Kiraz çekirdekli kemer ile yapılan sıcak uygulamanın dismenore üzerine etkisi
The effect of hot application with cherry core belt on dysmenorrhea
  1. Tez No: 765039
  2. Yazar: DEMET CEYLAN POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜRÜVVET BAŞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Dismenore, Kiraz Çekirdekli Kemer, Sıcak Uygulama, Cherry Core Belt, Dysmenorrhea, Hot Application
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma kiraz çekirdekli kemer ile yapılan sıcak uygulamanın dismenore üzerine etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak yürütülmüştür. Çalışma, dahil edilme kriterlerine uyan ve primer dismenore tanısı alan toplam 55 kız üniversite öğrencisi (müdahale grubu=27, kontrol grubu=28) ile yapılmıştır. Veriler Çalışmaya Dahil Edilme Kriterleri Formu, Veri Toplama Formu, Dismenore İzlem Formu (DİF), Menstrual Semptom Ölçeği (MSÖ), VAS ve Kiraz Çekirdekli Kemer Değerlendirme Formu kullanılarak toplanmıştır. Öğrencilere kartopu yöntemi ile ulaşılmış. Yüz yüze anket uygulanan öğrenciler dismenore şikâyeti olan kız öğrencileri araştırmacıya yönlendirmiştir. Dahil edilme kriterlerine uyan ve primer dismenore tanısı almak için muayeneye katılmak isteyen öğrenciler Erciyes Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Jinekoloji Polikliniğinde uzman hekim tarafından muayene olmuşlardır. Primer dismenore tanısı alan ve çalışmaya devam etmek isteyen öğrenciler ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Müdahale grubundaki öğrenciler üç siklus boyunca menstruasyondan iki gün önce, menstruasyonun birinci günü ve son günü olmak üzere üç kez kiraz çekirdekli kemeri mikrodalga fırında 3 dk ısıtıp alt abdomene sarmış, uygulama ile eş zamanlı olarak deksketoprofen trometamol 25mg analjezik almıştır. Kontrol grubu sadece deksketoprofen trometamol 25 mg analjezik almıştır. Uygulama öncesi ve uygulamadan yarım saat sonra VAS ile ölçülen ağrı skorlarını DİF'e kaydetmişlerdir. Verilerin değerlendirilmesinde Bağımsız İki Örneklem t, Mnann Whitney U, İki Yönlü Tekrarlı Varyans Analizi, Bonferroni Çoklu Karşılaştırma, Pearson kikare, Fisher Exact analizi yapılmıştır. İstatistiksel olarak p0.05). Uygulama öncesi ağrı skoru ve MSÖ menstrual ağrı belirtileri müdahale grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur (p0.05). Müdahale grubu kiraz çekirdekli kemerin dismenorede etkili olduğunu ifade etmiştir. Kiraz çekirdekli kemer memnuniyet ortalaması 7,3 bulunmuştur. Sonuç olarak, müdahale ve kontrol grubunda VAS farkı açısından bir ölçüm dışında anlamlı bir fark bulunmamakla birlikte, müdahale grubu kiraz çekirdekli kemer uygulamasından memnun kalmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a randomized controlled experimental study to determine the effect of hot application with cherry core belt on dysmenorrhea. The study was conducted with a total of 55 female university students (intervention group=27, control group=28) who met the inclusion criteria and were diagnosed with primary dysmenorrhea. Data were collected using the Inclusion Criteria Form, Data Collection Form, Dysmenorrhea Follow-up Form (DFF), Menstrual Symptom Scale (MSS), VAS and Cherry Core Belt Evaluation Form. The students were reached with the snowball method. The students who were administered face-to-face questionnaires directed the female students with dysmenorrhea to the researcher. Students who met the inclusion criteria and wanted to participate in the examination to be diagnosed with primary dysmenorrhea were examined by a specialist physician at the Erciyes University Health Practice and Research Hospital Gynecology Outpatient Clinic. The study was carried out with students who were diagnosed with primary dysmenorrhea and wanted to continue the study. The students in the intervention group heated the cherry seed belt in the microwave oven for 3 minutes and wrapped it around the lower abdomen for three times, two days before the menstruation, on the first day of the menstruation and on the last day of the menstruation, and took dexketoprofen trometamol 25mg analgesic simultaneously with the application. The control group received only dexketoprofen trometamol 25 mg analgesic. They recorded the pain scores DFF measured by VAS before and half an hour after the application. In the evaluation of the data, Independent Two Sample t, Mnann Whitney U, Two-Way Repeated Analysis of Variance, Bonferroni Multiple Comparison, Pearson chi-square, Fisher Exact analysis were performed. A p0.05). Pre-application pain scores and MSS menstrual pain symptoms were statistically higher in the intervention group than in the control group (p0.05). The intervention group stated that the cherry core belt was effective in dysmenorrhea. Cherry core belt satisfaction average was found to be 7.3. As a result, although there was no significant difference in terms of VAS difference in the intervention and control groups, except for one measurement, the intervention group was satisfied with the cherry-core belt application.