and third quarters of 2021 has increased compared to the first quarter of 2021 due to the increase in oil prices. We also notice a decrease in the percentage of deposits to GDP at current prices in the second and third quarters compared to the first quarter of 2021 due to the increased severity and spread of Corona epidemic and its impact on different sectors. The study recommends the necessity of conducting unit root tests in economic studies that use time series to measure the degree of integration, because most time series are not fixed at their significant levels and are affected by economic and political conditions. Furthermore, Iraqi banks should develop effective future plans and strategies for the post-Covid- 19 virus. Iraqi banks should also reconsider the information and communication technology infrastructure and the consequences of its practice in exceptional circumstances, such as the spread of Corona pandemic. It is also necessary to diversify sources of income by finding various stimuli for the growth of other economic sectors and exploiting the available economic resources. Keywords : Global Financial Crisis, Global Economy, Gross domestic product (GDP), Iraqi Economy, Money, Covid -19 .